Тижневий огляд: життя УГКЦ (5.12 - 11.12)
  • Срд, 14/12/2016 - 01:04

У понеділок 5 грудня відбувся  похорон о. Доротея Шимчія. Похоронні відправи розпочалися о 13 год. Божественною Літургією, яку очолив Високопреосвященний Владика Василь Семенюк, Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський, у співслужінні з Преосвященним владикою Йосафатом Мощичем, МЗСАА, Єпископом-помічником Івано-Франківської архієпархії. У Святій Літургії брали участь кілька десятків священиків, з Василіянського  Чину, інших монастирів та різних єпархій УГКЦ.

5-6 грудня у Києві під проводом Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбувалася 18-та (49-та) сесія Постійного Синоду Української Греко-Католицької Церкви. Основним питанням, яке розглядає ця сесія Постійного Синоду, є підготовка до чергового Синоду Єпископів УГКЦ, який проходитиме у вересні наступного року.

Другий день робочих засідань 18-ї (49-ї) сесії Постійного Синоду був присвячений розглядові звітів комісій і відділів патріаршого рівня. Владика Михайло (Бубній) представив діяльність Комісії у справах монашества, звернувши увагу на виклики, які стоять сьогодні перед богопосвяченими особами УГКЦ.

07 грудня 2016 року:

 У Києві розпочався Х Всеукраїнський з’їзд військових капеланів УГКЦ. Зустріч організовано Департаментом Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України спільно з Департаментом військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України та Головним управлінням морально-психологічного забезпечення Збройних сил України. Зустріч військових капеланів розпочалася Божественною Літургією в Патріаршому соборі Воскресіння Христового, яку очолив владика Михаїл (Колтун), військовий єпископ УГКЦ, керівник Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України.

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) привітав військових капеланів – учасників Х Всеукраїнського з’їзду військових капеланів УГКЦ, що цими днями відбувається в Києві.

Преосвященний Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ у супроводі медичного капелана о. Віталія Воєци відвідав два військових госпіталі Києва. Владика передав бійцям подарунки надані БФ «Карітас-Київ», та особисто спілкувався з Героями України, яких запевнив у молитві за їх швидке одужання. Цього дня загалом було відвідано духовенством близько 150 пацієнтів медичних закладах.

На базі Інституту постійної формації при Львівській Духовній Семінарії Святого Духа відбулася Післясоборова конференція для священнослужителів Львівської Архиєпархії УГКЦ.

8 грудня в соборі Святої Софії в Римі відбувся храмовий відпуст з нагоди празника священномученика Климента, Папи Римського. Богослужіння очолив владика Ігор, Архієпископ і Митрополит Львівський. Напередодні ввечері, у середу 7 грудня, митрополит Ігор очолив служіння Великої Вечірні з Литією, після якої було виставлено для почитання ікону та мощі святого.

Цього ж дня Блаженніший Любомир Гузар зустрівся з ірпінськими студентами та курсантами Університету державної фіскальної служби України. Під час зустрічі Блаженніший Любомир поділився своїми міркуваннями про значення закону в житті суспільства, про права людини і вседозволеність, про Божий закон і свободу людини, про Помісну Церкву і її роль сьогодні, про любов до ближнього і бажання творити добро – тобто ті питання, які ніколи не перестають хвилювати суспільство.

9 грудня, під час Х З’їзду військових капеланів УГКЦ, владику Богдана (Дзюраха) нагородили Патріаршою відзнакою «Хрест військового капелана».. Після Божественної Літургії, якою розпочався третій день щорічної зустрічі капеланів у Києві, військовий єпископ Михаїл (Колтун), керівник Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, вручив владиці Богдану почесну нагороду і висловив щиру подяку за його служіння.

У неділю, 11 грудня 2016 року:

Преосвященний владика Тарас (Сеньків), Єпарх Стрийський очолив Архиєрейську Божественну Літургію в Папській українській колегії святого Йосафата в Римі.

Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин відвідав парафію Пресвятої Трійці у м. Тлумач. Тамтешня громада на чолі із парохом митр. прот. Павлом Дутчаком, зустрівши митрополита з хлібом-сіллю, запросили його очолити Архієрейську Божественну Літургію.

Українці із різних куточків Італії вже п’ятий рік поспіль здійснили спільне паломництво до мощів Св. Миколая Чудотворця, які знаходяться в м.Барі, що в південно-італійському регіоні Пулія. Очолив паломництво Апостольський візитатор владика Діонісій Ляхович.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав під час свого пастирського візиту до Одеси відвідав фрегат  «Гетьман Сагайдачний». Під кінець Літургії Блаженнішому Святославу владика Михайло (Бубній), екзарх Одеський подарував «сувенірний корабель». А миряни вручили Главі Церкви капітанський кашкет, який Блаженніший Святослав одразу ж приміряв.

Глава УГКЦ в Одесі: Нашу Церкву тут піддають дискримінації

 Єпископи УГКЦ просять вірних та людей доброї волі оберігати людську гідність перед лицем новітніх ідеологічних викликів

Десять тез військового капелана про те, що означає «бути поруч»

29 порад Глави УГКЦ, які допоможуть стати добрими батьками