Тижневий огляд: життя УГКЦ (28.08–3.09)
  • Втр, 05/09/2017 - 19:51

Стало відомо, що 27 серпня 2017 року відбулося друге паломництво до храму Успення Пресвятої Богородиці УГКЦ у зруйнованому американському містечку Централія. Два роки тому 10 листопада 2015 року Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав відвідав цю церкву в супроводі Архиєпископа Стефана (Сороки), Митрополита Філадельфійського, та пароха цього храму. Після душпастирського візиту Глави УГКЦ і з благословення Митрополита Стефана ця святиня проголошена місцем паломництва.

У вівторок, 29 серпня, Блаженніший Святослав відкрив Всецерковну катехитичну конференцію  у Львові. «Для мене це було даром, бо я був членом редакційної групи Катехизму, а пізніше отримав покликання бути Главою Церкви, який Катехизм підписав та оприлюднив від імені Синоду Єпископів УГКЦ. За ці шість років ми бачимо, як Катехизм наблизився до наших людей», − сказав Глава Церкви. «Катехизація повинна бути одним із пріоритетів парафіяльного життя і служіння. Синод Єпископів затвердив й інструкцію про візитацію парафій єпископом. За рішенням Синоду, якщо єпископ відвідує парафію, то обов’язково повинен перевірити, чи в ній є катехизація, катехитична школа. Якщо цього немає, то Синод зобов’язує владику визнати служіння пароха незадовільним, навіть, якщо він звів храм».

Івано-Франківський Карітас влаштував для дітей свято Першого портфелика. Свято відбулося у рамках благодійної акції «Перший портфелик-2017». Свої перші портфелики отримали 52 першокласники, а 100 учнів других-одинадцятих класів – сертифікати на придбання канцтоварів. Загальна сума наданої допомоги школярам становить 92 319, 40 гривень.  Допомогу отримали діти, родини яких опинилися у складних життєвих обставинах – це діти з багатодітних, малозабезпечених сімей, діти з інвалідністю, діти учасників АТО, загиблих бійців та вимушено переміщених осіб.   Урочисте вручення портфеликів відбулося у церкві Успіння Пресвятої Богородиці. 

Українська Греко-Католицька Церква з перших днів АТО і до сьогодні допомагає українським захисникам усім, чим тільки може. Зокрема активною волонтерською діяльністю займається Івано-Франківська Архієпархія, яка регулярно надає свою підтримку нашим бійцям. Кожна  допомога додає нашим захисникам сил та мужності й надалі добре боронити нашу Батьківщину.

В п’ятницю, 31 серпня 2017 р., у 184-му навчальному центрі Національної Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного відбулись урочистості з нагоди 5-ої річниці від заснування. Військовослужбовців прийшли привітати керівництво, рідні та близькі, а також керівник департаменту Патріаршої Курії УГКЦ, у справах душпастирювання силових структур України Преосвященний Владика Михаїл Колтун та капелани Центру Військового Капеланства ЛА УГКЦ, які подарували 184-му Центру мультимедійні засоби. Владика Михаїл Колтун спільно із капеланами різних конфесій освятили пам'ятник полеглим військовослужбовцям 184-го Навчального центру – Роману Мамасуєву та Дмитру Шматку. 

Митрополит Стефан (Сорока) разом з єпископом Іваном (Бурою) та єпископом-номінантом Андрієм (Рабієм), духовенством, монашеством і мирянами Філадельфійської архиєпархії УГКЦ моляться за постраждалих у результаті руйнувань та затоплень, спричинених ураганом Харві, особливо у штатах Техас і Луїзіана. У заяві з приводу стихійного лиха владика Стефан просить згадати в наших молитвах загиблих та їхні скорботні родини й громади. Також духовенство просить вірних і всіх людей доброї волі матеріально допомогти постраждалим.

У неділю, 3 вересня, розпочався Синод Єпископів УГКЦ. Головною темою Синоду є «Молитва». «Головне прохання, яке ми прагнемо висловити на цьому Синоді, – це слова апостолів до Ісуса Христа: "Господи, Учителю, навчи нас молитися". Прошу всіх вас за цей Синод молитися! Ми так потребуємо, щоб Синод не був справою грона єпископів. Бо він загальноцерковна подія, велика подія всієї Церкви», − закликав Глава Церкви Блаженніший Святослав вірян.

Під час Синоду Єпископів УГКЦ відбувся вечір пам’яті Блаженнішого Любомира (Гузара). «Живе телебачення» презентувало спеціально створений для Синоду фільм-спогад. У стрічці можна побачити деякі раніше не опубліковані кадри з архіву «Живого ТБ», − те, що залишилося за кадром після численних інтерв'ю з Блаженнішим Любомиром. «Наш фільм − не вичерпна розповідь про життя Блаженнішого Любомира, а лише меморія, складена через кілька місяців після його смерті», − сказав Валентин Дігтяренко, режисер стрічки.

У соборі Святого Юра у Львові 3 вересня під час Архиєрейської Літургії, яку очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, відбулася урочиста хіротонія владики Андрія (Рабія), Єпископа-помічника Філадельфійської архиєпархії. Апостольський нунцій в Україні, Архиєпископ Клаудіо (Гуджеротті), прочитав буллу від Святішого Отця Франциска, в якій Папа Римський проголошує отця Андрія Рабія Єпископом-помічником Філадельфійським, іменованим титулярним єпископом Германіціяни (США). «Дорогий владико Андрію, – звернувся Глава Церкви до нового єпископа, - у вашій особі Господь Бог поєднує дві дійсності нашої Церкви — українську і американську. Ви є сином цієї землі, сином княжого міста Львова, але Господь покликав вас на служіння в іншій країні, в іншій культурі, в іншому вимірі суспільного, культурного і церковного буття. Але тих дві дійсності ви поєднали у своїй особі. Тому сьогодні ми відчуваємо свято сили і єдності нашої Церкви», - підкреслив Блаженніший Святослав. 

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

Глава УГКЦ на Успення Богородиці: «Ким ми є остаточно виявляється в момент нашої смерті»

Ієрм. Юстин Бойко: В основі будь-якої міграційної політики держави повинна стояти людина

Неопубліковане інтерв’ю о. д-р. Івана Музички про Патріярха Йосифа

Офіційне звернення єпархіального управління Стрийської єпархії УГКЦ щодо звернення пані Галини Швець, опублікованого в соціальних мережах

Анонси:

УГКЦ організовує круглий стіл на тему: Біблія про єдність Церкви. Захід відбудеться 7 вересня в четвер, о 17.00. Місце проведення:  Київський центр УКУ (вул. Івана Мазепи, 10A).