Тижневий огляд: життя УГКЦ (8.01– 14.01)
  • Пон, 15/01/2018 - 20:27

Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав під час своєї проповіді до вірних у понеділок, 8 січня, в храмі при монастирі сестер Пресвятої родини в Києві,  наголосив, що у сьогоднішньому Євангелії Йосиф та Марія розкривають зміст добрих батьків та доброго батьківства. Адже вони опікуються та охороняють з палкою любов’ю новонароджене дитятко. Тож їхній приклад є особливо актуальним для сучасних батьків та дітей. На жаль, більша частина дітей у світі живе без сім’ї, тобто вони не знають, що означає бути сином чи донькою… Сьогодні Церква має навчити нас тому, як нам бути синами та доньками, батьками та матерями. Саме Церква тепер має допомогти українській родині! Ми часто кажемо, що в часи гонінь на Церкву саме сім’я врятувала її, тож зараз завданням Церкви є врятувати сім’ю!” — наголосив проповідник.

В п’ятницю, 12 січня, у резиденції Глави УГКЦ у Києві. Блаженнішого Святослав зустрівся зі звільненим з полону українським вченим-релігієзнавцем Ігорем Козловським, який  перебував у полоні бойовиків так званої ДНР майже два роки. «Я відчуваю, що Господь вас зберіг задля якоїсь особливої місії», – сказав на початку Предстоятель УГКЦ. У відповідь релігієзнавець потвердив, що сам задумувався над питанням чому і навіщо так сталося? «Думаю, що моє завдання сьогодні – передати свій досвід. Адже, якщо ти пережив біль, знущання, приниження, то цей досвід потрібно передавати», – пояснив п. Ігор.

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав долучився до IV міжнародного флешмобу на підтримку єдності України «United Ukraine» («Україна єдина») напередодні Дня Соборності України 22 січня. Як зазначають організатори, мета цьогорічного флешмобу – сфокусувати увагу світової спільноти на Україні, на тому, що вже чотири роки йде війна, гинуть люди, але українська нація є незламною та єдиною і гідно протистоїть російському агресору.

13-14 січня чотири Архиєреї УГКЦ, десятки священиків та сотні вірних прибули  до Марійського духовного центру «Зарваниця», щоб зустріти ікону Зарваницької Матері Божої. Після декількох місяців відсутності Зарваницька ікона повернулася із коронами, які 15 жовтня 2017 року у Ватикані благословив для неї Святіший Отець Франциск, Папа Римський. Після процесійної ходи з іконою ввечері, 13 січня, Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк) очолив Божественню Літургію у Соборі Матері Божої Зарваницької спільно із Єпархом Бучацьким Димитрієм (Григораком), Єпископом-помічником Тернопільсько-Зборівським Теодором (Мартинюком) та особливим гостем зі США, Єпископом-помічником Філадельфійської архиєпархії Андрієм (Рабієм).

«Просимо у Тебе, Маріє, заступися за наших, дітей, за наших онуків, за наші родини, а найбільше просимо у Тебе, Матінко Божа, випроси у Бога миру, щоб не було війни, - молитовно звернувся до ікони Митрополит Василій у своєму слові. Владика благословив та вітав вірних з прийдешнім святом Нового року. 

Брати-семінаристи II та ІІІ курсу Івано-Франківської духовної семінарії на запрошення владики Степана Менька екзарха Донецького вирушили в дорогу на Східні терени України, щоб там спільно із захисниками нашої Держави  прославляти новонародженого Ісуса. 6 січня, у Навечір'я Різдва Христового семінаристи разом із студентським театром «САД» мали змогу відвідати  усі найближчі військові частини та блокпости. Ще одна група семінаристів побували у Маріуполі. Також брати-семінаристи за сприяння "Карітасу" м. Маріуполя взяли участь в акції "Різдвяна свічка", кошти з якої будуть відправлені на лікування хворих дітей-сиріт.

Пропонуємо до Вашої уваги:

СИНОД ЄПИСКОПІВ ПРОГОЛОСИВ СОБОР ВИШГОРОДСЬКОЇ БОГОРОДИЦІ МАРІЙСЬКИМ ВІДПУСТОВИМ ЦЕНТРОМ КИЄВО-ГАЛИЦЬКОЇ МИТРОПОЛІЇ УГКЦ

ГЛАВА УГКЦ ВРУЧИТЬ КАРДИНАЛУ П’ЄТРО ПАРОЛІНУ ВІДЗНАКУ БЛАЖЕННОГО ОМЕЛЯНА КОВЧА - за внесок у справі міжнаціонального, міжконфесійного та міжрелігійного діалогу, плекання толерантності й взаєморозуміння в суспільстві, популяризації соціально-корисної та благодійної діяльності й за особистий життєвий приклад жертовності й гуманізму.

«Я БАЖАЮ НАМ, ЩОБ МИ У ЦЬОМУ РОЦІ СТАЛИ НОВИМИ, ОБНОВЛЕНИМИ ТА КРАЩИМИ!» — ГЛАВА УГКЦ

ВЛАДИКА ВЕНЕДИКТ: ЯКЩО МИ ХРИСТИЯНИ, ТО МАЄМО БУТИ ХРИСТИЯНАМИ У ВСЬОМУ І ЗАВЖДИ

СВЯТВЕЧІР, ВЕРТЕП І РІЗДВЯНА КОЛЯДА ГВАРДІЙЦІВ НАВЧАЛЬНОГО ЦЕНТРУ М. ЗОЛОЧІВ

ІЗ КОЛЯДКАМИ І ВЕРТЕПОМ У ФРАНКІВСЬКУ ПРОЙШЛА РІЗДВЯНА ХОДА

ФРАНКІВЦІ СТВОРИЛИ КОЛЯДНИК ДЛЯ АНДРОЇД

28 СІЧНЯ 2018 РОКУ СВЯТІШИЙ ОТЕЦЬ ФРАНЦИСК ВІДВІДАЄ ПРОКАТЕДРАЛЬНИЙ СОБОР СВЯТОЇ СОФІЇ В РИМІ ТА ЗУСТРІНЕТЬСЯ З УКРАЇНСЬКИМИ МІГРАНТАМИ В ІТАЛІЇ. ВІЗИТ ПОНТИФІКА ВІДБУДЕТЬСЯ НА ЗАПРОШЕННЯ БЛАЖЕННІШОГО СВЯТОСЛАВА, ОТЦЯ І ГЛАВИ УГКЦ.