Тижневий огляд: життя УГКЦ (28.05 – 3.06)
  • Пон, 04/06/2018 - 22:48

30 травня 2018 року назавжди увійде в історію Української Греко-Католицької Церкви на Прикарпатті, адже саме цього дня скликаний перший в історії Синод Єпископів Івано-Франківської Митрополії УГКЦ. Протягом засідань владики розглянули питання Стратегії розвитку Митрополії. Головною ж темою зустрічі стало втілення рішень Синоду Єпископів з 2017 року щодо молитовно-літургійного життя в Івано-Франківській митрополії. Тривали засідання впродовж двох днів.

В середу на Ясну Гору прибули новіціяти УГКЦ в рамках спільної новіційної зустрічі. Натхненні Божественою Літургією та підкріплені гостинністю оо. Василіян наше юне монашество провело цей день у дусі молитви, спільноти та радості. Усі новики та новички мали можливість поближче познайомитись з харизмою інших згромаджень.

В четвер, 31 травня, в Українській Греко-Католицькій Церкві вшановують першу річницю відходу у вічність світлої пам’яті Блаженнішого Любомира. Вшанування розпочалося з Архиєрейської Божественної Літургії, яку очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у співслужінні з єпископами і духовенством УГКЦ. Після Літургії відбулася Панахида у крипті Патріаршого собору, де спочивають тлінні останки Блаженнішого Любомира.

У першу річницю відходу у вічність світлої пам’яті Блаженнішого Любомира при Патріаршій курії УГКЦ створено Фонд пам’яті Блаженнішого Любомира. Про це повідомив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час Архиєрейської Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового з нагоди першої річниці відходу у вічність Блаженнішого Любомира.

В п’ятницю, 1 червня, у Вроцлаві розпочалася 4 (55) Сесія Постійного Синоду УГКЦ. У Постійному Синоді беруть участь: Блаженніший Святослав, митрополит Євген (Попович), владика Богдан (Данило), владика Теодор (Мартинюк), владика Ярослав (Приріз) — заступник владики Бориса (Гудзяка). Секретар Постійного Синоду – владика Богдан (Дзюрах). Владики займаються підготовкою Синоду Єпископів УГКЦ (тема: Боже Слово і катехизація), який у вересні цього року відбуватиметься у Львові, а також розглядають низку питань, пов’язаних із життям Церкви у міжсинодальний період.

В катедральному соборі Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Вроцлавсько-Гданської єпархії відбулася зустріч Постійного Синоду УГКЦ з духовенством єпархії. Владика Володимир (Ющак), правлячий архиєрей Вроцлавсько-Гданської єпархії, подякував Отцю і Главі УГКЦ та членам Постійного Синоду за відвідини Вроцлава та за надану можливість цієї зустрічі з духовенством єпархії. До присутніх священиків скерували свої короткі слова рівно ж члени Постійного Синоду. Владика Ярослав (Приріз) подякував отцям за служіння і закликав зберігати українську тотожність, щоб захистити українців від асиміляції.

У Міжнародний день захисту дітей, 1 червня 2018 р., на території Центру творчості дітей та юнацтва Галичини «Погулянка» (м. Львів, вул. Вахнянина, 29) відбулось Свято для дітей та їх сімей, яке організував Благодійний фонд «Карітас - Львів УГКЦ» за участю Карітасу України, партнерів та волонтерів. Зі вступним словом на відкритті до учасників свята звернувся директор Благодійного фонду «Карітас – Львів УГКЦ» о. Андрій Сенейко. На благодійному ярмарку були виставлені намиста, ткані подушки, вишивані картинки, виготовлені руками молоді з особливими потребами, працівники та волонтери пригощали власноруч напеченими солодощами і узваром. Виручені кошти від благодійного ярмарку підуть на підтримку проектів Карітасу Львова, для дітей і сімей, що опинились у складних життєвих ситуаціях, для молодих людей з інвалідністю та з особливими потребами.

Працівник Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ о. Ростислав Височан та військові капелани о. Тарас Коцюба, о. Михайло Кушнір взяли участь у практичному семінарі-тренінгу “Стратегії психологічної підтримки ветеранів. Практичні навички психологічного відновлення”. Захід проходив 1-3 червня у с. Розгірче. Організатором заходу була Координаційної ради з питань душпастирства в кризових ситуаціях патріаршої курії УГКЦ.

Другий день роботи Постійного Синоду УГКЦ традиційно розпочався Божественною Літургією в стінах вроцлавської катедри. Після закінчення Служби Божої всі єпископи разом з Блаженнішим Святославом, на запрошення Митрополита Вроцлавського Юзефа Купного, переїхали на острів Тумський до резиденції архиєпископів вроцлавських. Зустріч відбулася в теплій невимушеній атмосфері під час сніданку. У розмовах було порушено також низку важливих питань. Особливе місце мала тема польсько-українського примирення.

В суботу, 2 червня, в Катедральному соборі Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Вроцлавсько-Ґданської єпархії відбулася зустріч Постійного Синоду УГКЦ з молоддю. Після молебню відбулася щира невимушена бесіда Отця і Глави УГКЦ з молоддю, в ході якої Блаженніший Святослав відповів на численні запитання молодих людей, чисельно присутніх у катедральному соборі. Він, зокрема закликав їх бути собою, залишитися вірними своїм духовним і національним корінням, наголосив на важливості навчати своїх дітей української мови і передавати святу віру. 

В неділю, 3 червня, з нагоди Свята Божого Тіла, яке останнім часом в Україні відзначають в неділю, Святу Месу в Митрополичій Базиліці у Львові на запрошення Архієпископа Мечислава Мокшицького очолив Єпископ Пьотр Лібера з Плоцька у Польщі. Гість виголосив проповідь, а після завершення Святої Меси разом з Архієпископом Мечиславом Мокшицький і Єпископом-помічником Леоном Малим очолив велелюдну урочисту процесію вулицями міста. Разом з римо-католиками молилися також отці василіяни з УГКЦ та представник УАПЦ.

 

Анонси:

ОГОЛОШУЄТЬСЯ ДОБІР НА ЛІЦЕНЗІАТСЬКЕ НАВЧАННЯ З КАНОНІЧНОГО ПРАВА В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ

Пропонуємо до Вашої уваги:

ГЛАВА УГКЦ У ВРОЦЛАВІ ДО УКРАЇНЦІВ: «ЗРОБІТЬ УСЕ, АБИ УКРАЇНСЬКА МОВА СТАЛА ДЛЯ ВАШИХ ДІТЕЙ МАТЕРИНСЬКОЮ»

«ПОРАНЕНІ ГЕРОЇ АТО — УЧИТЕЛІ ЛЮБОВІ ДО РІДНОЇ ЗЕМЛІ, ДО РІДНОЇ БАТЬКІВЩИНИ!» — БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ

“БЛАЖЕННІШИЙ ЛЮБОМИР ПРОВАДИВ ЦЕРКВУ НА ОСНОВІ ТРАДИЦІЇ, ЯКА ДИХАЄ ДВОМА ЛЕГЕНЯМИ”, - ВЛАДИКА ДІОНІСІЙ У СОБОРІ СВЯТОЇ СОФІЇ В РИМІ

РІК ТОМУ ВІДІЙШОВ У ВІЧНІСТЬ ЛЮБОМИР ГУЗАР. НАЙВЛУЧНІШІ ВИСЛОВЛЮВАННЯ ВЛАДИКИ

«ВІН МІГ РОЗМОВЛЯТИ З МАЛЯТКОМ І З ПРЕЗИДЕНТОМ», — ВЛАДИКА ТЕОДОР ПРО БЛАЖЕННІШОГО ЛЮБОМИРА (ГУЗАРА)