Тижневий огляд: життя УГКЦ (29.05 – 11.06)
  • Втр, 13/06/2017 - 00:30

Виступаючи в понеділок, 29 травня,  На семінарі для духовенства Єпархії УГКЦ в Австралії та Новій Зеландії, один з провідних дослідників католицької молоді, о. Майкл Мейсон, підкреслив, що Українська Католицька Церква матиме світле майбутнє якщо зосередить свою увагу на “знайомстві” молодих людей з Богом. О. Мейсон впродовж трьох днів представив своє ґрунтовне дослідження на тему євангелізації “Генерації М”. Він зазначив, що українська церква “має ресурси для будівництва міцної церкви для наступних поколінь – на славу Всевишнього!”.

31 травня 2017 року, о 18:30, на 85-му році життя після важкої недуги відійшов до вічності Блаженніший Любомир (Гузар), Архиєпископ-емерит УГКЦ. Блаженнішого Любомира у супроводі єпископів, численного духовенства, тисяч вірних та всіх людей доброї волі 5 червня 2017 року поховали в крипті Патріаршого собору Воскресіння Христового. Перед похованням Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав від імені свого попередника новопреставленого Блаженнішого Любомира висловив слова прощання та слова вдячності єпископату, священикам, монахам, вірним, родині та всім, з ким доводилося Блаженнішому співпрацювати та співслужити.

1 червня 2017 року в Патріаршому соборі Воскресіння Христового Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, зробив офіційну заяву з приводу смерті Блаженнішого Любомира (Гузара). Під час розмови із представниками ЗМІ Предстоятель Церкви поділився своїми спогадами про Блаженнішого Любомира.

Також президент Петро Порошенко висловив співчуття у зв’язку зі смертю Любомира Гузара.

Голова Конференції Єпископів РКЦ в Україні Архієпископ-Митрополит Львівський Мечислав Мокшицький віддав шану померлому кардиналу Любомиру Гузару, колишньому Главі УГКЦ, тіло якого увечері 1 червня привезли для прощання у Львівський греко-католицький собор св. Юра. Архієпископ Мечислав Мокшицький особисто висловив співчуття присутньому в храмі Главі УГКЦ Верховному Архієпископу Києво-Галицькому Святославу Шевчуку.

 Також 1 червня у м. Львові біля пам’ятника Т.Г. Шевченку відбулася  мистецько-просвітницька акція, присвячена  Міжнародному Дневі захисту дітей. Організатори  акції – ЛОГО Товариство «Рух за життя» УГКЦ у співпраці з ГО «Українська молодь – Христові», БО «ОДВ НАДІЯ», Школа Святої Софії, ГО Батьківська Християнська Асоціація «Алетея», ГО «Територія правди». Акція розпочалася молебнем, відтак відбулися виступи дитячих колективів, локації для дітей та дорослих. Протягом акції  роздумували про життя і навчання Блаженнішого Любомира, дякували Богові за дар його життя, за ласки і дари, які наш народ отримав через його молитву і служіння.

5 червня 2017 року в місті Апостолес (Місіонес, Аргентина) у монастирі отців василіан відбулися збори священиків із владикою Даниїлом (Козлінським), Єпархом єпархії Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ в Аргентині.

6 червня, голова ПМВ Владика Йосиф Мілян провів робочу зустріч у Києві з ординарієм для католиків візантійського обряду в Росії владикою Йосифом Вертом.  Єпископи обговорили організацію Форуму мігрантів, який ПМВ проведе у Караганді 10-15 жовтня з нагоди відзначення 70-тих роковин депортації українців до Казахстану. Також сторони говорили про ситуацію з душпастирством українців греко-католиків на території Росії.

Для студентів Катехитично-педагогічного факультету Івано-Франківського Богословського Університету 8 червня відбулася презентація посібника «ВІЛЬНІ ДУХОМ», авторами якого стали працівники Руху "За тверезість життя" Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ п. Марія Хоптій та о. Ярослав Рохман, який і прочитав лекцію про чесноту тверезості та згубний вплив алкоголю,

11 червня, в палаці культури «Березіль» міста Тернополя відбулася урочиста академія присвячена 125-річчю від дня народження Патріарха Йосифа Сліпого. Оцим заходом організатори, серед яких Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ, релігійне товариство українців-католиків "Свята Софія" США та фундація «Андрей» привернули увагу тернополян до постаті Патріарха Йосифа. 

 

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

Отець Андрій Онуферко про подальші кроки щодо священичої формації в УГКЦ

«Семінарія – школа святості», - Глава УГКЦ на завершення навчального року в Київській Трьохсвятительській духовній семінарії

«Попри те, що сучасна людина є «в контакті» з усім світом, вона відчуває себе глибоко самотньою», − Глава УГКЦ в Мюнхені (Німеччина)

Папа Франциск: «Блаженніший Любомир був одним з найвищих моральних авторитетів в останніх десятиліттях»

Глава УГКЦ: Блаженніший Любомир – Кобзар незалежної України, який залишив нам новий національний український епос

Глава УГКЦ на свято П’ятидесятниці: Блаженніший Любомир є даром Духа Святого для українського народу

«Блаженніший Любомир був патріархом не за титулом, а за внутрішнім найглибшим онтологічним сенсом і змістом», - Глава УГКЦ у Львові

З Блаженнішим Любомиром можна було говорити про що завгодно - Катерина Щоткіна

Владика Богдан (Дзюрах) про Блаженнішого Любомира: Ми всі відчували його велику безкорисливу любов

Митрополит Краківський: «Блаженніший Любомир був провідником і господарем на паломницьких дорогах Івана Павла ІІ в Україні»

Олександр Гоменюк поділився фотографіями Любомира Гузара, які раніше отримав від племінниці Блаженнішого пані Марії Рипан. Цикл фотографій від раннього дитинства до останніх років описують довге життя багаторічного керівника відновленої Української греко-католицької церкви, який став одним з небагатьох моральних авторитетів серед українців на зламі XX-XXI століття.

Золоті думки Блаженнішого Любомира Гузара

Дилема сучасного совка: Шухевич чи Гузар…

Літургійна Комісія Львівської Архиєпархії запрошує на науково-практичну конференцію «Літургійно-канонічні аспекти Святого Таїнства Євхаристії», яка відбудеться 14 червня о 14.00 у приміщенні Львівської Духовної Семінарії Святого Духа (вул. Хуторівка 35, м. Львів).

Заява Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ щодо останніх подій навколо храму Благовіщення Пресвятої Богородиці у м. Коломия

Інтерв'ю з Владикою Василієм про життя та розвиток Харківського Екзархату УГКЦ.

Клініка св.Луки в Івано-Франківську надає безкоштовні послуги соціально-незахищеним верствам населення