Тижневий огляд: життя УГКЦ (29.01– 4.02)
  • Пон, 05/02/2018 - 23:00

Ми дізнались, що 26 січня у Папському Салезіанському Університеті відбувся захист Докторської дисертації отця Василя Кулиняка. Назва теми дисертації - «Виховання в чеснотах як превентивний захід. Побудова теоретичної основи виховання в чеснотах згідно філософського вчення А. МакІнтайра, як засіб запобігання алкоголізму серед підлітків в українській школі». Ціллю дисертації було представити відновлення вчення про чесноти, подане А. МакІнтайром, і розробити теоретичну основу для виховання українських підлітків в чеснотах. 

У понеділок, 29 січня, з нагоди 100-річчя бою під Крутами в Івано-Франківську відбулась велелюдна смолоскипна хода. На Вічевому Майдані відбулася урочиста театралізована академія з фаєр-шоу, опісля люди сформувалися у колону. Сотні мешканців міста пройшлися центральними вулицями зі смолоскипами та прапорами.
Завершилась хода у Меморіальному сквері. Там відбулась поминальна панахида, яку помолилися священики Молодіжної комісії Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

29-31 січня 2018 року у приміщенні Патріаршого центру у Львові відбулась чергова робоча зустріч радників Канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ та членів Робочої групи по опрацюванню нового Партикулярного права УГКЦ.  Під час шести робочих засідань відбувалось вивчення канонів Помісного права УГКЦ, під час яких автори церковних норм представляли генезу їх утворення, а також джерела, які були використані для їх написання.  Зустріч експертів канонічного права проходила під головуванням владики Євгена (Поповича), Архиєпископа і Митрополита Перемишельсько-Варшавського та голови Канонічного відділу Патріаршої курії УГКЦ.

29-31 січня в Римі проходила зустріч для католицького духовенства, організована Федерацією скаутингу Європи. У рамках заходу духовні особи мали можливість ознайомитися, як функціонує скаутинг в італійських парафіях та поділитися своїм досвідом. Загальні теми доповідей - віра, молодь, церква. Було висвітлено проблему християнського виховання молоді в секулярному світі. На завершення відбулася подячна Літургія в соборі Святого Петра та аудієнція в Папи Франциска, який закликав до уважного слухання Євангелія та реалізації його в житті.

В середу, 31 січня, в Народному Домі по вул. Шевченка, був проведений благодійний концерт Лілії Юрків. Дівчина має великий дар співу є переможцем багатьох фестивалів. Досі вона проводила благодійні концерти на підтримку дітей інвалідів та онкохворих дітей. На даний час є можливість зробити їй операцію по виправленні хребта у Фінляндії за допомогою пластин. Лілі 22 роки. У 6 років Ліля сіла у інвалідний візок. Діагноз: спинальна аміотрофія Кугельберга-Веландера. Зібрані кошти підуть на лікування дівчинки, яке сьогодні стало можливим.

В селищі Шацьк Волинської області в рамках програми «Підвищення рівня соціальної відповідальності парафій та їх участі у житті громад на місцевому рівні» відбулася перша виїзна зустріч команди програми у Луцькому екзархаті з ініціативною групою парафії Преображення Господнього УГКЦ с. Положеве Шацького району та парохом о. Богданом Іващуком. Під час заходу координатор програми, директор благодійного фонду «Карітас-Волинь» о. Володимир Кметь представив присутнім богословські основи соціального служіння УГКЦ та суть соціального служіння у парафії. Крім цього, відбулася презентація посібника «Любов’ю служіть один одному», після якої відбулися перегляд та обговорення відео «Доповідь Блаженнішого Святослава на Форумі соціального служіння УГКЦ».

В четвер, 1 лютого,  Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час робочої зустрічі обговорив зі спеціальним посланником Німеччини з питань реформ в Україні Георгом Мільбрадтом важливість реформ, зокрема реформу місцевого самоврядування. Під час зустрічі пан Георг Мільбрадт наголосив, що аби перемогти у війні з Росією, Україна має стати успішною країною. А успішність країни, за його словами, залежить від того, наскільки будуть втілюватися або проводитися різного роду реформи. Здебільшого сторони обговорювали реформу місцевого самоврядування, так звану децентралізацію. На думку пана Мільбрадта, ця реформа нині є найбільш успішною, хоча ще далека до свого завершення.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав взяв участь у ІІІ Всеукраїнському фестивалі «Студентська коляда», який щороку відбувається в Київському кооперативному інституті бізнесу і права. Предстоятель УГКЦ насамперед подякував студентам за те, що вони плекають, за його словами, один із найбільших скарбів християнської культури нашого народу – українську коляду. «Коляда – це щось таке, що всіх нас єднає. Інколи ми одне одного не розуміємо і не можемо разом молитися, але ми можемо разом колядувати», – сказав Блаженніший Святослав.

В п’ятницю, 2 лютого, Літургію в українській греко-католицькій каплиці святих Володимира і Ольги колегіуму «Канізіанум» у Інсбруку, очолив Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії. Преосвященному владиці співслужив отець Роман Птасюк, священик Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ, докторант богословського факультету Інсбруцького університету. Співом Літургію супроводжували українські студенти-богослови,котрі також студіюють в Інсбруку. 

У суботу, 3 лютого, напередодні Неділі про Блудного Сина, за сприяння владики Теодора, Єпископа-помічника Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, ув’язнених жінок, що відбувають покарання у Збаразькій ВК №63 відвідали гості зі Львова – хор «Осанна» церкви Божої Премудрості разом зі своїм духовним наставником отцем Василем Захарусем, ієромонахом Студійського уставу і в’язничним капеланом установи отцем Омеляном Колодчаком. Саме в цю неділю Свята Церква привертає особливу увагу до в’язничного служіння. 

З 4 по 11 лютого 2018 року наша Церква проводить Соціальні дні для заохочення до соціального служіння вірних УГКЦ та плекання в них духу жертовності й милосердя. З цієї нагоди до Архикатедрального собору святого Юра завітав о. Тарас Мирка, капелан пенітенціарної служби міста Львова. Помолившись Божественну Літургію разом з духовенством та вірними святоюрської гори, душпастир поділився власним досвідом служіння серед ув’язнених.

В неділю, 4 лютого, на Чернігівщину завітала спільнота Товариства українських студентів-католиків «Обнова» з Києва. Отець Роман є адміністратором парохії Святих Рівноапостольних Володимира і Ольги у Ніжині. У недавньому минулому був капеланом Прилуцької виховної колонії для неповнолітніх. Тому спочатку з різдвяною програмою обновляни разом з о. Романом  завітали саме до Прилук. Вихованці та персонал установи мали можливість подивитися на ляльковий "Вертеп Єдності". Після було спілкування молоді із вихованцями.  

В Народному домі м.Мостиська відбулася Урочиста академія, присвячена 125-річчю від дня народження Патріярха Йосифа Сліпого. Духовне слово про служіння та життєвий шлях Ісповідника віри Патріарха Йосифа Сліпого виголосив Преосвященний Владика Ярослав (Приріз), правлячий архиєрей Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Мистецьку програму «Я вибираю віру…» виконали солісти, хор та камерний оркестр Лауреата національної премії України імені Тараса Шевченка, Заслужена академічна капела України «Трембіта». Диригент - Заслужений діяч мистецтв України Миколи Кулика.

У Полтаві у Свято-Троїцькому храмі греко-католики з молодіжної спільноти «Українська молодь — Христові» та волонтери БФ «Карітас -Полтава-Всесвіт» провели екологічний ярмарок кулінарної випічки пряників. У результаті акції зібрали 1025 грн (якщо вирахувати вартість затрачених продуктів). Ці кошти підуть на матеріли для волонтерства з дітьми.

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

ЗВЕРНЕННЯ З НАГОДИ ДНЯ ОСОБЛИВОЇ УВАГИ ДО В’ЯЗНИЧНОГО СЛУЖІННЯ

«ХРИСТИЯНИН ЛЮБИТЬ НАВІТЬ ВОРОГА», — ГЛАВА УГКЦ ПРО ВІДМІННІСТЬ ЧИСТОЇ ЛЮБОВІ ВІД ПОЖАДЛИВОЇ

ХТО ВРЯТУЄ ОДНЕ ЖИТТЯ, ТОЙ ВРЯТУЄ СВІТ - Лікувально-діагностичний Центр святого Луки продовжує допомагати соціально незахищеним людям, щоб вони змогли отримати якісну та безкоштовну медичну допомогу.

4-11 лютого 2018 року наша Церква проводить Соціальні дні. На основі рішення Синоду Єпископів УГКЦ, який відбувся 4-11 вересня 2016 року Божого у Львові-Брюховичах, для заохочення до соціального служіння вірних УГКЦ та плекання в них духу жертовності й милосердя, було проголошено в усій УГКЦ.

БОГОПОСВЯЧЕНЕ ЖИТТЯ В УКРАЇНІ: ІНТЕРВ’Ю З ЄПИСКОПОМ ЕДУАРДОМ КАВОЮ