Тижневий огляд: життя УГКЦ (9.10 – 15.10)
  • Втр, 17/10/2017 - 13:51

8 жовтня 2017р.Б. у м. Самборі, на території центральної районної лікарні, владика Григорій Комар,єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГЦ освятив каплицю Грушівської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці.

У церкві Покрови Пресвятої Богородиці УГКЦ Тернополя учні та викладачі Галицького коледжу імені В. Чорновола, парафіяни стали учасниками величного духовного дійства. З нагоди храмового свята парафію відвідав Владика Теодор Мартинюк, Єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії. Владика освятив іконостас та престіл у цьому студентському храмі Тернополя.

Представники так званої «вінкентійської родини», що об’єднує понад 200 чернечих згромаджень та мирянських рухів, зібралися у Римі на міжнародний симпозіум, аби разом з Папою Франциском відсвяткувати 400-річчя зародження вінкентійської харизми та започаткувати спільну Кампанію посиленння чутливості до питань бідності. Представлення ініціативи відбулося у вівторок, 10 жовтня 2017 р., у Ватиканському прес-центрі.  Симпозіум, що зібрав понад 10 тисяч учасників із 100 країн світу, відбувається від 12 до 15 жовтня 2017 р., а його провідною думкою є Христові слова: «Я був чужинцем, а ви мене прийняли». 

У середу, 11 жовтня 2017 р., у конференц-залі Ватиканського Радіо відбулася прес-конференція, присвячена 30-тій річниці першої зустрічі представників Єпископату Польщі та Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви, під час якої була проголошена Декларація про польсько-українське примирення, та цьогорічному врученню відзнаки «Капітули польсько-українського примирення».

У зустрічі з журналістами взяли участь Блаженніший Святослав Шевчук, Глава УГКЦ, Кшиштоф Томасік, заступник директора Католицької Інформаційної Агенції Польщі (KAI), та Марек Ленерт колишній журналіст польської редакції «L’Osservatore Romano», кореспондент інформагентства «KAI» та співпрацівник Польського державного радіо.

В четвер, 12 жовтня, у каплиці Української папської колегії Святого Йосафата відбулася урочиста церемонія вручення відзнаки Капітули польсько-українського поєднання. Після слів привітання відбулося вручення нагород-статуеток, що зображають дві квітки: мак і волошку. Вони символізують український і польський народи. Цієї нагороди вдостоїлися Конгрегація для Східних Церков та три секції радіо Ватикану – українська, польська і словацька.

У столиці України, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового УГКЦ, відбувся концерт духовної музики «Під Покровою твоєю, Богородице…», присвячений святу Покрови та Дню захисника Вітчизни, які традиційно відзначаються в один день. Концерт відбувся за участю: Героя України Анатолія Паламаренка (художнє слово), народних артистів України Олександра Гурця (тенор), Володимира Деркача (диригент), Сергія Магери (бас), заслуженого діяча мистецтв України Миколи Михаця (диригент), солістів Тетяни Пирогової (сопрано), Дениса Сагірова (бандура).

В п’ятницю, 13 жовтня, в Українській папській колегії св. Йосафата в Римі Блаженніший Святослав, Глава і Отець УГКЦ, вручив папську нагороду “Croce pro Ecclesia et Pontifice” італійському священику Енріке Антоніо. Найвищу нагороду в Католицькій Церкві за заслуги «перед Понтифіком та Церквою» о. Енріке отримав за багаторічну волонтерську допомогу дітям ‒ жертвам чорнобильської катастрофи.  У 1992 році о. Енріке заснував волонтерську асоціацію «Діти, побачені з місяця». Головною місією цієї асоціації є допомога дітям чорнобильської зони, їх забезпечення необхідним лікуванням та соціальна допомога дітям-сиротам. Понад 3 000 дітей завдяки цій організації мали змогу приїхати в Італію для покращення свого здоров’я та провести літні канікули в екологічно чистих зонах регіону К’єті (Італія).

В цей день в Києві молились Панахиду біля каплиці Архистратига Михаїла та українських новомучеників, що на алеї Героїв Небесної Сотні. Молитву очолив о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту  військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ. Заупокійну молитву усі присутні складали за душі Героїв Небесної Сотні та всіх захисників, що загинули на Сході нашої держави.

13 жовтня відбулось урочисте святкування 140-річчя Військово-медичного клінічного центру Північного регіону (Харківського військового госпіталю). З цієї нагоди у медичному закладі відбувся святковий концерт, а також було нагороджено працівників та волонтерів. В урочистих заходах взяв участь Екзарх Харківський Владика Василій, який привітав усіх працівників медичного центру, а також зачитав Грамоту Глави УГКЦ, Блаженнішого Святослава. У своєму слові Владика Василій подякував працівникам закладу за жертовну працю і за співпрацю, адже капелани УГКЦ служать у Харківському військовому госпіталі від початку військового конфлікту на Сході України. Варто додати, що цей медичний заклад є кращим у своєму регіоні. Від початку АТО тут пройшли курс лікування та реабілітації близько 21 тисячі українських бійців.

У Караганді розпочався Форум мігрантів, який проводить Пасторально-міграційний відділ УГКЦ з нагоди відзначення 70-ої річниці депортації українців в Казахстан. Тема Форуму: «Духовна та культурна ідентичність українців східної Європи та Азії. Вчора. Сьогодні. Завтра».  У Форумі беруть участь близько 60 осіб – представники України, Казахстану, Росії, Киргизької Республіки. 

На території української церкви Покрови Пресвятої Богородиці в Караганді відкрили і освятили пам’ятник (хрест з рушником) депортованим українцям.

14 жовтня 2017 р., у День захисника Вітчизни, о 13:30 год. відбулося відкриття і освячення пам'ятного знаку «Воїнам, що віддали свої життя за Україну» біля Військового храму Стрітення Господнього (м. Львів, вул. Клепарівська, 30а).  Монумент створено з ініціативи ГО "Центру сприяння ветеранам, полоненим та зниклим безвісти в АТО", ГО "Інвалідів - учасників АТО", ГО "Української спілки учасників АТО", ГО "Львівської обласної спілки соціального захисту бійців АТО, та сімей загиблих", ГО "УНСО Галичини", НВР "Правий сектор Львівщини" , "Національного корпусу Львівщини", ГФ "Патріот". Символічним є вигляд пам'ятника - Хрест. Ласкаво запрошуємо львів'ян та гостей нашого міста вшановувати пам'ять тих, хто віддав своє життя за Україну!

В Празник Покрова Пресвятої Богородиці єпископ Йосиф Мілян у Києві освятив нову каплицю УГКЦ. Розташована каплиця у Софіївській Борщагівці, що в околицях Києва. 

У празник Покрову Пресвятої Богородиці та до Дня захисника України команда Живого ТБ підготувала програму «Відкрита Церква» з головним капеланом УГКЦ отцем Любомиром Яворським. Як почувається українське капеланство чотири роки після початку війни, які здобутки і наявні проблеми? Про капеланів УГКЦ на передовій та в тилу.

У неділю, 15 жовтня, у Ватикані. Святіший Отець Франциск, Папа Римський, благословив корони для чудотворної ікони Матері Божої Зарваницької, що стало актом чергового визнання її у католицькому світі та потвердженням чудодійної сили. На урочистій Літургії, яка відбулася на площі святого Петра у Римі, Понтифік молився перед іконою, а відтак вона стала доступна для публічного почитання вірними з цілого світу. До слова, коронація самої Зарваницької ікони відбулася рівно 150 років тому, і тоді це дійство звершив Святіший Отець Пій IX.

у Києві відбулося урочисте відкриття вулиці Івана Павла ІІ. Відкриттю передувала Свята Меса в костелі Святого Миколая, яку з владикою Віталієм Кривіцьким, Єпископом Києво-Житомирської дієцезії РКЦ в Україні, та владикою Михайлом (Колтуном), Єпархом Сокальсько-Жовківським УГКЦ, відслужив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ. У святковій події взяли участь: Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло, представники Польського сейму, Надзвичайний і Повноважний посол Хорватії в Україні Томіслав Відошевіч, українські політики, представники влади та громадські діячі.

 

 

Пропонуємо до Вашої уваги:

Блаженніший Святослав проголосив святого Івана Павла ІІ покровителем польсько-українського примирення

Глава УГКЦ: «Прошу усіх вас молитися за українське військо, яке ціною власної крові відстоює наш мир»

«Справжній екуменізм вимагає покори, але водночас і мужності», − Глава УГКЦ про екуменічну місію східних Католицьких Церков

«У сучасній Європі знову відроджуються національні егоїзми», − Глава УГКЦ на прес-конференції у Ватикані

Владика Йосиф Мілян: Сила підпільної церкви була в її упокоренні, в хресті, який вона несла. Бо як Бог дає хрест, то дає силу його нести

Голова ПМВ: Міграція - це завжди виклик і шанс

Привітання владики Михаїла (Колтуна) з нагоди свята Покрову Пресвятої Богородиці і дня Захисника України

Сім тез про служіння священика в лікарні

Шпиталь Шептицького у Львові відновив столітні традиції волонтерства професорів-медиків

Подорож ікони блаженної Йосафати в Італії

Таємниці смерті першого єпископа УГКЦ в Америці Сотера Ортинського

Католицька школа-гімназія – переможець конкурсу українських приватних шкіл "Партнерство і компетенції в приватних школах"

Мобільний застосунок «Цитати Любомира Гузара» уже можна встановлювати на ваші смартфони

 

Анонси:

З 20 по 22 жовтня в Римі відбудеться важливий захід: загальнокатолицька конференція для спеціалістів з катехези і пасторального супроводу для осіб з обмеженими можливостями. В Папському Урбаніанському університеті будуть відбуватися виступи провідних фахівців і представників організацій з різних католицьких дієцезій з цілого світу, де такий досвід праці набув ефективних форм.

20-22 жовтня 2017 року, відбудеться проща до Зарваниці «Три Z – стежками Патріархів». Дане паломництво має на меті вшанувати Патріархів УГКЦ – Йосифа Сліпого та Любомира Гузара, а також просити Богородицю миру для України та цілого світу. Маршрут прощі пролягатиме з Києва до Тернополя, відтак до Завалова, Заздрості та Зарваниці.

17-19 листопада цього року в Студійській Лаврі у Львові відбудеться міжнародна наукова конференція  на тему: засновники і монахи свято-іванівської лаври студійського уставу УГКЦ (1927-1946 рр.)

18 листопада 2017 року, о 12.00, у катедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці м. Чернівці відбудеться Архиєрейська Літургія та Чин інтронізації першого правлячого єпископа новоствореної Чернівецької єпархії УГКЦ владики Йосафата (Мощича). Богослужіння очолить Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ.

Українська спільнота в Італії з 24 по 26 листопада 2017 р. в м. Мілані вшановуватиме жертв голодомору