Тижневий огляд: життя УГКЦ (7.10 – 13.10)
  • Втр, 15/10/2013 - 17:13

6 жовтня  2013 року владика Степан Меньок, Екзарх Донецько-Харківський УГКЦ, у місті Лазурне (Запорізько-Дніпропетровський деканат) освятив перший храм для греко-католиків у Запорізькій області. Новоосвячена церква називатиметься храмом Вознесіння Христового, повідомив Департаменту інформації бр. Павло Савка. 

Глава УГКЦ, Блаженніший Верховний Архиєпископ Святослав Шевчук є членом ХІІІ Звичайної Загальної Ради при Генеральному Секретаріаті Синоду Єпископів, яка завершила свої чергові засідання 8 жовтня 2013 р., у яких брав участь також і Папа Франциск. У вільний від засідань час Блаженніший Святослав завітав до української редакції Ватиканського Радіо, щоб розповісти і про Загальну Надзвичайну Асамблею Синоду Єпископів, призначену Вселенським Архиєреєм на 2014 рік, і про приготування до ХІV Звичайної Асамблеї Синоду Єпископів, що передбачена на 2015 рік.

8 жовтня 2013 року у стінах Львівської Духовної Семінарії Святого Духа відбувся з’їзд протопресвітерів задля організації катехитичного служіння.

З’їзд протопресвітерів розпочався із Архиєрейської Божественної Літургії в семінарійній каплиці. У співслужінні із священнослужителями Літургію очолив владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви. У своїй літургійній гомілії Кир Богдан наголосив на важливому завданні кожного християнина нести Слово Боже у світ.

11 жовтня 2013 р. Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський, освятив офіс Львівського обласного товариства українських студентів-католиків «Обнова», який розташований на території Свято-Юрського комплексу у м. Львові. Звертаючись до студентів-католиків «Обнови», проповідник зазначив: «Бог хоче з вами тут бути. Бог хоче вам промовляти. Бог хоче направляти вас. І саме освячення є для того, щоб ми усвідомили собі цю Божу присутність,  в якій ми ходимо, але про яку забуваємо. Саме ми молилися про те, щоб Бог був тут, сповняв ці стіни і сповняв тих всіх своєю присутністю, хто буде тут перебувати й працювати».

11-12 жовтня 2013 р. у Брюховичах (Львівська обл.) відбулася наукова конференція: «Чернеча спільнота – парадигма – взірець християнської спільноти».
Конференція була покликана показати важливість спільноти в богопосвяченому житті; представити фактори, які сприяють кращому взаєморозумінню між членами спільноти; озвучити труднощі, які виникають у спільнотному житті, та визначити шляхи їх вирішення.

Про перебіг і мету конференції розповідає о.Ігор Колісник, Голова Ради вищих настоятелів та Протоігумен Львівської Провінції Згромадження Редемптористів.(Відео)

12 жовтня 2013 р. Високопреосвященний Владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, звершив Архиєрейську Божественну Літургію з нагоди VІ Всеукраїнської Католицької Харизматичної Конференції «Вогонь».
 «Молитва – могутній середник, сила та запевнення до освячення й спасіння душі. Не важливо, чи ми молимося чужими мовами, це не грає ролі до освячення й спасіння, але дуже важливо, щоб молитва була покірна, уважна, з довір’ям, щира та сердечна», ─ зазначив Митрополит.

12 жовтня 2013 року наша Церква долучилася до відзначення Всесвітнього дня хоспісної та паліативної опіки. З цієї нагоди комісія УГКЦ у справах душпастирства охорони здоров’я звертається до духовенства, монаших згромаджень, вірних УГКЦ та всіх людей доброї волі, щоб  згадати у наших молитвах хворих, які через недугу перебувають на завершальній стадії свого життя та застановитись над їхніми потребами і проблемами. А також піднести свої молитви за їх родини, медичний персонал, який жертвенно працює над полегшенням їхнього болю і страждання.

ЗВЕРНЕННЯ комісії УГКЦ у справах душпастирства охорони  здоров’я з нагоди відзначення Всесвітнього дня хоспісної та паліативної опіки

 

13 жовтня 2013 року:

Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський владика Ігор у співслужінні собору священиків очолив першу Літургію в новозбудованому храмі, парафії Зіслання Святого Духа (м. Львів, вул. Трильовського, 9а). Урочистому Богослуженню передував торжественний вхід до святині.

Слово Митрополита Львівського на 16-у неділю по Зісланні Святого Духа

 

Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський, відвідав з пастирським візитом храм Вознесіння Господнього (м. Львів, вул. Володимира Великого, 10 а). Візит відбувся з нагоди святкувань 20-річчя парафії. Архиєрей очолив Божественну літургію, виголосив проповідь та здійснив Чин великого водосвяття. Також під час Богослуження ієрарх звершив поставлення у диякони піддиякона Івана Мисіва.

 

У 2014 році, напередодні дня особливої пастирської турботи про в'язнів, який традиційно відзначається в Неділю блудного сина, блаженного священномученика Василя Величковського урочисто проголосять покровителем пенітенціарного капеланства УГКЦ.

Про це Департаменту інформації УГКЦ розповів отець Костянтин Пантелей, відповідальний в Церкві за пенітенціарне душпастирство.