Тижневий огляд: життя УГКЦ (30.01 – 05.02)
  • Чтв, 09/02/2017 - 12:03

Від 30 січня до 03 лютого 2017 року в місті Портсмаус, що в Англії, проходила 28 Міжнародна військова конференція головних військових капеланів країн світу (ІМССС, 2017). Українську Греко-Католицьку Церкву на Конференції представили владика Михаїл (Колтун), керівник Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, а також отець Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту. Тема цьогорічної зустрічі – «Релігія в громадській (публічній) сфері – роль і функції військових капеланів».

У вівторок, 31 січня, в приміщенні Архієпархіального управління, під головуванням Архієпископа і Митрополита Кир Володимира Війтишина, відбулося засідання капеланів Івано-Франківської Архієпархії. Здійснення душпастирського служіння між військовими і стало основною темою засідання.

1 лютого у Києві Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у рамках тижня молитов за єдність християн у приміщенні протестантського дому молитви «Філадельфія» узяв участь у міжконфесійній молитві за єдність християн і промовив проповідь. Передусім Предстоятель УГКЦ подякував усім присутнім за можливість бути разом і поділитися Божим Словом.

Також цього дня представники різних спільнот богопосвяченого життя Української Греко-Католицької Церкви та Римо-Католицької Церкви в Україні, які перебувають в Італії, зібралися на традиційну вже зустріч з нагоди відзначення на свято Стрітення Господнього за григорянським календарем Світового Дня богопосвяченого життя. Цього року зустріч відбулася в монастирі Головної Управи Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії в Римі.

2 лютого 2017 року Інсбруцька парафія УГКЦ відсвяткувала празник Стрітення Господа Бога і Спаса Нашого Ісуса Христа за григоріанським календарем, яким вона послуговується. Архиєрейську Божественну Літургію у каплиці свв. Володимира і Ольги очолив Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архієпархії, який зараз перебуває з візитом у Інсбруку.

2 лютого Глава УГКЦ Блаженніший Святослав зустрівся із новим Послом Чехії в Україні Радеком Матулою. Зустріч відбулася з ініціативи чиновника, в ході якої Посол засвідчив свою повагу до УГКЦ і заявив, що підтримує Україну і її європейське прагнення.

4 лютого 2017 р., Глава УГКЦ, Блаженніший Святослав (Шевчук), взяв участь в урочистих заходах з нагоди перепоховання тлінних останків «Народного Єпископа» Владики Івана Маргітича у с. Боржавське на Закапатті. Після Божественної Літургії, Блаженніший Святослав звернувся до Єпископів Мукачівської греко-католицької єпархії, духовенства та вірних з промовою, в якій підкреслив глибший зміст цієї події, а саме, що це є день прослави Владики Івана, а також день, в якому «Народний Єпископ» закликає нас до єдності, зокрема до єдності греко-католиків в Україні.

4-5 лютого 2017 р. Б. у Зарваниці відбувалися дводенні реколекції (дні духовної віднови) для молоді Катедрального Собору Верховних Апп. Петра і Павла. Вони особливі тим, що їх організувала й провадила іспанська молодь на чолі з о. Себастьяном. Їм допомагали наші священники: о. Андрій Лемчук, о. Роман Гaрасимів та о. Марʼян Лемчук.

У неділю Митаря і Фарисея, 5 лютого 2017 року:

В українській парафії свв. Сергія і Вакха в Римі Божественну Літургію очолив владика Теодор (Мартинюк), єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії. Владика Теодор заохотив вірян, щоб митарева молитва: «Боже, милостивий, будь мені грішному!» стала нашою щоденною молитвою, яка «дозволить нам перед обличчям Божим отримати радість, мир і щастя».

Владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобич. Владика побажав вірним під час приготування до Великого посту просити в Господа ласки бажання внутрішнього навернення. "Нехай Господь супроводить нас в нашій молитві та зм’якшує наше затверділе серце, роблячи його покірним і сокрушеним", - побажав вірним єпископ.

До вашої уваги:

Постанови Сімдесят четвертої сесії Синоду Єпископів КГВА УГКЦ

«Виховувати у свободі, правді та любові»: відбулася презентація першого українського видання документів Церкви про школу, освіту і виховання. 27 січня 2017 року у Львові Комісія у справах освіти та виховання УГКЦ, з благословення Блаженнішого Святослава, Отця і Глави УГКЦ представила збірку вибраних документів Церкви про школу, виховання, освіту під назвою «Виховувати у свободі, правді та любові».

Анонс:

Сестри Катехитки Святої Анни запрошують дівчат на реколекції у тиші та зосередженні. 24-26 лютого 2017 (п'ятниця-неділя). Брюховичі, монастир  сестер Катехиток Святої Анни.