Тижневий огляд: життя УГКЦ (31.07– 06.08)
  • Втр, 08/08/2017 - 10:18

Стало відомо, що 24-29 липня 2017 року в готельному комплексі, що на о. Хортиця в Запоріжжі, відбулася  Школа літургійного співу. Таке навчання відбулося з ініціативи представників Патріаршої літургійної комісії УГКЦ і в ньому взяло участь близько 25 учасників із семи областей України (Донецької, Луганської, Запорізької, Дніпропетровської, Харківської, Херсонської, Одеської областей). Навчати літургійного співу приїхали викладачі зі Львова: Максим Тимо з Патріаршої літургійної комісії УГКЦ   і Олена Денис, керівник хору УКУ. Духовно опікувався над учасниками Школи о. Василь Колодій з Дніпра.

Також 24-30 липня в Патріаршому домі у Львові відбулась перша Літня школа лідерів, на яку Комісія УГКЦ у справах мирян запросила лідерів мирянських рухів та спільнот всецерковного рівня. Школа зібрала учасників з різних куточків України: Донецького, Харківського, Одеського екзархатів, Бучацької, Коломийсько-Чернівецької, Самбірсько-Дрогобицької єпархії, Івано-Франківської та Львівської архиєпархії. Впродовж тижня лідери найбільших мирянських організацій мали нагоду пройти інтенсивний курс в шести тематичих блоках: етичне лідерство і християнське лідерство в еру інформаційних технологій, лідерство у біблійній перспективі, особиста і спільнотова молитва у Літургії Церкви, служіння як місія та спосіб реалізації покликання особи та спільноти, управління Божими дарами та служіння талантами в спільноті, командотворення та стратегічне планування.

 31 липня 2017 року в Патріаршому Домі у Львові відбулася робоча нарада, організована Карітасом України за участі синкелів та відповідальних за соціальне служіння в єпархіях та екзархатах УГКЦ. Наслідки військової агресії та окупації, економічні виклики та сучасні соціальні проблеми – всі ці фактори призводять до того, що з’являються нові виклики, на які Церква має знайти відповідь. Один із типів ефективного служіння потребуючим на рівні місцевої громади – це організоване парафіяльне служіння, яке також називають парафіяльним Карітасом. Аби українське духовенство та вірні могли краще ознайомитися з основами, структурою та способом роботи парафіяльних Карітасів, і було започатковано цей проект.

1 серпня Пасторально-соціальної місії УГКЦ у Сєвєродонецьку  отримала двоповерхову будівлю (900 кв.м.) у центрі м.Сєвєродонецька. Адреса будинку: вул.Першотравнева, 26 м.Сєвєродонецьк. У цьому приміщенні буде діяти Благодійний фонд «Карітас Сєвєродонецьк», центр громадського та соціального розвитку, молодіжний та дитячий клуби, недільна школа та багато інших цікавих та потрібних ініціатив.

1-2 серпня 2017 р., в Боронявському монастирі відбулося урочисте відзначення 400-літнього ювілею Василіянського Чину Св. Йосафата, в рамках відпустових святкувань празника Св. Пророка Іллі. З цієї нагоди в монастирі теж відбулася презентація історичної праці «Світильник віри: історія Боронявського монастиря на тлі епох», яку провів сам автор – п. Володимир Мороз. Центральні богослужіння цих святкуваннь очолили два єпископи: Кир Ніл Лущак ЧБМ – єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії та Кир Василій Тучапець ЧСВВ – Екзарх Харківський.

Блаженніший Святослав привітав Владику Ігоря, Архиєпископа і Митрополита Львівського, із 65-річчям. Предстоятель УГКЦ зазначив, що життя владики Ігоря повне пастирської жертовності, посвяти й відданості справі проповідування Євангелія Господа нашого Ісуса Христа. За весь цей труд Глава УГКЦ від імені Синоду склав ювіляру сердечну подяку та висловив визнання. 

В п’ятницю, 4 серпня,  виповнилося 30 років з того часу, як 4 серпня 1987 року була написана Заява про вихід з підпілля УГКЦ, яку адресували Папі Римському Івану-Павлові ІІ й керівникові СРСР Горбачову. Вона стала відома усьому світові й показала, що незважаючи на понад 40-літні репресії і переслідування комуністичною владою, УГКЦ зберегла ієрархію, священство, вірних.

В суботу, 5 серпня 2017 р. Б., владика Дмитро Григорак, ЧСВВ, спільно з владикою Володимиром Ющаком, ЧСВВ, благословили відкриття ХVІІІ Всеукраїнського фестивалю «Дзвони Лемківщини», що проходить в урочищі Бичова на Ватряному полі неподалік міста Монастириська.

 У неділю, 6 серпня, завершилась VI Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької чудотворної ікони Матері Божої в с. Крилос. Кульмінацією прощі стала Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав. У прощі взяло участь більше 50 тисяч вірян.

У неділю в м. Бердянську Запорізької обл. з благословення правлячого екзарха Донецького УГКЦ владики Степана Менька та на запрошення редемптористів єпископ–помічник Львівський владика Володимир Груца освятив наріжний камінь під будову храму Різдва Пресвятої Богородиці у м. Бердянську.

Пропонуємо до Вашої уваги:

«Бог - вірний», - Блаженніший Патріарх Святослав у Крилосі

Глава УГКЦ до пластунів: «У моїй особі ви маєте приятеля, який прагне разом із вами крокувати, аби навчитися любити Бога й Україну»

О. Олег Новосад: Чим більше мене відмовляли їхати на служіння до Сибіру, тим більше я хотів

Владика Михаїл (Бубній): «Де церква тебе потребує − туди ти повинен бути готовий піти» - про досвід місійного служіння, виклики і особливості душпастриства на теренах Південної України.

30 років тому світ уперше почув голос «мовчазної церкви»

УГКЦ. На тлі комуністичної потвори

На інтерактивну карту УГКЦ нанесено дві тисячі позначок!

На сторожі правопорядкуВладика Василь (Івасюк) привітав поліцейських із другою річницею діяльності

Анонси:

ХІІ Міжнародна десятиденна піша проща родин мігрантів з Самбора до Зарваниці цього року розпочалася 4 серпня і триватиме до 13 серпня.

18-20 серпня пройде V Всецерковна проща до Патріаршого собору Воскресіння Христового Української Греко-Католицької Церкви у місті Київ. В рамках прощі за ініціативи спільноти «Покоління Любомира» будуть проведені Нічні чування в Патріаршому Соборі, а також відбудеться Всеукраїнська зустріч батьків.