Тижневий огляд: життя УГКЦ (7.08 – 13.08)
  • Втр, 15/08/2017 - 01:22

Стало відомо, що 24-29 липня біля селища Корчин, що на Сколівщині, відбувся вже традиційний для “Апостольської Чоти” вишкільний духовно-патріотичний табір “Гуркало 2017″ під проводом військового капелана УГКЦ о. Михайла Греділя,  у якому взяло участь 93 людини, зокрема двоє бійців Української Добровольчої Армії. Протягом таборового відпочинку діти мали нагоду навчитися перетягуванню линви, стрільбі з лука та пневматичної гвинтівки, спортивному біатлону. Отець Михайло Греділь очолював Божественні Літургії, перед якими охочі могли приступити до тайни покаяння, а також проводив катехизації з кожним загоном, де усі могли замислитися про те, що є основним для кожного християнина,- про віру.

Від 2 до 11 серпня 2017 року у с. Дубина на туристичній базі «Карпати» під проводом військового капелана отця Ростислава Височана проходив творчий християнський табір «Артерія 2017», у якому взяли участь діти учасників АТО. Табір відбувся за організації Департаменту Патріаршої курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України УГКЦ та громадської організації «Українська молодь – Христові».

У вівторок, 8 серпня 2017 року, у Ватикані повідомили, що Святіший Отець призначив отця Андрія Рабія, протосинкела Філадельфійської архиєпархії УКГЦ в США, єпископом-помічником цієї архиєпархії, надаючи йому титулярний осідок Германіціяни (Germaniciana). Архиєрейська хіротонія новопризначеного Єпископа-помічника цієї архиєпархії о. Андрія Рабія відбудеться під час Архиєрейської Божественної Літургії з нагоди відкриття Синоду Єпископів УГКЦ у неділю, 3 вересня 2017 року, в архикатедральному соборі Святого Юра у Львові. Літургія розпочнеться об 11:00.

Відбувся курс реабілітації для медичних працівників Військово-Медичного Клінічного Центру Північного Регіону міста Харкова. Програма реабілітації проводилась у Марійському духовному центрі с. Зарваниці Тернопільської області. Учасники мали змогу взяти участь у щоденній Святій Літургії. Також відбувалися зустрічі з психологом та духівниками. Курс реабілітації відбувся за сприянням Комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я та духівників військового госпіталю о. Андрія Насінника (м. Харків) та о. Олега Ворони (м. Тернопіль). “Подібні поїздки для медичних працівників є дуже важливими, адже особи, які працюють у військовому госпіталі, багато віддають своїм підопічним і самі потребують відновлення”, – ділиться капелан Харківського госпіталю о. Андрій Насінник. Як розповідають самі медики, їм поїздка дуже сподобалася, у Зарваниці вони немов би зачерпнули сили, натхнення для подальшого служіння.

В середу, 9 серпня, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав надав дозвіл і благословення на заснування Марійських відпустових місць у двох парафіях Донецького екзархату УГКЦ - Преображення ГНІХ, що в с. Званівка на Донеччині, де перебуває копія ікони Богородиці Замилування, та Святого пророка Іллі, що в с. Снігурівка, Запорізької області, де перебуває копія чудотворної ікони Богородиці «Salus Populi Romani».

7-9 серпня 2017 р. Б, у Зарваниці уже в шосте відбулися реколекції для дружин священиків Бучацької єпархії. Реколектантом був о. Дмитро Романко, а темою реколекцій була: «Дорога Пресвятої Родини». Дорога цілковитої довіри людини до Бога і беззастережної опіки Бога над людиною потребує глибоко духовних та практичних порад, як дружині священика, так і справжній християнці.

Сотні учасників ХІІ Міжнародної десятиденної пішої прощі родин мігрантів, яка вирушила із Самбора 4 серпня, прибули 12 серпня у Зарваницю. Їх привітав Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк). Архиєрей очолив для прочан Божественну Літургію, благословив кожного та подякував за молитву та жертву, яку вони здійснили, адже подолали близько 240 кілометрів. У прощі взяли участь близько 1000 прочан з Бучацької, Стрийської, Львівської, Київської, Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ. 

В суботу, 12 серпня, відбулось урочисте відкриття XXIV Міжнародного гуцульського фестивалю в с.Королівка, що на Коломийщині. Правлячий архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії Василь (Івасюк), звертаючись до присутніх сказав: “Любов до музики, співу й танців супроводжують гуцула все його життя. Гуцули завжди любили Бога і церкву, а Вона по всі часи була їм матір’ю, вчителькою, порадницею й берегинею. Все їхнє духовне життя ґрунтувалося на щирій молитві, кожної неділі й свята гуцули йшли до храму. Посеред задимлених хмарами гір вони, послуговуючи Творцеві, будували численні каплички та дерев’яні церкви без жодного цвяха. Церква вчила їх горнутися всім серцем до Бога, любити Батьківщину і триматися єдності»Наступного року масовий з’їзд гуцулів проведуть на Яремчанщині.

В неділю, 13 серпня 2017 року, відбулася духовно-пізнавальна поїздка резервістів морської піхоти ЗСУ до Крехівського монастиря святого Миколая ЧСВВ. Військовослужбовців супроводжував о. Юрій Цюпка, військовий капелан ЛА УГКЦ. Душпастир разом із паломниками молились за нашу Батьківщину та за побратимів на передовій перед чудотворною іконою Крехівської Божої Матері. Опісля усі відвідали печери та чудотворне джерело, які знаходяться на Крехівських пагорбах. Екскурсію для прочан провів монах Домінік.

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

Історія “Незламного воїна Христового” (легенда катакомбної Церкви, перший єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії Павло Василик)

Панотець, або як я перестала боятися священників (Ірина Перкова, "Карітас Маріуполь")

 

Отець Юрій Юрчик: «Для священика ОАЕ - не місце для відпочинку, а місце для тяжкої праці»

 

 

Анонси:

25-27 серпня 2017 року, з нагоди празника Успення Пресвятої Богородиці, яке є храмовим святом Святоуспенської Унівської Лаври відбудеться ХХVI піша проща ЛЬВІВ- УНІВ. провідна тема:  «Через терни до зірок»! Біблійний мотив:«І хто б хотів з вас бути перший, нехай стане вам за раба» (Мт;20.27)

18-20 серпня пройде V Всецерковна проща до Патріаршого собору Воскресіння Христового Української Греко-Католицької Церкви у місті Київ. В рамках прощі за ініціативи спільноти «Покоління Любомира» будуть проведені Нічні чування в Патріаршому Соборі, а також відбудеться Всеукраїнська зустріч батьків. 

У Гарнізонному храмі розпочалась благодійна акція “Фруктовий кошик для захисника України”

23 серпня «ВІДКРИТА ЦЕРКВА» з Блаженнішим Святославом у прямому ефірі на тему «Дар життя». Розпочинається цикл програм, присвячений цінності людського життя. Ви дізнаєтеся, чи виступає Церква за заборону абортів і проти штучного запліднення? Чи підтримує трансплантацію органів?.. І як Церква може допомогти зберегти життя нашим рідним і близьким?