Тижневий огляд: життя УГКЦ (30.09. – 06.10)
  • Втр, 08/10/2013 - 10:23

Українські релігійні діячі 30 вересня 2013 року зустрілись з головою Комітету у закордонних справах Ельмаром Броком (Elmar Brok) та членом цього Комітету Міхаелем Галером (Michael Gahler), які представляють парламентську групу Європейської народної партії – найбільшої групи у Європарламенті, повідомляє Інститут релігійної свободи. Під час обох зустрічей відбувся обмін думками щодо європейської перспективи України. Мова йшла про важливість фундаментальних цінностей, на яких збудовано сучасну Європу, – свободи (в тому числі свободи совісті та віросповідання), демократії, поваги до прав людини, верховенства права.

Презентуючи делегацію, Верховний Архиєпископ Святослав (Шевчук) підкреслив, що релігійні діячі України представляють не уряд чи політиків, а віруючих, які складають переважну більшість українського суспільства.

30 вересня в Україні вп’яте відзначили День усиновлення. «Ідея усиновлення… є важливою і невід’ємною складовою частиною християнської віри», − Глава УГКЦ.

У Братиславі (Словаччина) проходить щорічна Генеральна асамблея Ради Єпископських Конференцій Європи (CCEE). Від України в ній бере участь Глава та Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук, Архиєпископ Львівський Мечислав Мокшицький (РКЦ) та Єпарх Мукачівський Мілан Шашік.

«Остаточним кінцем історії людства є не катастрофа, а Бог, наш Спаситель Ісус Христос, ім’я Якого ми, християни, носимо викарбуваним у собі самих». На це звернув увагу Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, проповідуючи під час Божественної Літургії у візантійському обряді, яку він очолив у суботу, 5 жовтня 2013 р., у храмі святого Жана де Мата (Ордену Трінітаріїв) у столиці Словаччини місті Братиславі.

Також у цей день відбулись святкові заходи з нагоди святкування Дня катехита у Львівській архиєпархії. Розпочалися урочистості Архиєрейською Божественною Літургією у храмі Святого Климента Папи (м. Львів, вул. Генерала Чупринки, 70), яку очолив Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський. Архипастирю співслужили пресвітери – директори Катехитичних шкіл, а також о. Павло Цвьок, Голова Катехитичної Комісії Львівської архиєпархії. На спільну молитву прибули також катехити, щоб отримати благословення від архиєрея на звершення катехитичного служіння в архиєпархії.

У своїй проповіді ієрарх подякував катехитам за їхню допомогу священикам у справі проголошення слова Божого та закликав бути добрими вихователями і наставниками для довірених ним осіб.

Слово Митрополита Львівського з нагоди святкувань Дня катехита у Львівській архиєпархії

Слово Митрополита Львівського на 15-у неділю по Зісланні Святого Духа

"Ми європейці, але європейці з християнським обличчям", - Глава УГКЦ в інтерв'ю виданню "Комерсант". Глава Української Греко-Католицької Церкви Святослав Шевчук розповів Костянтину Еггерту про відносини з РПЦ, європейський вибір України і майбутнє західних християнських цінностей.