Тижневий огляд: життя УГКЦ (27.08 – 2.09.2018)
  • Втр, 04/09/2018 - 09:12

В понеділок, 27 серпня, Глава і Отець УГКЦ блаженніший Святослав здійснив чин освячення унікального комплексу «Українського Єрусалиму» у Марійському духовному центрі Зарваниці. В освяченні взяв участь хранитель Святої Землі о. Франческо Паттон, ЧБМ, який привіз камінь із Гробу Господнього. Свята реліквія, відтак, буде вмонтована у копію споруди у Зарваниці. Приїзд блаженнішого Святослава вітав збір архиєреїв УГКЦ на чолі з архиєпископом і митрополитом Тернопільсько-Зборівським Василієм (Семенюком), понад близько 100 священиків та велика кількість вірних. Після  Молебню до Пресвятої Богородиці всі попрямували на вершину пагорба повз стації Хресної дороги, до місця освячення.

У вівторок, 28 серпня, в Києві біля «Стіни пам’яті», яка розташована на мурах Михайлівського Золотоверхого монастиря, вшанували загиблих українських вояків в «Іловайському котлі». В акції за участю матерів і дружин загиблих бійців під назвою «Час не лікує», взяв участь священик УГКЦ о. Віталій Герасимів.  Звертаючись до учасників акції душпастир зазначив: «Дорогі матері, ваші сини не померли, вони залишаються жити: у ваших серцях, в Царстві Божому. Вони споглядають на нас з вами. З вами залишились діти, внуки, невістки, ваші чоловіки. Віддавайте їм свій час. Коли на вас дивляться ваші сини з гори, є набагато приємніше буде бачити вас усміхненими, бачити вас дієвими».  Ведучи далі священик звернув увагу на приклад Богородиці, яка найкраще розуміє їхній біль бо бачила страждання і смерть свого Сина.

 28 серпня у Марійського духовного центру Зарваниця завершилася проща з нагоди празника Успіння Пресвятої Богородиці, у якій взяли участь тисячі прочан з усієї України. Урочисту Архиєрейську Літургію відслужили владика Василь Івасюк, Єпарх Коломийський УГКЦ та владика Теодор Мартинюк, єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівський УГКЦ у присутності гостей з Єрусалиму та великої кількості вірних. Після Богослужіння архиєпископ і митрополит Василій Семенюк привітав владику і подарував ікону Зарваницької Богородиці та подякував усім прочанам за жертовність, яку вони виявили прийшовши на прощу до цього святого місця.

У п’ятницю, 31 серпня, в Українській військово-медичній академії відбулися урочистості з нагоди початку нового навчального року та присвоєння військових звань. У заході взяв участь отець Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту військового капеланства УГКЦ. На урочистому відкритті нового навчального року молоді курсанти склали присягу вірності Кодексу честі військового офіцера. Отець Любомир привітав курсантів із початком навчання в Українській військово-медичній академії і наголосив на важливості їхнього покликання: 

В суботу, 1-го вересня, владика Діонісій Ляхович, апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії, відвідав музей блаженного священномученика Симеона Лукача, що в с.Старуня, Богородчанського району, Івано-Франківськоі області. «Моя священича совість та християнська мораль не дозволяє мені давати відповіді на ваші запитання», - так відповідав Блаженний Мученик службам НКВД у в’язниці, незважаючи на часті тортури, кожного разу, як тільки звучали запитання, відповідь, на які могла нашкодити комусь... Архіви, які залишили нам ті ж спецслужби, сьогодні є свідченням і справжнім прикладом для нас у наслідуванні святості. Тому я дуже радий, що сьогодні я можу побувати тут, на землі блаженного Симеона», - зазначив владика Діонісій під час візиту!

У неділю, 2 вересня, Патріаршою Архиєрейською Літургією в Архикатедральному Соборі Святого Юра у Львові розпочався Священний Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви. Богослужіння очолив Блаженніший Патріарх Святослав, у співслужінні представника Святішого Отця Високопреосвященного Архиєпископа Клаудіо, Апостольського Нунція в Україні, Високопреосвященного Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря, та інших Високопреосвященних, Преосвященних та Боголюбивих єпископів членів Священного Синоду Української Греко-Католицької Церкви. Священний Синод УГКЦ, центральною темою якого буде Боже Слово і катехизація,  відбуватиметься у Львові-Брюховичах потягом десяти днів і завершиться 12 вересня 2018 року.

Члени Синоду Єпископів УГКЦ молилися до Святого Духа напередодні початку робочих засідань, адже Молебень до Святого Духа показує духовну природу цього зібрання.  «Ми призиваємо Боже благословення на нас і закликаємо наших вірних, щоб вони молилися за наших ієрархів, за своїх пастирів», — у своєму коментарі пояснив владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ.

В  Перемишлі (Польща) в Архикатедральному  соборі Святого Івана Хрестителя відбулося відзначення  100-річчя з дня переставлення до вічності Слуги Божого о. Кирила Селецького.  Учасниками святкувань були сестри двох Згромаджень УГКЦ: Згромадження Служебниць Непорочної Діви Марії, та сестри Згромадження Святого Йосифа Обручника, які є духовними дочками Слуги Божого о. Кирила Селецького. При кінці ХІХ ст. цей єпархіяльний священик, який глибоко жив євангельськими вартостями і був справжнім  душпастирем, бачачи потреби свого бідного народу, разом з о. Єремією Ломницьким, ЧСВВ заснував у 1892 р. перше жіноче Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, а декілька років пізніше –  у 1911 р. Згромадження сестер Святого Обручника Йосифа.  Ці Згромадження були засновані, як відповідь на тогочасні суспільні та церковні потреби, а саме, щоб виховувати дітей і молодь, працювати з жіноцтвом, служити хворим та потребуючим і дбати про красу Божих храмів.  

Анонси:

16 вересня,  у неділю, має відбутися Молодіжний фестиваль “Вітер На-Дії” — один із найбільших християнських фестивалів України. Вже вчетверте “Вітер На-Дії” збере активну молодь з різних куточків України. Локація події — новаторський архітектурний ансамбль Центру Шептицького (одного з найбільших навчальних корпусів УКУ) та Храм Святої Софії — Премудрості Божої, де розміститься п’ять різнопланових майданчиків: інтелектуальний, театрально-мистецький, духовний, творчий та спортивний.

20 вересня згромадження сестер св. Йосифа ОПДМ запрошує науковців до участі у конференції, що відбудеться у Львові  (Львівська духовна семінарія Святого Духа). Конференція проводиться з нагоди ювілейного року пам’яті (сторіччя від дня смерті) визначного священика Перемиської єпархії о. Кирила Селецького. В історію УГКЦ він увійшов як основоположник жіночих апостольських чернечих згромаджень, письменник, публіцист і активний громадський діяч.

3-4 листопада у Києві відбудеться ІІІ з’їзд мирян УГКЦ, що пройде під гаслом «Покликання до святості сьогодні». У рамках з’їзду буде проведено форум «Відкриті двері УГКЦ».

Пропонуємо до Вашої уваги:

ГЛАВА УГКЦ: “НАША ЦЕРКВА В УКРАЇНІ ТА ВСЬОМУ СВІТІ Є РАЗОМ ІЗ ПАПОЮ ФРАНЦИСКОМ!”

«ПРОШУ ВСІХ ВІРНИХ ЩОДНЯ ПРИКЛИКАТИ БЛАГОДАТЬ СВЯТОГО ДУХА НА НАШ СИНОД», — ГЛАВА УГКЦ

ГЛАВА УГКЦ В УНЕВІ: «ЦЕРКВА НІКОЛИ НЕ МОЖЕ БУТИ ДЕРЖАВНОЮ, А ЗАВЖДИ МАЄ БУТИ ДЕРЖАВОТВОРЧОЮ»

«Я МОЖУ БУТИ ДОБРИМ ЛИШЕ ТОДІ, КОЛИ ДИВЛЮСЯ НА СИНА БОГОРОДИЦІ, НА ІСУСА ХРИСТА», – ВЛАДИКА ПЕТРО (ЛОЗА) НА ЄВРОПЕЙСЬКИХ ДНЯХ ДОБРОСУСІДСТВА

СВЯЩЕНИКА КИЇВСЬКОЇ АРХИЄПАРХЇ УГКЦ НАГОРОДЖЕНО ПРЕМІЄЮ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

В КОЛОМИЇ ДІЄ ХРИСТИЯНСЬКИЙ САДОК ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЗРАЗКА

В Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відбулося відкриття виставки галицьких ікон ХVІІІ–ХХ ст. з архікатедрального собору Святого Воскресіння (м. Івано-Франківськ). Виставка ікон діятиме до Свята Покрови Пресвятої Богородиці - 14 жовтня.