Тижневий огляд: життя УГКЦ (30.03 - 05.04)
  • Втр, 07/04/2015 - 14:32

Високопреосвященний владика Ігор Возьняк, Архиєпископ і Митрополит Львівський, 30-31 березня перебував у Брюсселі, де гостював у Монастирі отців-редемптористів. У програму візиту владики входили зустрічі в дипломатичних місіях столиці Бельгії.

Ввечері у середу 1 квітня Митрополит Львівський співслужив Мессу Великого Четверга у Соборі Паризької Богоматері, котру очолив Паризький кардинал Андре Ван-Труа.

1 квітня студентська спільнота УКУ мала чудову нагоду помолитись Літургію Передосвячених Дарів з Преосвященнішим владикою Венедиктом, Єпископом-помічником Львівської архиєпархії. Після молитви владика Венедикт звернувся до присутніх із пастирським словом, у якому закликав бути відкритими на Бога та вчитись співдіяти з Ним. На завершення свого візиту єпископ поспілкувався з викладачами та студентами.  

2 квітня відбулась зустріч координаторів душпастирювання у критичних ситуаціях, які під проводом владики Богдана Манишина, єпископа-помічника Стрийського, зібралися для того, щоб представити стан праці у кожній єпархії УГКЦ, яка ведеться для підтримки постраждалих Майдану, військовослужбовців АТО та біженців, і скоординувати цю діяльність.

3 квітня, у день відзначення 25-ї річниці відновлення української національної влади у Львові та підняття національного синьо-жовтого прапора над Ратушею, Преосвященний владика Венедикт поблагословив український прапор, що відтепер майорітиме над містом Лева.

4 квітня молодь Київської архиєпархії зустрілася із Блаженнішим Святославом, Главою УГКЦ. Зустріч відбулася в рамках Великопісних реколекцій молоді Київської архиєпархії, що проходили у Патріаршому соборі Воскресіння Христового. Глава Церкви звернув увагу молоді на цікавий образ у книзі Одкровення – держатися слова. «Держатися слова – як на мене, це є те, що ми маємо робити зі свого боку. Держатися слова. Тобто в жодному випадку не відступити, не втратити того, що ми отримали в часі хрещення – не перестати бути християнами. Держатися з усієї сили того, що ми отримали в святих Таїнствах Хрещення, Миропомазання і Євхаристії», – вважає Блаженніший Святослав.

Також у Стрию на парафії Святих рівноапостольних Володимира і Ольги з нагоди Світового дня молоді відбулась молитовна зустріч молодіжних спільнот Стрийської єпархії. Архиєрейську Літургію  очолив Єпарх Стрийський Преосвященний владика Тарас Сеньків.  Владика Тарас побажав кожному з присутніх відчути дотик Божої любові до серця, щоби збагачені ним, могли роздавати його іншим, а також наголосив на тому, як важливо щоби кожен на своєму місці і в своєму середовищі через внутрішню переміну і працю над собою став співробітником Божим у ділі спасіння, бо «якщо на місці де я стою, може стояти Христос, то ця земля вже є початком неба».

У Квітну неділю, в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, Глава Української Греко-Католицької Церкви очолив Божественну Літургію. Блаженніший Святослав зазначив, що «нині кожен із нас покликаний відповісти на питання тих, хто зустрічав Христа в Єрусалимі: ким є цей Христос для мене?».  Предстоятель побажав молодим людям пережити особисту зустріч із нашим Спасителем Христом, не втратити надії, але тримати її завжди в руках, бо наша перемога сама сьогодні приходить до нас.

У цей день вулицями столиці України пройшла Хресна хода за мир в Україні, яку очолив Глава Української Греко-Католицької Блаженніший Святослав. Упродовж ходи, відзначив Блаженніший, ми розважали над страстями нашого Спасителя, наші серця були зворушені, роздумуючи про велич Божої любові і ницість людського гріха і людської злоби.

Архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк благословив конвой, який повіз у зону АТО понад 300 тон продовольчої допомоги українській армії. Продовольство зібрали аграрії та підприємці Тернопілля. Це вже другий гуманітарний конвой, який відправили аграрії області у зону АТО, щоб пітримати військових.

Читайте також:

Владика Венедикт АЛЕКСІЙЧУК:"У Страсний тиждень - Господь хоче навчити нас слухати. Маємо проблеми: ніхто нікого не чує, але всі хочуть виговоритись!".  В ефірі програми "Архіпастир ВІДПОВІДАЄ" зосередили увагу на страстях Христових

Єпископ-помічник Львівської архиєпархії про те, чим для нього є Страсний тиждень і що важливо робити у ці дні. «Для мене час Страсного тижня – це час задуматись і застановитися. Так, Бог зі своєї великої любові став людиною. Як я відповідаю своїм життям на те, що Бог зробив для мене?», - поділився роздумами владика Венедикт (Алексійчук) в інтерв’ю для програми Радіо Марія.

Росіянин допоміг митрополитові Андрею Шептицькому вижити в російському засланні?. Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у відеоблозі для «Живого.ТБ» розповів історію про ікону з автографом митрополита Андрея Шептицького, подаровану російському дворянину Івану Олексійовичу, імовірно, на знак вдячності за те, що той допоміг архиєреєві вижити в імперському засланні в Росії.

Владика Василій (Тучапець): Наше суспільство на Сході України проходить шлях християнізації. Про служіння Української Греко-Католицької Церкви на Сході України, про труднощі і плани розбудови Харківського екзархату розмовляємо з владикою Василієм (Тучапцем), екзархом Харківським УГКЦ.

«Фундація Духовного Відродження» взяла на себе всі видатки за медичне та психологічне обстеження та лікування бійців АТО

Сповідь в АТО. П’ять священників із Золочева їздили у зону АТО, аби допомогти нашим військовим підготуватися до Великодня, надати духовний супровід.

Священики з Миколаївщини відвідали українських військовослужбовців

Священики-капелани Тернопільсько-Зборівської архиєпархії завершили чергову місію у зоні АТО

Блаженніший Святослав благословив реанімобіль для Ірпінського військового госпіталю

О.Олег Кіндій про науку Церкви щодо гомосексуальних зв'язків

 

Анонси:

7 квітня 2015 року Українська Греко-Католицька Церква,  відповідно до прийнятої Синодом єпископів Програми протидії абортам в Україні, вже  вдев’яте відзначить День подяки за дар життя.

18-19 квітня БО «Фундація Духовного Відродження» УГКЦ запрошує громаду та гостей міста Львова на сьомий благодійний фестиваль «Святкуймо Воскресіння разом» у Шевченківський гай. Фестиваль покликаний підняти дух українців, підтримувати та розвивати українські традиції, творити коло благодійників, відкритих на найактуальніші потреби громади.

У липні цього року тисячі молодих людей з’їдуться до Львова на Всеукраїнський з’їзд молоді «Вітер На-Дії». Захід триватиме чотири дні та збере молодих людей, які прагнуть духовного та особистісного розвитку, з усієї України та з-за кордону. Подію, яка проходитиме 23-26 липня 2015 року, організовує Комісія у справах молоді Української Греко-Католицької Церкви. З’їзд стане одним із кроків у підготовці до Світового дня молоді, що відбудеться в 2016 році у Кракові.