Тижневий огляд: життя УГКЦ (8 - 14 липня)
  • Втр, 16/07/2013 - 16:21

«Біжімо витривало до змагання, що призначене нам, вдивляючись пильно в Ісуса, засновника і завершителя віри», – під цим гаслом, що є цитатою з Послання до Євреїв, у понеділок, 8 липня 2013 р., Святою Літургію, яку в соборі Святої Софії в Римі очолив Високопреосвященніший владика Циріл Васіль, ТІ, Секретар Конгрегації для Східних Церков, розпочалася Х Генеральна Капітула Сестер Чину св. Василія Великого.

Сестри-Делегатки із 13-ти Провінцій, Віцепровінцій та Делегатур Чину зібралися в приміщеннях Папського Українського Інституту Покрова Пресвятої Богородиці в Римі, щоб проаналізувати та підбити підсумки свого служіння, обрати нову Головну Управу на наступне шестиріччя та окреслити завдання на майбутнє. Капітула, яка є найвищим органом управління Чину, триватиме до 24 липня.

 

12 липня у м. Сокалі відбулося святкове богослужіння приурочене Року віри, 1025-ліття хрещення Руси-України, 105-тій річниці празника Катедрального храму Святих Верховних Апостолів Петра і Павла м. Сокаля, та 20-го року архиєрейських свячень єпископа Сокальсько-Жовківської єпархії Михаїла Колтуна.

До храму прибули численні гості та парафіяни. Очолив Божественну Літургію митрополит Львівський Ігор Возьняк у співслужінні митрополита Тернопільсько-Зборівського Василя Семенюка, митрополита Львівського Мечислава Мокшицького (РКЦ) та преосвящених єпископів Богдана Дзюраха, Йосафата Говери, Йосифа Міляна та владики Михаїла Колтуна. У подячному богослужінні взяли участь священики представники єпископів з Івано-Франківська, Дрогобича та Стрия. Також на єпархіальне свято прибули священнослужителі з усіх п’ятнадцяти деканатів єпархії, отці Редемптористи, отці Василіяни та сетри-монахині, які виконують своє служіння у катехитичних школах та парафіях Сокальсько-Жовківської єпархії.

 

13-14 липня 2013 р., у Василіянському монастирі в м. Мукачеві, відбулося урочисте святкування Празника Мукачівської Чудотворної Ікони Матері Божої, якій виповнюється 560 років від часу написання. Центральним богослужінням  стала Архієрейська Божественна Літургія, яку очолив Преосвященний Владика Ніл Лущак ЧБМ, єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії. З Владикою Нілом співслужили два Протоігумени Василіянського Чину: отець Павло Райчинець – місцевий Провінційний Настоятель, та отець Пантелеймон Саламаха з Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні. Також, у співслужінні Божественної Літургії взяли участь Настоятель Мукачівського монастиря отець Веніамин Довганич ЧСВВ й Настоятелі інших Василіянських монастирів, ієромонахи-василіяни і парохи Мукачівської єпархії.

 

У рамкаж Всеукраїнської прощі до Зарваниці, 13 липня 2013 р. Комісія УГКЦ у справах родини провела розважання для прочан на тему «Віра у житті родини», які були приурочені Року віри. Розважання очолив Владика Дмитро Григорак, єпарх Бучацький, голова Синодального комітету подружжя і сім’ї.

 

 Блаженніший Святослав, Глава і Батько УГКЦ, на Всеукраїнській і молодіжній прощі у Зарваниці зустрівся із молоддю. Перед багатотисячною аудиторією Патріарх УГКЦ презентував аудіо-диск «100 відповідей на запитання молоді», у якому навчав про основи духовного життя, суть подружжя, подружню любов, зміст людського тіла та людської статевості. Першоієрарх окремо говорив про небезпеки гендерної філософії та ідеології.

 

У ніч проти 14 липня тисячі молодих прочан зібралися на концерті духовної музики на Співочому полі Зарваниці. Для паломників виступали молодіжні християнські колективи “Кана”, “Джазова фіра”, тріо дівчат “Глорія”, тріо “Елегія”, священик Василь Брона та молоді виконавці.

 

 У неділю Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив Глава УГКЦ Святослав Шевчук, та освяченням пам'ятника Івану-Павлу ІІ, Папі Римському, завершилася Всеукраїнська та молодіжна проща. У Богослужінні взяли участь вірні з різних куточків України та з-за кордону, 10 архиєреїв УГКЦ, близько 300 священиків та представники влади.

ПРОПОВІДЬ ГЛАВИ УГКЦ ПІД ЧАС ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ МОЛОДІЖНОЇ ПРОЩІ У ЗАРВАНИЦІ (ПОВНИЙ ТЕКСТ)