Тижневий огляд: життя УГКЦ (4.12 – 10.12)
  • Пон, 11/12/2017 - 22:29

У вівторок, 5 грудня 2017 р.,  у Львові в головному корпусі Львівської політехніки відбулася зустріч глави УГКЦ Блаженнішого Святослава (Шевчука) з академічною спільнотою та студентською молоддю. Цього разу діалог Глави Української Греко-Католицької Церкви з академічною спільнотою був присвячений 30-річчю проголошення Декларації польсько-українського прощення та примирення. Нагадаємо, що 11–12 жовтня 2017 року в Римі пройшли заходи з відзначення цієї річниці. Ключовою ж подією стало вручення нагороди «Капітули польсько-українського поєднання», якою відзначають особистості та організації, що своєю діяльністю сприяють порозумінню між народами Центральної та Східної Європи.

У 184-му Навчальному центрі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного відбулись урочистості з нагоди святкування Дня Збройних Сил України. Військовослужбовців прийшли привітати представники місцевої влади різних рівнів, керівництво, рідні та близькі, а також Преосвященний владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ та капелани Центру Військового Капеланства о. Тарас Михальчук та о. Тарас Свищ.

З нагоди Дня волонтера, у приміщенні БФ «Карітас – Львів УГКЦ» (вул. Франка, 9) зустрілись волонтери соціального служіння парафіяльних Карітасів. Зустріч пройшла у теплій невимушеній атмосфері, де кожен мав можливість розповісти про свої досягнення, успіхи, а також про труднощі. Зустріч традиційно розпочалась із спільної молитви. Отець Андрій Сенейко, директор Карітасу Львова, подякував волонтерам за їхню жертовність і служіння, зазначивши, що волонтери є тим світлом для світу, що дає надію людям у складних життєвих обставинах. 

5-7 грудня в Патріаршому домі у Львові (м. Львів, вул. Хуторівка, 35Б) відбулась зустріч духівників та провідників мирянських спільнот, так звана Вікенд-школа, організатором якої був о. Василь Білаш, голова Комісії у справах мирян УГКЦ. До участі у цій зустрічі були запрошені духовні провідники мирянських спільнот, рухів, організацій з усієї України. 

У середу, 6 грудня 2017 року, в День Збройних сил України Гарнізонний храм свв. апп. Петра і Павла ЛА УГКЦ відзначив 6-ту річницю з дня відкриття. З нагоди свята служилась Божественна Літургія, яку очолив о. Степан Сус – настоятель Гарнізонного храму та Голова Центру Військового Капеланства Львівської архиєпархії УГКЦ. Разом із настоятелем спільно молилися військові капелани, душпастирі Центру Студентського Капеланства та Центру Опіки Сиріт. На Святкову Літургію завітали військовослужбовці Львівського гарнізону, курсанти Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, а також парафіяни храму

У п’ятницю, 8 грудня, відбулася робоча зустріч працівників Департаменту військового капеланства, Комісії у справах родини, Комісії у справах душпастирства охорони здоров’я, Комісії у справах мирян, Відділу розвитку та Відділу комісій Патріаршої курії УГКЦ з метою скоординувати і оптимізувати максимальну співпрацю вище згаданих комісій та діяльності Церкви загалом. Також ця зустріч була важливою для пошуку способів подолання наслідків кризи, яка спричинена війною, що триває на Сході України, а також для спільного пошуку відповідей на все нові виклики, які постають.

9 грудня 2017 року в селищі Інженерне Дніпровського району м. Херсона було освячено новий храм-каплицю на честь Архистратига Божого Михаїла. На свято завітав Екзарх Одеський та Адміністратор Кримський єпископ Михаїл (Бубній). 

У неділю 10 грудня 2017 року в Районному народному домі м.Пустомити відбулася Урочиста академія, присвячена 125-річчю від дня народження Патріярха Йосифа Сліпого. Духовне слово про тернистий життєвий шлях Ісповідника віри Патріарха Йосифа Сліпого виголосив Високопреосвященний Владика Ігор (Возьняк), архиєпископ та митрополит Львівський УГКЦ.

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

Про сімдесят сьому сесію Синоду єпископів Києво-Галицького верховного Архиєпископства УГКЦ

Глава УГКЦ: «Прощаємо і просимо прощення» – рецепт порятунку об’єднаної Європи

«Ми можемо віднайти свою гідність і стати собою, відповідаючи на Божий поклик, а не людський!» − Глава УГКЦ

«Песимісти скажуть, що все було погано, оптимісти − все було добре. а правда є десь посередині», − Глава УГКЦ про підсумки 2017 року

Синод єпископів УГКЦ установив свято Матері Божої Неустанної Помочі

Єпископи США: «Різдво – це не тільки радість сімейного свята, але й заклик до кожного з нас відправитись у путь»

У «Відкритій церкві» згадували про світлої пам’яті Блаженнішого Любомира Гузара

Вже четвертий рік поспіль Карітас Львова проводить акцію «Стань помічником святого Миколая». Дитячі листи до святого Миколая розміщуються на сторінці Благодійного Фонду «Карітас – Львів УГКЦ» у соціальній мережі Фейсбук. Потрібно зайти на цю сторінку і обрати вподобаний лист від дитини, позначивши його в коментарях. Кожен, кому припав до душі обраний лист, зможе допомогти святому Миколаю здійснити дитячі мрії. До Карітасу надходять листи від діток з особливими потребами, учасників АТО, із сімей ВПО, багатодітних сімей, соціально вразливих, які опинились у складних життєвих обставинах.

У Гарнізонному храмі стартувала благодійна акція "Святий Миколай для військових". Львів’яни та гості міста матимуть прекрасну можливість побути «агентами» Святого Миколая і своїми щирими проявами подарувати частинку доброти нашим хлопцям. Підтримати спільний проект "Святий Миколай для військових" можна, склавши грошову пожертву у скриньку Фундації св. Миколая у:

  - Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла (м. Львів, вул. Театральна, 11);

  - Студентському храмі Блаженного священномученика Олексія Зарицького (м. Львів, вул. Лукаша, 3а);

  - Студентському храмі Святого рівноапостольного князя Володимира Великого (м. Львів, вул. Природна, 8а);

  - Афганському храмі Стрітення Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа (м. Львів, вул. Батуринська, 2).