Тижневий огляд: життя УГКЦ (30.04 – 6.05.2018)
  • Пон, 07/05/2018 - 22:24

Стало відомо, що  з 15 по 24 квітня 2018 року Божого капелани Кам’янець-Подільської єпархії УГКЦ о.Роман Зозуля, о.Василь Боднар, та о.Ігор Куриба здійснили чергову духовну місію в зону проведення АТО, для морально-духовної підтримки військових збройних сил України. Священики відвідали воїнів у м. Попасна, м.Щастя, м.Новоайдар, м.Старобільськ та їх околицях. Разом із молитвою капелани привезли для військових різного роду продукти та одяг, які їм спільно зібрали та передали прихожани парафій Хмельницького д-ту. 

З благословення Правлячого Архиєрея Сокальсько-Жовківської єпархії, єпископа Михаїла Колтуна, з 23 по 27 квітня 2018 року Божого здійснилася місія священиків єпархії на Донеччину. Місія розпочалася з відвідин 66-го Львівського військового мобільного шпиталю у м. Покровськ, Донецької області, Керівництво шпиталю висловило подяку за автомобіль швидкої допомоги, який був куплений за пожертви парафій Сокальсько-Жовківської єпархії і переданий у користування госпіталю у березні місяці 2015 року з випускним колектором massive.ua/parts_catalog/vypusknoj_kollektor/  Продовжилась душпастирська місія в пасторально-соціальному центрі УГКЦ м. Словянськ, де стараннями священиків і вірних Сокальсько-Жовківської єпархії була зібрана українська література для бібліотеки.

26-28 квітня з ініціативи Асоціації богопосвяченого життя УГКЦ і РКЦ в Україні у реколекційному домі оо. Редемптористів ім. митр. Андрея Шептицького у м. Яремче відбулася формаційна зустріч представників монаших спільнот. Тематика вишколу стосувалася сучасних викликів «цивілізації смерті», перед якими сьогодні опинилися священики, головно у ділянці душпастирювання сімей. Зокрема мова ішла про моральну оцінку вживання контрацепції і застосування різних технік штучного запліднення. 

У неділю, 29 квітня 2018 року, на Майдані Незалежності відбулися урочистості з нагоди 100-річчя підняття українського прапора на кораблях Чорноморського флоту, під час яких на головному флагштоку України було піднято Прапор Віськово-морських сил України. У заході взяли участь представники Ради у справах душпастирства при Міністерстві оборони України. Панахиду за офіцерами і моряками ВМС, які віддали своє життя за волю і незалежність України, відслужив владика Богдан Дзюрах, секретар Синоду Єпископів УГКЦ, у співслужінні з о. Андрієм Хімяком, заступником секретаря Синоду Єпископів УГКЦ.

Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської архиєпархії, відвідав із душпастирським візитом парафію Блаженної княгині Ольги УГКЦ у місті Біла Церква. Під час візиту Єпископ освятив парафіяльну каплицю на честь Блаженної княгині Ольги. Помолитися з нагоди освячення храму прийшло чимало парафіян і гостей громади. Архиєрей закликав вірних і надалі розвивати власну віру, якомога частіше приймаючи Святі Тайни в парафіяльному храмі.

В середу, 2 травня, на сесії Івано-Франківської міської ради прийняли рішення про перейменування вулиці Новгородської. Відтепер вона носитиме ім’я Любомира Гузара. Окрім того, Любомиру Гузару присвоєно звання Почесного громадянина Івано-Франківська

В четвер, 3 травня,  з нагоди святкування професійного свята Дня прикордонника та 100-ї річниці з дня створення Окремого корпусу кордонної охорони УНР, на території Чернівецького прикордонного загону відкрили і освятили пам’ятну стелу «Прикордонникам усіх поколінь».

Київську архиєпархію відвідали представники міжнародного благодійного фонду «Допомога Церкві в потребі». Даний міжнародний благодійний фонд «Допомога Церкві в потребі» вже більше двадцяти років є одним з основних і найбільших партнерів в розвитку та розбудові Київської архиєпархії. Завдяки їхній підтримці щорічно успішно реалізовують такі ключові проекти, як допомога духовенству, будівництво храмів та парафіяльних центрів, моторизація священиків, освітньо-формаційні курси для священиків і їх дружин, а також цілий ряд пасторальноії діяльності в межах Київської архиєпархії.

В суботу, 5 травня, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав відсвяткував свій 48-ий день народження. «З цієї нагоди хочемо від усієї повноти нашої Церкви сердечно привітати вас з цим гарним благодатним днем для вас особисто, але також і для нашої Церкви, і для нашого народу», – сказав владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, під час Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового до іменинника.  «Щиро дякуємо, що ви так мудро і побожно утверджуєте у нашому народі Божу правду і Божу любов», – подякував Секретар Синоду Главі УГКЦ.

У Львівській міській раді відбулися урочисті збори з нагоди Дня міста, в часі яких мер міста нагородив відзнакою «Почесний знак Святого Юрія» шістьох осіб. Серед них – троє представників Львівської Архиєпархії УГКЦ: отець Михайло Фенканін, капелан осіб із вадами слуху; сестра Віра Мельник, сестра Згромадження святого Йосафата отримала відзнаку за віддану духовно-просвітницьку роботу та формування основ християнських цінностей для молодого покоління. А отець Тарас Мирка, військовий капелан УГКЦ, референт пенітенціарного служіння у Львівській Архиєпархії, душпастир у в’язниці — за віддану місіонерську діяльність і невтомну працю поміж людьми, позбавленими волі, утвердження християнських цінностей та ідей милосердя, співчуття і любові до ближніх.

В неділю, 6 травня, у Тернополі відбувся молитовний похід на захист сім’ї, як союзу чоловіка і жінки, та родинних цінностей в Україні. Сотні тернопільських сімей на чолі з Архиєпископом і Митрополитом Тернопільсько-Зборівським УГКЦ Василієм (Семенюком), Єпископом-помічником Теодором (Мартинюком), священиками міста пройшли мирною ходою на площу Героїв Євромайдан, щоб відстояти та підкреслити гідність української родини, як фундаменту суспільства та без якої Україна немає майбутнього.

У Львові біля фігури Матері Божої, відбулась екуменічна молитва за місто. У заході взяли участь представники семи конфесій Львова. За щорічною традицією кожна із конфесій почергово  читає молитву у проханні за  заступництво Ісуса Христа, Божої Матері, Святого Духа, святих. Очолив молитву єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ Преосвященний Владика Володимир (Груца).  До спільної молитви також долучилися родини Героїв Небесної Сотні.

До музею Волинської ікони завітали прочани Луцького екзархату, для того щоби вшанувати Богородицю. Холмська ікона Богородиці найстаріша зі збережених в Україні і датується ХІ ст. Цьогорічна молитва біля святині відбувалася в рамках відзначення десятиліття відновлення структур УГКЦ на Волині. Кожен прочанин зміг скласти особисті прохання до Богородиці, а також помолитися спільно Молебень, просячи у Небесної Покровительки миру для нашої держави, для себе та своїх близьких.

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

У ТЕРНОПОЛІ ВІДБУВСЯ МОЛИТОВНИЙ ПОХІД НА ЗАХИСТ СІМЕЙНИХ ЦІННОСТЕЙ В УКРАЇНІ

120 РОКІВ ТОМУ МИТРОПОЛИТ АНДРЕЙ ШЕПТИЦЬКИЙ ВІДРОДИВ СТУДИТСЬКЕ ЧЕРНЕЦТВО

БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ НАЗВАВ ТРИ УМОВИНИ ДЛЯ СВЯЩЕНИКА: ЩОДЕННА ЛІТУРГІЯ, МОЛИТВА ТА ЧИТАННЯ СВЯТОГО ПИСЬМА

СЬОГОДНІ, 5 ТРАВНЯ, БЛАЖЕННІШИЙ СВЯТОСЛАВ, ГЛАВА УГКЦ, СВЯТКУЄ СВІЙ ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ

НАЙЦІКАВІШІ ФАКТИ ПРО БЛАЖЕННІШОГО СВЯТОСЛАВА

ЧУЖИХ ДІТЕЙ НЕМАЄ: ФРАНКІВЦІВ КЛИЧУТЬ СТАТИ НАСТАВНИКОМ ДЛЯ ДИТИНИ-СИРОТИ

9 травня  відбудеться VII Всеукраїнська проща духовенства УГКЦ до Перемишлян, що на Львівщині, де своє служіння виконував блаженний священномученик Омелян Ковч – покровитель душпастирів Української Греко-Католицької Церкви.    Проща розпочнеться Молебнем до блаженного священномученика Омеляна Ковча в храмі святого Миколая, де впродовж 1922-1943 років отець Омелян провадив своє душпастирське служіння.

11-13 травня при Архікатедральному соборі св. Воскресіння УГКЦ відбудеться Великодній фестиваль хорової музики «Катедральні дзвони». В фестивалі візьмуть участь: Муніципальний академічний камерний хор «Київ», Камерний хор «Sine Nomine» (м. Київ), Патріарший хор собору Воскресіння Христового УГКЦ (м. Київ), Хор Львівської Національної музичної академії ім. М. Лисенка, Камерний хор «Воскресіння» (м. Івано-Франківськ).

Святкування 20-річчя церковної громади УГКЦ у Греції, яке відбудеться 11-14 травня, очолить Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

19-20 травня  відбудеться ХІІ-те паломництво до Вишгородської Богородиці. Маршрут прощі пролягатиме від Патріаршого собору Воскресіння Христового УГКЦ у Києві до Собору Вишгородської Богородиці УГКЦ у Вишгороді. Традиційно відбуватиметься піше та вело паломництво. Піша проща пройде відстань у 30 кілометрів. Відрізок вело прощі складатиме 60 кілометрів.