Тижневий огляд: життя УГКЦ (9 - 15 вересня)
  • Срд, 18/09/2013 - 09:23

10 вересня 2013 року відбулася зустріч Блаженнішого Святослава зі студентами «Львівської політехніки»  з нагоди Року віри з ініціативи Міжнародного інституту освіти, культури та зв'язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка». «Я сьогодні прийшов до вас, як ваш приятель і християнин. Я не хотів би, щоб перед нами стояли ієрархічні ступені чи інші перешкоди у спілкуванні…» - такими словами звернувся Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, до студентської молоді та викладачів.

Пропонуємо відеозапис зустрічі

11 вересня 2013 року:

Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, узяв участь у семінарі для координаторів програми «Жива парафія» архиєпархій, єпархій та екзархатів УГКЦ в Україні, що відбувся в Брюховичах на Львівщині. Темою семінару, який провів о. Віталій Тарасенко, було пасторальне планування. У зустрічі також узяв участь владика Тарас Сеньків, Апостольський адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ.

Пізніше в Реколекційно-відпочинковому центрі УГКЦ (смт Брюховичі, Львів) відбулося засідання робочої групи, покликаної Синодом Єпископів УГКЦ до написання Катехизму УГКЦ для молоді. Засідання очолив Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ. У своєму слові він подякував членам робочої групи за «готовність послужити молоді й Церкві».

Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, взяв участь у презентації книги Роксолани Косів «Літургійні покрови на чашу і дискос», яка відбулася у Національному музеї імені Андрея Шептицького, що у м. Львові.

Під час презентації книги Високопреосвященний владика Ігор висловив слова вдячності та заохотив авторку до наступних творчих здобутків.

До Жовківського районного військового комісаріату, в рамках навчальних зборів, завітав єпископ Михаїл Колтун, керівник Департаменту УГКЦ у справах душпастирства силових структур.

Звертаючись до офіцерів запасу та солдат запасу, військовий єпископ закликав присутніх «любити свою Батьківщину і їй служити». Цей обов’язок стосується не тільки тих, які на даний час проходять військову службу, але й усіх інших, які можуть стати оборонцями власної держави. У цьому нам має допомагати християнська «віра і культура, яка береться з духовного джерела», – зазначив архиєрей.

13 вересня 2013 року в Києві відбувся круглий стіл «Значення християнської віри для формування екологічної культури та відповідальності», організований Бюро УГКЦ з питань екології за підтримки Комісії для сприяння єдності християн та Київської Трьохсвятительської духовної семінарії УГКЦ, з нагоди відзначення 1025 років Хрещення Русі-України, Року Віри та екуменічно-екологічного Дня Бога Творця (1/14 вересня), який християни в усьому світі святкують як день молитви та відповідальності за Боже створіння – природу.

З першою програмною доповіддю виступив Блаженніший Любомир Гузар, «зелений патріарх УГКЦ», ключовим послання якого стало те, що всі ми, як християни, без різниці на свою конфесійну приналежність покликані піклуватись про створіння – природу, і то не тому, що йому загрожує небезпека, але тому, що це – воля нашого Творця і суттєва складова нашої віри і християнського життя.

Пряма мова блаженнішого Любомира Гузара під час круглого столу на тему: «Значення християнської віри для формування екологічної культури та відповідальності»

ЗВЕРНЕННЯ Блаженнішого Святослава з нагоди Дня Бога-Творця

14 вересня на нижній стіні Свято-Юрського церковного комплексу в м. Львові урочисто відкрили пам’ятну таблицю, присвячену Єпископу Йосифу Шумлянському та 330-річчю Віденської битви. В урочистому відкритті цієї історичної пам’ятки взяли участь Високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Львівський, владика Ігор,  представники міської влади та Почесного консульства Австрійської Республіки у Львові.

Слово Митрополита Львівського під час відкриття пам’ятної таблиці на нижній стіні Свято-Юрського церковного комплексу українським воїнам битви під Віднем

13-15 вересня у Зарваниці відбулося ювілейне V Всеукраїнське військове паломництво. Цьогорічна проща, приурочена до 1025-ліття Хрещення Руси-України, пройшла під гаслом «Один Господь, одна віра, одне Хрещення» (Еф 4,5).

Організатором прощі до Зарваниці виступив Департамент Патріаршої Курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур спільно з Міністерством оборони України. Щороку паломництво відбувається з благословення та за участі військового єпископа – владики Михаїла Колтуна, керівника Департаменту.

14 вересня 2013 р., в Білому Борі у Польщі, під проводом Глави УГКЦ, Блаженнішого Святослава Шевчука, у Вроцлавсько-Ґданській греко-католицькій єпархії розпочалися урочисті дводенні відзначення 1025-річчя хрищення Русі-України, які збігаються з 55-річчям білобірських паломництв.

«Ми сьогодні всі вміємо і читати, і писати, але набагато поширенішою є релігійна безграмотність. Ігнорування основних, засадничих правд віри. Я вас прошу всіх: допоможіть Церкві ширити світло Христової віри». Про це Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав сказав у Польщі під час зустрічі з представниками парафій, катехитами, вчителями української мови та представниками  українських організацій у Першому загальноосвітньому ліцеї  ім.Тараса Шевченка у Білому Борі (Польща).

Згодом Блаженніший Святослав зустрівся з українською молоддю

У неділю, 15 вересня 2013 р.:

 В столиці Казахстану місті Астані відбулося посвячення українського греко-католицького храму святого Йосифа Обручника.  Урочисту Божественну Літургію та Чин посвячення очолив владика Йосиф Мілян, СУ, Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ, який очолює Пасторально-мігрантський відділ, що відповідає за душпастирство серед вірних УГКЦ на теренах, де ще немає адміністративних структур цієї Церкви. З ним співслужили кардинал Леонардо Сандрі, Префект Конгрегації для Східних Церков, архиєпископ Міґель Маурі Буендія, Апостольський Нунцій в Казахстані, римо-католицькі єпископи Казахстану, о. Василь Говера, Апостольський Делегат для греко-католиків в Казахстані та Середній Азії, архимандрит Сяргей Гаєк, Апостольський Візитатор для греко-католиків Білорусі, греко-католицькі та римо-католицькі священики. 

Урочистою Архиєрейською Божетсвенною Літургією, яку звершив Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський, розпочалися урочистості з нагоди 200-ліття храму Преподобного Симеона Стовпника, що у мікрорайоні Лісневичі м. Пустомити.

Слово Митрополита Львівського на 12-у неділю по Зісланні Святого Духа

У рамках святкувань 1025-ліття Хрещення України-Руси, відбулась проща Милосердя під гаслом «Віра без діл мертва…» БФ «Рідня» до чудотворної ікони Божої Матері в Гошеві.

Прощу очолив Преосвященний владика Тарас Сеньків, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ

 

Анонс:

У рамках Року Віри від 26 до 29 вересня цього року у Ватикані проходитиме Міжнародний Катехитичний Конгрес та Паломництво катехитів з усього світу до гробу Святого Петра. У конгресі на тему: «Катехит – свідок віри» братимуть участь голови та відповідальні комісій Єпископських Конференцій, департаментів та відділів, які займаються катехитичними справами та євангелізацією, як на рівні окремих країнах, так і дієцезій чи єпархій, та координують діяльність катехитів у парафіях, в навчальних закладах та інших церковних структурах. Конгрес збере єпископів, священиків та мирян з усього світу, які трудяться на ниві катехизації, та буде нагодою для оновлення катехитичного служіння.