Тижневий огляд: життя УГКЦ (28.03 –03.04)
  • Втр, 05/04/2016 - 00:15

У понеділок, 28 березня 2016 р. Б., Владика Дмитро Григорак, ЧСВВ – Правлячий Архієрей Бучацької Єпархії УГКЦ освятив та благословив на щасливу дорогу позашляховик для потреб Української Добровольчої Армії, і невдовзі він буде доправлений до зони проведення АТО.

У середу, 30 березня 2016 року в Києві за участю представників України та Польщі пройшла зустріч, на якій обговорили співпрацю двох країн щодо організації Світових днів молоді' 2016. З благословенням та подякою до учасників зустрічі завітав владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київський. Через нього гості передали для єпископів Української Греко-Католицької Церкви запрошення на участь у Світових днях молоді в їхній єпархії.

Цього ж дня в Полтаві у студії телеканалу “Місто” відбувся показ запису телевізійної програми “Місто. Ранок”, у якій взяли участь владика Михаїл Колтун, керівник Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, та його заступник  отець Любомир Яворський.  У ході ефіру говорили про військове капеланство, про віру в Бога під час бойових дій, про любов до Вітчизни і, власне, як не загубити своєї людяності в тих надзвичайних обставинах військового конфлікту.

У четвер, 31 березня Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся із Надзвичайним і Повноважним послом Чеської Республіки в Україні Іваном Почухом. На зустрічі обговорили сучасне суспільно-політичне становище України.

3 квітня, у Хрестопоклінну неділю:

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав очолив Божественну Літургію  у Патріаршому соборі Воскресіння Христового. Співслужив Главі УГКЦ владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії. Проповідник пояснив, що сьогодні у неділю, яка позначає середину Великопісного шляху, Христова Церква виставляє перед наші очі чесний і животворящий Хрест Господній. Тому сьогоднішня неділя так і називається Хрестопоклінною неділею. (Проповідь ВІДЕО)

Відбулася Хресна дорога вулицями Львова.  Молитва вже вкотре була організована Львівською архиєпархією УГКЦ за підтримки Львівської міської ради. Особливістю цьогорічної Хресної дороги було те, що в основу молитовних текстів було закладено життєпис блаженного священномученика о. Василя Величковського, багатолітнього в’язня радянського ГУЛАГу та місцеблюстителя підпільної Греко-Католицької Церкви в Україні. Під час ходи несли мощі та ікону блаженного Василя.

Вулицями старовинного Збаража пройшов Хресний хід за участю Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія (Семенюка), священиків Збаразького деканату, семінаристів Тернопільської духовної семінарії ім. Патріарха Йосифа Сліпого та великої кількості вірних.

Вулицями міста Стрия пройшла традиційна молитовна хресна хода за участю духовенства та вірних релігійних громад УГКЦ м. Стрия і Стрийського району. ЇЇ очолили єпископи Стрийської єпархії Преосвященний владика Тарас Сеньків, Єпарх Стрийський, та Преосвященний владика Богдан Манишин, єпископ-помічник. В часі молитовного ходу духовенство та численні вірні, які взяли участь у хресній ході, розважали над терпіннями Ісуса Христа, пережитими задля спасіння усього людства.

До м. Чернівці з пастирським візитом завітав правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії Кир Василій (Івасюк). Розпочався цикл богослужінь утренею, далі владика очолив святкову Літургію. По завершенні Літургії архієрей висловив всім щиру подяку за спільну молитву, а також закликав присутніх пройтися Хресною дорогою вулицями міста. 

Відбулася Національна проща українців Іспанії до катедрального собору Пресвятої Богородиці у Валенсії. Понад тисячу українців з 15 міст Іспанії заповнили головний храм Валенсії, а їхні капелани спільно  відслужили Божественну Літургію, яку очолив Владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії.

Днями делегація українських релігійних діячів, делегована Всеукраїнською радою Церков і релігійних організацій, побувала з офіційним візитом в Королівстві Нідерландів для проведення зустрічей напередодні консультативного референдуму про затвердження Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. До складу делегації входив Верховний Архиєпископ Святослав, Глава Української Греко-Католицької Церкви. Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав розповів у інтерв’ю Департаменту інформації УГКЦ про мету візиту та його підсумки.

До вашої уваги:

Послання Блаженнішого Святослава до духовенства і вірних УГКЦ та всіх людей доброї волі з нагоди Року Божого Милосердя

Любомир Гузар: "У нас дуже популярно плакатися, замість того щоб братися за роботу"

Погляд на життя. Любомир Гузар, кардинал-емерит УГКЦ.  Блаженніший Любомир Гузар. Про корупцію, тероризм, війну на Донбасі та єдність української церкви. «Нам треба здобувати, а не тільки чекати, що хтось нам щось дасть».

Владика-номінант Володимир Груца: «Моє покликання – Божа таємниця, яку я відкриватиму до кінця життя»

Анонси:

У день празника Благовіщення Пресвятої Богородиці, 7 квітня 2016 року:

З ініціативи Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я в усіх архієпархіях УГКЦ відбудеться молитва подяки за «Дар життя» перед Пологовими Будинками. У цей день просимо усіх небайдужих людей долучитися до молитви, яка буде організована місцевими медичними капеланами.

В Архикатедральному соборі Святого Юрія (м. Львові, Пл. св. Юра, 5) відбудеться архиєрейська хіротонія високопреподобного ієрея Володимира Груци, ЧНІ.