Тижневий огляд: життя УГКЦ (6.11 – 12.11)
  • Втр, 14/11/2017 - 13:17

Стало відомо, що у Вінниці 4 листопада завершився 5-ти денний курс іконопису «Квітка Середньовіччя» на базі вінницької дитячої художньої школи. Керівником курсу був п. Андрій Майовець, що належить до іконописної школи «Радруж», заснованої в 2005 р. Б. при Львівському Католицькому Університеті. Ця школа вивчає та практикує нашу традицію давньоруського письма ікон, що характеризуються особливою яскравістю кольорів. Керівник курсу в практичний спосіб показав поетапну підготовку написання ікон.

В понеділок, 6 листопада 2017 року, на 98 році життя упокоївся в Бозі найстарший єпископ УГКЦ, владика-салезіянин Андрій (Сапеляк). Його життя й душпастирське служіння є взірцем великої жертовності, відваги та сили духу. Владика Андрій відійшов у вічність, залишивши по собі визначний вклад у розвиток Салезіянського Згромадження та Української Греко-Католицької Церкви в Аргентині. Саме він приклав чимало зусиль до справи творення українського Салезіянського Згромадження у Львові, а також поширення салезіянської харизми в дусі св. Івана Боско на східні терени України.

З приводу смерті Владики Андрія Сапеляка висловив співчуття Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Клаудіо  Гуджеро́тті

А в четвер була відслужена заупокійна Архиєрейська Літургія, яку очолив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав, а після неї відбувся чин погребіння владики Андрія Сапеляка на міському кладовищі м. Винники. Попрощатися з покійним архиєреєм прийшли єпископи, священнослужителі, родичі, друзі, а також усі небайдужі львів’яни, які хотіли висловити вдячність владиці за його служіння і добрі справи.

6 листопада вперше розпочалося спільне паломництво українських священиків Італії до Святої Землі під духовним проводом Владики Діонісія (Ляховича), Апостольського Візитатора для українців греко-католиків в Італії. Ця проща присвячена молитві за власні родини, повірені спільноти та мир в Україні. 

В Житомирському державному університеті імені Івана Франка з ініціативи Української Греко-Католицької Церкви відбувся круглий стіл «Біблія про єдність Церкви». За підтримки місцевого Державного департаменту у справах релігій та національностей та за участі представників Житомирської Ради Церков, студентів та викладачів університету було обговорено проблему єдності християнських Церков.

В середу, 8 листопада 2017 року, відбулася презентація фільму «Справа «Рифи» в пансіоні ім. Івана Франка, який розташований у місті Міссісаґа поблизу Торонто. Пансіон ім. Івана Франка називають «оазою українства», де плекається і підтримується українська мова і культура. У цьому будинку проживають люди похилого віку.

В четвер, 9 листопада,  Архієпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин святкував свій день народження. Привітати владику зібралось чимало священнослужителів, вірних та представників влади. Владика Володимир очолив Архієрейську Божественну Літургію на якій всі спільно молились за Боже благословення для нашого Митрополита.

В п’ятницю, 10 листопада 2017 року, у Литві розпочалися урочисті заходи з відзначення 400-річчя заснування Василіянського Чину Святого Йосафата за участі Верховного архієпископа Києво-Галицького, предстоятеля Української греко-католицької церкви Блаженнішого Святослава Шевчука. У рамках заходів Блаженніший Святослав Шевчук зустрівся з Першим віце-спікером Сеймаса Литовської Республіки Рімою Башкєнє. У ході зустрічі сторони відзначили  високий рівень двосторонніх відносин у різних сферах, їх вагоме історичне підґрунтя. 

У неділю, 12 листопада, у Василіянському храмі Пресвятої Тройці у Вільнюсі, Блаженніший Святослав, очолив Архієрейську Божественну Літургію, з нагоди відзначення 400-ліття Василіянського Чину св. Йосафата. Блаженніший Святослав розпочав свою проповідь зі словами привітань та подяк усім присутнім: “Сьогодні цей храм тепло обіймає в такому холодному кліматі усіх своїх дітей, які прибули з України, Білорусії, Естонії, Латвії, Польщі, адже всі ми є дітьми однієї і тої самої Церкви. Церкви, яка вертається до Вільнюса, як до свого рідного дому“. 

Цими днями завершилася чергова програма реабілітації військових капеланів Української Греко-Католицької Церкви, що відбувалася з благословення владики Михаїла (Колтуна), військового єпископа, керівника Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ. Реабілітація капеланів відбувалася на Закарпатті в санаторії «Орлине гніздо». Програма передбачала духовну віднову та фізичне оздоровлення священиків, що неодноразово перебували в зоні АТО, де духовно опікувалися українськими військовослужбовцями.

Пропонуємо до Вашої уваги:

Святий Димитрій: свідчення всупереч посаді

Конфлікт навколо храму на Прикарпатті: священик розповів про обурливу поведінку парафіян УПЦ МП

Жовківський монастир отців Василіян спростував інформацію про облаву

Отець Орест Козак: «Прагну, аби монастир Студитів у Кастель Гандольфо служив духовному добру наших вірних в Італії»

«Святість доступна кожному», - Владика Йосафат Говера, екзарх Луцький

В школах Бучацької єпархії проходять духовні зустрічі з старшокласниками, в яких у цікавій бесіді розповідають учням про християнське розуміння любові, дошлюбну чистоту, взаємини між молодими людьми, актуальні проблеми сім'ї та шляхи їх розв'язання. Таке спілкування з духовними особами вже відбулося у трьох Заліщицьких та двох Копичинецьких школах, а також в с. Заводське, с. Улашківці, с. Горішня-Вигнанка та в Чортківській ЗОШ №5.

«Будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний» - благодійна організація «Дім милосердя», створена в 2013 році батьками дітей з особливими потребами при Бучацькій єпархії УГКЦ, відзначила святкування 1-ї річниці свого служіння у будинку по вул. Монастирській біля Єпархіального Управління в м. Чорткові.

Терапія для відважних героїв - всеукраїнська проща, яка охопила наших воїнів та матерів і дружин воїнів, що загинули з Донецька, Луганщини, Дніпропетровщини, Одеси, Харкова, Черкащини, Києва, Волині, Франківська, Львова, Тернополя і Закарпаття. Досвід показує, що одним з найкращих методів запобігання синдрому самогубства, визволенням з неволі зранень та спогадів є переживання близькості Бога, Його любові.

 

Анонси:

У п'ятницю, 17 листопада 2017 року, у виставковому залі Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького відбудеться міжнародна конференція, тема якої «Засновники і монахи Свято-Іванівської Лаври Студійського Уставу УГКЦ (1927-1947 рр.)». Організатори запрошують усіх охочих на цей захід, який триватиме до 19 листопада. Конференція проходитиме у рамках приготування до 150-ліття від Дня народження Блаженного Климентія Шептицького та 120-ліття відновлення студійського чернецтва в Україні. Організатор конференції єрм. Юстин Бойко. 

18 листопада 2017 року, о 12.00, у катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці м. Чернівці відбудеться Архиєрейська Літургія та Чин інтронізації першого правлячого єпископа новоствореної Чернівецької єпархії УГКЦ владики Йосафата (Мощича). Богослужіння очолить Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ.

Українська спільнота в Італії з 24 по 26 листопада 2017 р. в м. Мілані вшановуватиме жертв голодомору