Тижневий огляд: життя УГКЦ (28.10 – 03.11)
  • Втр, 05/11/2013 - 17:43

29 жовтня 2013 року:

В приміщенні Міністерства культури України відбулась офіційна зустріч Блаженнішого Святослава (Шевчука), Отця і Глави УГКЦ, з міністром культури України Леонідом Новохатьком. Під час зустрічі було обговорено виклики, які стоять перед українським суспільством, пов’язані з глобалізацією, зокрема у сфері культури і духовності.

У черговий раз відбулась зустріч інвалідів на візках - членів спільноти “Боже милосердя”. У приміщенні єпархіального управління Коломийсько-Чернівецької єпархії учасники зустрілися щоб поспілкуватися, поділитися власними думками та привітати один одного з Днем народження. На зустріч запросили Адміністратора Коломийсько-Чернівецької єпархії Преосвященного владику Кир Василія (Івасюка).

Архиєпископ-емерит Блаженніший Любомир Гузар щосереди в Києві для Патріаршого товариства св. Володимира проводить біблійні читання. Біблійні читання, за словами Блаженнішого Любомира, полягають у тому, що ми беремо Святе Письмо, читаємо його, роздумуємо і молимося над ним. Під час біблійних читань у середу, 30 жовтня, архиєрей особливу увагу звернув на спільну молитву.

У день Святого апостола і євангелиста Луки, 31 жовтня, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук освятив престол в обителі Святого Антонія монахів Студійського уставу в місті Обухові (Київщина). Глава Церкви висловив побажання студитам в Обухові, щоб уся та радість, яку пережили апостоли, була і їхньою радістю.

«Одягнутися зовні у пречудні священицькі ризи мало що буде означати перед Богом, коли священик внутрішньо був би заплямлений гріховним брудом. Зовнішня світлість риз не перекриє внутрішнього бруду духа! Служіння Богові повинно бути, насамперед, глибоко внутрішнє». - Такі слова сказав Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, у своїй проповіді 31 жовтня 2013 р., з нагоди поставлення у пресвітери диякона Петра Терлецького, яке ієрарх здійснив в Архикатедральному соборі Святого Юра

1 листопада 2013 р. в день 69-ї річниці від часу відходу у вічність Слуги Божого Митрополита Андрея:

В Архикатедральному соборі Святого Юра спільною молитвою вшанували пам’ять цього великого подвижника віри. Зокрема, під час Архиєрейської Божественної Літургії, яку очолив владика Венедикт, єпископ-помічник Львівський ієрарх виголосив проповідь у якій застановився над життям та жертовним трудом Митрополита Андрея для добра українського народу.

Відбулася проща духовенства та вірних Львівської архиєпархії до с. Прилбичі (Яворівський р-н). Очолив паломництво Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський, владика Ігор.

Цього року єврейська громада України у співпраці з УГКЦ встановила особливу відзнаку – медаль митрополита Андрея (Шептицького), якою нагороджуватимуть осіб, котрі найбільше прислужилися справі українсько-єврейського примирення.
Про це 1 листопада, у день смерті митрополита Андрея (Шептицького), під час проповіді в Патріаршому соборі Воскресіння Христового повідомив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук).

Предстоятель УГКЦ пригадав, що митрополит Андрей свого часу, зокрема, проявився у відносинах з іншими конфесіями та національностями.

Блаженніший Святослав про Митрополита Андрея

2 листопада 2013 р. Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський відвідав храм Святих Кирила і Мефодія (м. Львів, вул. Сумська, 3) з нагоди святкувань 10-річчя від дня заснування спільноти для неповносправних «Весела родина». Разом з владикою в цей урочистий для спільноти день молились: адміністратор храму Святих Кирила і Мефодія о. Володимир Сичак, отці-капелани, учасники «Веселої родини» батьки та друзі осіб з особливими потребами.

3 листопада 2013 р.:

Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський з пастирським візитом відвідав храм Різдва Івана Христителя (м. Львів-Винники, вул. Галицька, 60).

Візит відбувся з нагоди святкувань 15-ої річниці від дня освячення храму. Впродовж візиту владика Венедикт очолив Архиєрейську Божественну Літургію та виголосив проповідь. У своєму слові згідно євангельського уривку (Лк. 6, 31-36) ієрарх закликав задуматися над вчинками, які ми чинимо по відношенні до наших ближніх.

Чому ми, християни, маємо любити своїх ворогів? Говорив про це у своїй проповіді до вірних Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) під час Архиєрейської Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Проповідник пригадав, що осердям Христового навчання є Слово про любов.

До Львова з'їхалися члени УМХ не тільки з різних куточків Львівщини, але й з інших областей. Нагодою стало ювілейне святкування 80-річчя першого З’їзду молоді під гаслом "Українська молодь – Христові", який з ініціативи Андрея Шептицького відбувся у 1933-му. Хлопці та дівчата з Новояворівська, Стрия, Суховолі, Самбора, Шегинів, Жовкви, Трускавця, Сокаля, Бродів, Чорткова, Тернополя, Луцька та інших міст об 11.00 вщерть заповнили церкву Юра, де на честь ювілею всі разом молилися на Архиєрейській Літургії з Високопреосвященним владикою Ігорем Возьняком.

Архиєпископ і Митрополит Львівський у проповіді назвав молодь, що зібралася цього дня у Львові, доброю молоддю, яка, "як пахуча квітка чи коштовний діамант, своєю присутністю прикрашає все довкола там, де вона є".

Слово Митрополита Львівського на 19-у неділю по Зісланні Святого Духа

Глава УГКЦ закликав владик УГКЦ посприяти благодійній акції «Різдвяна свічка»

 

Анонси:

10 листопада в Україні вже втретє відбудеться День молитви за сиріт. Відгукнувшись на лист уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка, Глава УГКЦ закликав священиків у всіх єпархіях та екзархатах УГКЦ помолитися за «дітей, які очікують на родину, і за тих батьків, котрі бажають взяти під опіку дітей».

18 листопада, Комісія у справах мирян УГКЦ організовує у приміщенні Львівської Духовної Семінарії Святого Духа Всеукраїнський з’їзд голів і духівників мирянських спільнот та організацій УГКЦ. Тема зустрічі: «Роль мирянських спільнот і організацій у служінні та розбудові Христової Церкви як Божого Царства у світі».