Тижневий огляд: життя УГКЦ (3.09 – 9.09.2018)
  • Пон, 10/09/2018 - 21:04

Нагадуємо, що в  неділю, 2 вересня, в Архикатедральному Соборі Святого Юра у Львові розпочався Священний Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви. Священний Синод УГКЦ, центральною темою якого буде Боже Слово і катехизація,  відбуватиметься у Львові-Брюховичах потягом десяти днів і завершиться 12 вересня 2018 року.

А у понеділок, 3 вересня, Синод єпископів Української Греко-Католицької Церкви під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава, розпочав своє перше робоче засідання. Перш за все Предстоятель урочисто відкрив роботу Синоду. І подякував усім, хто прибув «на цей особливий момент дихання на нашу Церкву і на наш народ Святого Духа». Потім Блаженніший Святослав пригадав членам Синоду, які відбулися зміни в нашій Церкві за останній рік .

У вівторок, 4 вересня, в Митрополичих Палатах на Святоюрській Горі (м. Львів, пл. Св. Юра, 5) відбулася зустріч монашества Львівської Архиєпархії.  Очолив зустріч Синкел у справах монашества Львівської Архиєпархії єрм. Юстин Бойко.   Метою зустрічі було обговорення питань можливої співпраці між монашими згромадженнями та Чинами і церковними структурами Львівської Архиєпархії УГКЦ. Відтак на закритій частині зустрічі присутні обговорили актуальні проблеми розвитку богопосвяченого життя у нашій Церкві.

У середу, 5 вересня, в рамках Синоду Єпископів УГКЦ, владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, представив підсумки звітів за минулий рік комісій та відділів патріаршого рівня. На його думку, Синод несе відповідальність за всю Церкву. Тому ми звертаємо увагу на один з важливих критеріїв оцінки діяльності комісій і відділів патріаршого рівня: їхній вплив і поміч для наших єпархій та екзархатів поза межами України», — сказав наприкінці владика Богдан.

У четвер, 6 вересня, під час презентації факсимільного видання Пересопницького Євангелія в рамках Синоду Єпископів УГКЦ, Блаженніший Святослав наголосив: Пересопницьке Євангеліє є четвертим символом української державності, на якому українські президенти складають присягу на вірність українському народові. Коли Україна переживає рік Божого Слова, то ця подія показує нам, що ми є Церквою Володимирового Хрещення. Не просто спадкоємницею, а правонаступницею Київського християнства. Презентацію проводили Ігор Шпак, Алла Істоміна та Андрій Гайдамаха (представник Світового конгресу українців), які у свою чергу подарували Блаженнішому Святославу видання «Пересопницьке Євангеліє. Витоки та сьогодення».

Владики Синоду Єпископів УГКЦ відвідали Перемишльсько-Варшавську архиєпархію, щоб урочистою Архиєрейською Літургією відсвяткувати в Перемишлі 325-ту річницю відновлення єдності Перемишльської єпархії з Римською Апостольською столицею. Такий приїзд понад сорока єпископів УГКЦ з усього світу до Перемишля відбувся вперше в історії. Митрополит Перемишльсько-Варшавський Євген (Попович) привітав у своїй єпархії усіх членів Синоду нашої Церкви, а також архиєпископа Сальваторе Пенакіо, Апостольського нунція в Польщі, та єпископів Польської Єпископської Конференції.

Анонси:

З 14 до 24 вересня у Львові будуть виставлені до почитання мощі святого Антонія Падуанського. Паломництво очолять два ченці-францисканці – Евдженіо Каніл та Даніель Фечета, які привезуть святиню з італійської Базиліки святого Антонія. Мощі прибудуть на прохання та за благословенням Митрополита Львівського Ігоря (Возьняка).

16 вересня,  у неділю, має відбутися Молодіжний фестиваль “Вітер На-Дії” — один із найбільших християнських фестивалів України. Вже вчетверте “Вітер На-Дії” збере активну молодь з різних куточків України. Локація події — новаторський архітектурний ансамбль Центру Шептицького (одного з найбільших навчальних корпусів УКУ) та Храм Святої Софії — Премудрості Божої, де розміститься п’ять різнопланових майданчиків: інтелектуальний, театрально-мистецький, духовний, творчий та спортивний.

19 вересня 2018 року видавництво “Свічадо” запрошує на  презентацію першої книги Блаженнішого Святослава Шевчука, Глави УГКЦ “Діялог лікує рани”. В рамках 25 Форуму видавців у Львові — 19 вересня о 14:00 год в актовому залі ЛНУ ім. І. Франка (вул. Університетська, 1) відбудеться презентація книги «Діялог лікує рани» з Блаженнішим Святославом Шевчуком, Главою УГКЦ за участю Миколи Княжицького.

20 вересня згромадження сестер св. Йосифа ОПДМ запрошує науковців до участі у конференції, що відбудеться у Львові  (Львівська духовна семінарія Святого Духа). Конференція проводиться з нагоди ювілейного року пам’яті (сторіччя від дня смерті) визначного священика Перемиської єпархії о. Кирила Селецького. В історію УГКЦ він увійшов як основоположник жіночих апостольських чернечих згромаджень, письменник, публіцист і активний громадський діяч.

Отці Василіяни Провінції Найсвятішого Спасителя запрошують усіх бажаючих узяти участь в XXIII Міжнародній прощі Вервиці до Монастиря Успіння Матері Божої в с. Погоня Тисменицького деканату Івано-Франківської архиєпархії, яка відбудеться 29-30 вересня 2018 р. Б.  Святу Літургію під час прощі очолить Блаженніший Святослав (Шевчук), Отець і Глава УГКЦ.

Відповідно до постанов Сімдесят дев’ятої сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства (п. 7-8) в Київській Архиєпархії відбудуться З’їзди мирян Київської Архиєпархії.

  • 29 вересня 2018 р.Б., Житомир – З’їзд мирян Вінницького та Житомирського Протопресвітерств;
  • 6 жовтня 2018 р.Б., Київ (Львівська площа) – З’їзд мирян Київського, Білоцерківського, Вишгородського, Чернігівського Протопресвітерств;
  • 27 жовтня 2018 р.Б., Черкаси – З’їзд мирян Черкаського Протопресвітерства.

3-4 листопада у Києві відбудеться ІІІ з’їзд мирян УГКЦ, що пройде під гаслом «Покликання до святості сьогодні». У рамках з’їзду буде проведено форум «Відкриті двері УГКЦ».

 

 

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

ПОСЛАННИК СВЯТІШОГО ОТЦЯ НА СИНОДІ: «ЗУСТРІЧІ ПАПИ ФРАНЦИСКА І ГЛАВИ УГКЦ Є ЗАВЖДИ ДУЖЕ ПЛІДНИМИ – ВОНИ БУДУЮТЬ ФУНДАМЕНТ ДЛЯ СПІВПРАЦІ»

ВЛАДИКА ДАВИД (МОТЮК) ПРЕДСТАВИВ НА СИНОДІ КАНАДСЬКИЙ ДОСВІД КАТЕХИЗАЦІЇ

«БОЖЕ СЛОВО – ЦЕ Є СЛОВО СПАСІННЯ, ЯКЕ БОГ ПРОМОВЛЯЄ ДО ЛЮДИНИ, ЧИ ЦЕ В МИНУЛОМУ, ЧИ ТЕПЕР», — ВЛАДИКА РОЛАНД МІННЕРАТ З ФРАНЦІЇ

ЯК ДОНЕСТИ БОЖЕ СЛОВО ДО СУЧАСНОЇ ЛЮДИНИ? ДОПОВІДЬ НА СИНОДІ ЄПИСКОПІВ УГКЦ О. РОМАНА ОСТРОВСЬКОГО

«ПАТРІАРША КУРІЯ — ЦЕ СТРУКТУРА, ЯКА ПОКЛИКАНА БУТИ КООРДИНАТОРОМ ТА КОМУНІКАТОРОМ ДЛЯ ЖИТТЯ ЦЕРКВИ», — О. АНДРІЙ МАКСИМОВИЧ

ХТО ТАКИЙ КАТЕХИТ І ЧОМУ ВІН ПОТРІБЕН НА КОЖНІЙ ПАРАФІЇ: ДОПОВІДЬ НАЗАРА ДУДИ НА СИНОДІ УГКЦ

ЧЛЕНІВ СИНОДУ ЄПИСКОПІВ ОЗНАЙОМИЛИ ІЗ СУЧАСНИМ СТАНОМ ВПРОВАДЖЕННЯ СТРАТЕГІЇ УГКЦ'2020

ВЛАДИКА ВАСИЛЬ (ТУЧАПЕЦЬ) ОЗНАЙОМИВ ЧЛЕНІВ СИНОДУ З СОЦІАЛЬНИМ СЛУЖІННЯ В УГКЦ

«В УГКЦ БУДЕ НОВИЙ ПЕРЕКЛАД СЛУЖЕБНИКА БОЖЕСТВЕННОЇ ЛІТУРГІЇ», — ВЛАДИКА ВЕНЕДИКТ (АЛЕКСІЙЧУК)

ВЛАДИКА ТЕОДОР (МАРТИНЮК): «МИ ЗАВЖДИ ВІДЧУВАЄМО ОБОВ’ЯЗОК МОЛИТВИ І ПАМ’ЯТІ ПРО ТИХ, ХТО ЗАХИЩАЄ РІДНУ ЗЕМЛЮ»

ГЛАВИ УГКЦ ТА УПЦ КП ЗАКЛИКАЮТЬ ОСВЯТИТИ ПАМ’ЯТНИК ТА ПЕРЕНЕСТИ ХРЕСТИ, ВСТАНОВЛЕНІ НА МІСЦІ ЄВРЕЙСЬКОГО КЛАДОВИЩА У САМБОРІ

У ВЕРХОВНІЙ РАДІ ПРОПОНУЮТЬ ВІДЗНАЧИТИ НА ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ 150-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ СВЯЩЕННОМУЧЕНИКА ОТЦЯ КЛИМЕНТІЯ ШЕПТИЦЬКОГО

ПОБАЧИВ СВІТ НОВИЙ «БЛАГОВІСНИК» ГЛАВИ УГКЦ ЗА 2017 РІК, ЯКИЙ ПРИСВЯЧЕНИЙ БЛАЖЕННІШОМУ ЛЮБОМИРОВІ ГУЗАРУ

РУСЛАНА ТКАЧЕНКО: «БУТИ РЕЛІГІЙНИМ ЖУРНАЛІСТОМ – НЕ РОБОТА, А СЛУЖІННЯ»

ОНОВЛЕНА ПРОГРАМА: НА ФОРУМ СІМ’Ї У ЛЬВОВІ ЗАПРОШУЮТЬ ПРИХОДИТИ РАЗОМ З ДІТЬМИ

«МИ ВИХОВУЄМО ДІТЕЙ НЕ НА ЧЕРНИЦЬ ЧИ СВЯЩЕНИКІВ, А НАЙПЕРШЕ – ЩОБ ВОНИ БУЛИ СПРАВЖНІМИ ЛЮДЬМИ», – ДИРЕКТОР КАТОЛИЦЬКОЇ ШКОЛИ-ГІМНАЗІЇ

ТОМОС ДЛЯ УКРАЇНИ: ПОГЛЯД З БОКУ УГКЦ