Тижневий огляд: життя УГКЦ (30.10– 5.11)
  • Втр, 07/11/2017 - 07:55

Стало відомо, що Патріарша Катехитична Комісія УГКЦ  під проводом Єпископа Петра Стасюка, ЧНІ, Єпархія Австралії, Нової Зеландії та Океанії, 23-24 жовтня 2017 р. провела дводенну зустріч з єрархами та відповідальними за катехизацію в єпархіях Української Католицької Церкви в США. Зважаючи на майбутні запити група схиляється до необхідності створення Митрополичих Катехитичних комісій, розвитку постійного формування та сертифікування програм з катехизації, скоординованого списку катехитичних матеріалів, доступних у двох мовах – англійській та українській – та ширшого доступу до цих матеріалів в інтернеті для духовенства, катехитів, батьків, молоді та всіх вірних.

Також в суботу, 28 жовтня 2017 року, понад тисячу вірних зійшлися до Лондону, щоб побачити історичну подію – служіння Літургії східного обряду у Вестмінстерській катедрі, матірній церкві для католиків Англії і Валії. Цього дня Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, разом із східними католицькими єпископами Європи і членами Католицької Єпископської Конференції Англії і Валії відслужили Архиєрейську Божественну Літургію в присутності кардинала Вінсента Нікольса і Архиєпископа Едварда Йосифа Адамса, Апостольського нунція у Великобританії. На спільній молитві з нагоди 60-річччя встановлення Українського католицького екзархату/єпархії також були присутні представники Англіканської та Православної Церков.

В цей день у приміщенні клубу Київського слідчого ізолятора в рамках відзначення Національного Дня Біблії  відбулася місійна зустріч священиків і волонтерів-семінаристів із засудженими, які працюють у господарській обслузі установи. Метою зустрічі було заохотити усіх присутніх до читання Слова Божого, щоб кожен знайшов в ньому правдиву дорогу до спасіння, до каяття для того щоб бути справжніми дітьми Небесного Отця. 

У вівторок, 31 жовтня, минає вже третя річниця смерті Владики Софрона Мудрого, який з 1997 по 2005 р. провадив Івано-Франківською Єпархією УГКЦ. В Архікатедральному і Митрополичому соборі Воскресіння Христового у вівторок  служилися поминальні богослужіння.

Зустріч робочої групи проходила із 31 жовтня по 2 листопада в Патріаршому домі у м. Львові. Мета зустрічі - втілення головної теми Синоду 2017 року “Літургія і молитва” впродовж усього року, а також підготовка до всецерковної зустрічі єпархіальних координаторів програми “Жива парафія”, яка проводитиметься від 27 листопада до 1 грудня у м. Мадрид (Іспанія).

1 листопада 2017 року, у день упокоєння слуги Божого митрополита Андрея Шептицького, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ у Києві вшанували пам’ять цього великого сина України. В головній святині УГКЦ звершували Божественну Літургію та панахиду, під час яких поминали митрополита Андрея. Заупокійну молитву очолив настоятель Патріаршого собору о. Ніканор Лоїк, студит.

А в Тернополі Митрополита Андрея Шептицького вшанували молитовною ходою.

З благословення Владики Димитрія (Григорака) - Єпарха Бучацького, 2 листопада 2017 р. Б., в м. Чорткові відбулася формаційна зустріч дяків-регентів Бучацької єпархії УГКЦ. Зустріч розпочалася Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив владика Димитрій і звернувся до учасників зі своїм пастирським словом.

В п’ятницю, 3 листопада, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав провів робочу зустріч з Надзвичайним і Повноважним послом Іспанії в Україні Сільвією Йозефіною Кортес Мартін. Зустріч відбулася на прохання пані Посол. Під час зустрічі сторони обговорили багато різних питань, які стосуються суспільних подій в Україні, зокрема громадянського суспільства та його роль у розвитку України. Пані Посол відзначила велику роль Української Греко-Католицької Церкви в суспільних змінах країни. Окремо сторони обговорили проблему еміграції.

У суботу, 4 листопада, в приміщенні Івано-Франківської Духовної Семінарії свщмч. Йосафата Кунцевича відбувся Архієпархіальний рівень християнської інтелектуальної гри «Що? Де? Коли?» з теми «Чеснота чи гріх?». 33 команди в двох вікових категоріях (10-13 і 14-17 років) змагались між собою в інтелектуальному поєдинку за кубок переможця.

4-5 листопада 2017 року, за участі духовенства УГКЦ, у Києві проходить IV науково-практична конференція «Формування тверезого способу життя в сім’ї та суспільстві». Від імені Глави УГКЦ учасників заходу привітав о. Ігор Козанкевич. Він побажав учасникам спільною працею та молитвою сприяти благу України. Священик також зауважив, що саме любов забезпечує виховання в тверезості та наголосив, що не може бути вільності України без тверезості України: «Виховання дітей та молоді в тверезості є одним із елементів виконання заповіді любові ближнього. Тому заохочую об’єднувати наші зусилля в цьому напрямку».

Владика Теодор (Мартинюк), Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, у неділю, 5 листопада, очолив Божественну Літургію у прокатедральному соборі Святої Софії у Римі, де в цей день перебувала ікона з мощами блаженної монахині УГКЦ Йосафати Гордашевської. Роздумуючи під час проповіді над євангельською притчею про багача та Лазаря, єпископ провів аналогію між українським народом та біблійним образом Лазаря.    "Такою була наша Церква. Вона була викинута. Наші священики ховалися по хатах, по лісах, не було престолів, аби відправляти Служби Божі.  І зараз ми почуваємо себе так, як той Лазар: хворі, побиті, зневажені. Але в чому наш український секрет? У тому, що Бог підносить. Не якась людина, не якась мудрість, але Бог", – наголосив єпископ Теодор.

Цими днями військові капелани Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ побували на сході України, де відвідали українських військових, що перебувають на служінні в зоні АТО. Священики передали хлопцям пожертву від вірних Тернопільсько-Зборівської архиєпархії, доброчинців і тернопільського «Карітасу»: продукти, ліки, теплі речі та засоби особистої гігієни. Капелани відвідали військовослужбовців із молитвою та Святими Тайнами, намагаючись усіх охопити душпастирською опікою.

Пропонуємо до Вашої уваги:

Східні єпископи Європи: Господня любов спонукає звіщати Євангеліє

В Австрії поляки й українці молилися за прощення та вшанували загиблих

Глава УГКЦ: Справжній християнин уміє побачити присутнього Бога в потребуючій людині

Історія і сучасність. Велети духа і віри - радіопрограма «Велети духа і віри», пам’яті митрополита Андрея Шептицького та єпископів Софрона Дмитерка і Софрона Мудрого з нагоди 400-ліття Василіянського Чину св. Йосафата. У радіопрограмі ТРК "Карпати" звучать голоси видатних архіпастирів.

Владика Венедикт (Алексійчук): Я сумую за небом

«Зрада − це велика рана, яка залишає шрам назавжди». Про виклики, які існують для української сім’ї  - о. Тарас Фітьо зі Львова, який  вже понад 12 років духовно опікується молодими сім’ями і провадить передподружні науки для наречених в ефірі програми «Відкрита Церква. Діалоги».

Школа-церква-держава: досвід європейських країн - з ініціативи Комісії у справах освіти і виховання УГКЦ  з 15 по 24 жовтня 2017 р. група українських освітян відвідала приватні католицькі  школи Європи з метою вивчення досвіду їх функціонування. 

Анонси:

17-19 листопада цього року в Студійській Лаврі у Львові відбудеться міжнародна наукова конференція  на тему: Засновники і монахи Свято-Іванівської лаври Студійського уставу УГКЦ (1927-1946 рр.)

18 листопада 2017 року, о 12.00, у катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці м. Чернівці відбудеться Архиєрейська Літургія та Чин інтронізації першого правлячого єпископа новоствореної Чернівецької єпархії УГКЦ владики Йосафата (Мощича). Богослужіння очолить Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ.

Українська спільнота в Італії з 24 по 26 листопада 2017 р. в м. Мілані вшановуватиме жертв голодомору