Тижневий огляд: життя УГКЦ ( 4.09 -10.09)
  • Пон, 11/09/2017 - 23:10

Майже півтисячі молоді відгукнулося на заклик „Встань із дивану“ і зібралися 3 вересня у центрі Тернополя на шестигодинний Форум християнської молоді. Свято організувала комісія у справах молоді Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ. Родзинками заходу став флеш-моб перед Архикатедрою та виступ музикантів Kerygma Projekt із арсеналом якісної музики і, звичайно, спільна Свята Літургія у Соборі.

Нагадуємо, що у неділю, 3 вересня, розпочався Синод Єпископів УГКЦ, головною темою якого є літургійне і молитовне життя УГКЦ. Синод проходить у Львові (Брюховичах) з 3 по 12 вересня 2017 року.

Вже під час першого засідання Синоду на тему: «Літургійне і молитовне життя УГКЦ»  владика Булос Матар, Архиєпископ Бейрута, представник Маронітської Католицької Церкви, розповів владикам Синоду про життя маронітської католицької церкви та поділився досвідом літургійного життя.

У вівторок, 5 вересня, отець-доктор Петро Ґаладза у своїй доповіді «Літургійні тексти і переклади» на Синоді Єпископів Української Греко-Католицької Церкви, представив позицію якомога більше інвестувати в спеціалістів, щоб  уніфікувати всі богословські тексти українською та англійською мовами. У коментарі Департаменту інформації о. Петро поділився, що головним меседжем його доповіді на Синоді було, що треба серйозно взятися до виховання спеціалістів. За його словами, уже є люди, які добре працюють над перекладами, але йдеться про те, щоб збільшити їхню кількість.

Владика Венедикт (Алексійчук), голова Патріаршої літургійної комісії УГКЦ, представив Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви аналіз ситуації літургійного і молитовного життя УГКЦ. «На моє переконання, - зауважив владика, - люди не дуже навчені молитися, вони не усвідомлюють собі, що таке зустріч із Богом. Люди часто жаліються на неуважність під час молитви. А чому ми неуважні? Бо не усвідомлюємо, із ким зустрічаємося. Молитва завжди дає можливість зустрічі з Богом, і ця зустріч є завжди унікальна й неповторна. У цій зустрічі з нами говорить сам Бог, який знає все». Єпископ висловив переконання: якщо людина навчиться молитися, то з її життя зникнуть проблеми, депресії, безвихідні ситуації, тому що в Бозі нема проблем, у Ньому є відповіді на все.

7 вересня, у день смерті патріарха Йосифа Сліпого, владики Синоду Єпископів УГКЦ помолилися Панахиду в крипті собору Святого Юра. Богослужіння очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. 

Після молитви в соборі відбулася мистецька програма «Я вибираю віру…», присвячена 125-літтю від дня народження патріарха Йосифа Сліпого та 25-ї річниці його перепоховання.

У селі Короченки Чуднівського району Житомирської області відбулося освячення хреста та земельної ділянки під будівництво нового храму УГКЦ. Майже сто років село перебувало без храму, так як храм був знищений.  Чин освячення, з благословення Владики Йосифа Міляна, Єпископа-помічника Київського, здійснив протоєрей Віталій Сидорук протопресвітер Житомирський. 

7 вересня 2017 року в Києві під час богословського диспуту «Біблія про єдність Церкви», організованого Українською Греко-Католицькою Церквою, представники різних Церков, релігієзнавці та інші зацікавлені особи обговорили проблему єдності християнських Церков. Цей захід був проведений із метою обговорення ґенези та перспективи ідеї єдиної помісної Церкви в Україні. Головною метою є спроба розпочати обговорення тематики єдиної Церкви, беручи за основу тексти Святого Письма та віднайдення відповідей на запитання: чи існують у Святому Письмі тексти щодо єдності Церкви? Чи існує сьогодні реальна модель майбутньої єдності? На якому фундаменті має будуватися ідея єдиної помісної Церкви в Україні?

10 вересня, об 11:00, владики Синоду Єпископів УГКЦ відслужили Архиєрейську Божественну Літургію на Ясній горі у Гошівському монастирі ЧСВВ. Проща відбулася з нагоди святкувань 400-літнього ювілею Василіанського чину Святого Йосафата і 380-роковин блаженної кончини владики Йосифа Вельямина Рутського, Митрополита Київського. Спільну молитву очолив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав. На свято чисельно зібралися ченці василіяни та паломники з різних куточків України. Літургію супроводжував національний заслужений академічний народний хор України імені Григорія Верьовки.

Пропонуємо до Вашої уваги:

Владика Євген (Попович): «Коли у церкві почали дотримуватися канонічного права, багато чого стало на свої місця»

Отець Дам’ян Габорій: "Ми працюємо над тим, щоби в Угорщині була українська церква і українська школа"

Владика Андрій (Рабій): «Якщо людина чує поклик в своєму житті служити Богові, то не потрібно боятися»

Отець Андреас Естебан: «Ми потребуємо, аби вірні УГКЦ в Іспанії нам нагадували, що наша церква теж є церквою мучеників»

Владика Богдан (Дзюрах): «У діяльності Патріаршої курії виявляється турбота про долю нашого народу»

Духівник Синоду Єпископів розповів, про що проповідує владикам на щоденних літургіях

Митрополит Ігор (Возьняк) призначив духівником Пліснеського заповідника отця Віталія Барабаша, священика Львівської Архиєпархії УГКЦ,

Церква про функції державної влади

Служіння ближнім у Медичному центрі св. Луки

Соціальний ролик Карітас Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ

Анонси:

3 вересня 2017 року, о 15:00, у Дзеркальній залі Палацу Потоцьких, у рамках Форуму видавців відбудеться презентація книги “Будьмо собою” про життя і заповіт патріарха Йосифа Сліпого. Презентація відбудеться за участю Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, владики Гліба (Лончини), Мирослава Мариновича та Анатолія Бабинського.

16-17 вересня 2017 року. відбудеться Проща військових до Зарваниці. Тема ІХ Всеукраїнського військового паломництва: “Мій мир даю вам!”. Ще 6 вересня 2017 року, у Тернопільській обласній держадміністрації відбулася зустріч щодо організації військового паломництва до Зарваницької Богородиці за участі представників місцевої влади, духовенства і Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України.  

Центр Студентського Капеланства ЛА УГКЦ запрошує молодь на всеукраїнську студентську прощу до Зарваниці 23 вересня 2017 р. Тема прощі: “Будуймо оази Любові” (Любомир Гузар).