Тижневий огляд: життя УГКЦ (8.12-14.12)
  • Втр, 16/12/2014 - 00:00

9 грудня 2014 року:

У монастирі отців василіан Луцька на запрошення Екзарха Луцького УГКЦ Йосафата (Говери) відбувся семінар для священиків екзархату, який провела Комісія у справах освіти та виховання УГКЦ.

Папський легат кардинал Кристоф Шенборн, Архиєпископ Відня та Ординарій для вірних візантійського обряду в Австрії, прибув до України. В аеропорту Борисполя кардинала зустріла делегація УГКЦ на чолі з Главою Церкви Блаженнішим Святославом.

10 грудня кардинал Кристоф Шенборн у Києві зустрівся з Всеукраїнської радою Церков і релігійних організацій. Його еміненція у своєму слові до представників всіх релігій в Україні відзначив, що «Папа Франциск сьогодні з особливою вдячністю згадує воскресіння Української Греко-Католицької Церкви, яка багато страждала через ліквідацію за часів Сталіна».

Під час зустрічі члени ВРЦіРО намагалися представити його еміненції правдиву картину подій в Україні. Кожен з членів Ради, хто мав слово, запевняв папського посланника, що Росія є агресором, з яким Україні буде важко впоратися самотужки, тому наша країна потребує міжнародної підтримки. Також наголошували на тому, що в Україні нема міжрелігійних і міжнаціональних конфліктів.

Згодом Папський легат молився на вулиці Інститутській. Разом із Главою УГКЦ Блаженнішим Святославом (Шевчуком), владикою Богданом (Дзюрахом) та Архиєпископом Томасом Едвардом Галліксоном кардинал поставив лампадки у пам'ять загиблим минулої зими.

10 грудня у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ в Києві відбулися молитовні чуваня за мир в Україні з нагоди 25-ї річниці легалізації УГКЦ. Захід відбувся в рамках візиту до України папського легата кардинала Кристофа Шенборна, Архиєпископа Відня та Ординарія для вірних візантійського обряду в Австрії,.

Глава УГКЦ під час молитовних чувань за мир в Україні: «Папа - на боці України та її народу»

«Папа вас любить!» - папський легат до українців під час молитовних чувань в Києві

Папський легат кардинал Шенборн: Ви мусите оборонятися, але робіть це без ненависті!

«Бог у молитві дає зцілення для нашого народу, дасть зцілення для сусіднього, російського народу», - владика Венедикт. Преосвященний владика Венедикт (Алексійчук), єпископ-помічник Львівської архиєпархії під час прямих включень з Патріаршого собору Воскресіння Господнього

Молитовні чування у Патріаршому соборі за перемогу добра в Україні ВІДЕО

11 грудня відбулося заключне XVІ засідання Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ у 2014 році. Голови катехитичних комісій із всієї України зустрілися в приміщенні Львівської духовної семінарії Святого Духа УГКЦ.

Владика Богдан (Дзюрах): «Відповідь на всі наші «чому?» є в розп'ятому і воскреслому Ісусі Христі», - проповідь в Патріяршому соборі Воскресіння Христового в четвер, 11 грудня, коментуючи Євангеліє від Луки 18, 31-34.

12 грудня у катедральному соборі Преображення Христового м. Коломиї владика Василій (Івасюк), єпископ Коломийсько-Чернівецький УГКЦ, очолив заупокійну Літургію з нагоди 10-ї річниці з дня упокоєння єпископа Павла Василика. Співслужили з єпархом: митрополит Івано-Франківський Володимир (Війтишин), єпарх Стрийський Тарас (Сеньків) та понад п’ятдесят священиків.

13 грудня, у день Св. Апостола Андрія Первозванного:

Найстарший єпископ УГКЦ, салезіянин Андрій (Сапеляк) святкував 95-річний ювілей від свого народження та іменини. Подячну Архиєрейську Святу Літургію очолив владика-ювіляр у Храмі Покрову Пресвятої Богородиці Згромадження Салезіян у Львові. 

У смт. Покотилівка, що поблизу м. Харків при василіянському монастирі відбувся Собор Харківського екзархату «Жива парафія – місце зустрічі з живим Христом». У Соборі взяли участь духовенство та миряни з усіх парафій екзархату. Праця розпочалася Архиєрейською Божественною Літургією, яку очолив владика Василій (Тучапець), Екзарх Харківський у храмі Покров Пресвятої Богородиці у смт. Покотилівка. 

Храмове свято відзначала парафія Собору Вишгородської Богородиці. Зі святом прихожан собору приїхали привітати священики з парафій Києва, Вишневого, Броварів, Боярки. Та особливим гостем став Апостольський нунцій – Томас Едвард Галліксон. В цей день у храмі було виставлено до почитання мощі святого Папи Івана Павла ІІ.

Глава УГКЦ на свято апостола Андрія Первозванного: «Спішіть познайомити людей із справжнім Месією!»

У неділю, 14 грудня:

В Архикатедральному соборі Святого Юра вшанували молитвою 25-ліття легалізації УГКЦ та вітали ювілярів подружнього життя. З цієї нагоди Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, звершив Архиєрейську Божественну Літургію.

Українці із різних куточків Італії здійснили чергове спільне паломництво до мощів св. Миколая Чудотворця, які знаходяться в м. Барі, що в південно-італійському регіон Пулія. Очолив паломництво Апостольський Візитатор Преосвященний Владика Діонісій Ляхович.

У смт. Щирець (Львівська обл.) з нагоди празника святої великомучениці Варвари та історичних ювілеїв – 550-річчя храму і 25-річчя легалізації УГКЦ, Божественну Літургію у церкві Пресвятої Трійці очолив Преосвященний владика Венедикт.

14.12.2014 Недільна проповідь Блаженнішого Святослава (Шевчука)

Владика Ярослав: Пізнавши Бога, людина пригортається до Нього і віддаляється від гріха. Під час Божественної Літургії в Катедральному соборі Пресвятої Трійці м. Дрогобича. Під час богослужіння владика Ярослав уділив дияконські свячення бр. Олегу Турківу, випускнику Дрогобицької духовної семінарії.

Також жо вашої уваги:

«Доля України стосується усіх нас», − кардинал Кристоф Шенборн. Повернувшись з України, я відчуваю нагальну потребу поділитися враженнями від того, що я пережив….

Митрополит Перемисько-Варшавський ІВАН (МАРТИНЯК): “У часи підпілля УГКЦ у Польщі займалася релігійною партизанкою”. Про минуле, теперішнє та перспективи УГКЦ в Польщі, а також про співпрацю нелегальної УГКЦ з підпільною Церквою в Україні, — в інтерв’ю з митрополитом Перемисько-Варшавським ІВАНОМ (МАРТИНЯКОМ).

Єпископ Борис Ґудзяк: «Сьогодні бути українцем дуже цікаво». Platfor.ma зустрілась з єпископом у Нідерландах, аби поговорити про довіру, українську еміграцію, жертовність і про те, як Україна має допомогти Європі, а не навпаки.