Толкін буде блаженним Католицької Церкви?
  • Пон, 20/01/2014 - 17:09

Уже вжито перших кроків. Група англійських католиків приготувала молитву про беатифікацію автора «Володаря перснів».

Молитву вислали до єпископа Плімутського з проханням уділити згоду церковної влади. Поки що вона може служити для приватного використання. Англійський текст розміщено на толкінівському англомовному сервісі Еленділіон.

«Благословенна Трійце,
дякуємо Тобі за цю благодать для Церкви,
якою було життя Джона Рональда Руела Толкіна.
і за те, що Ти дозволила,
аби поезія Твого Творіння,
містерія Страстей Твого Сина
і симфонія Святого Духа
розблиснули сяйвом через нього і через його творчу фантазію.
Повністю уповаючи на Твоє нескінченне милосердя
й на материнське заступництво Марії,
він дав нам живий образ Ісуса,
Мудрості Втіленого Бога, а також показав нам,
що святість є необхідною мірою
звичайного християнського життя,
і що вона є шляхом до осягнення
вічної єдності з Тобою.
Дай нам, за його заступництвом,
згідно з Твоєю волею,
ті благодаті, про які просимо (….),
з надією, що він буде незабаром
залічений до грона Твоїх святих. Амінь.»

Джон Рональд Руел Толкін, один із найпопулярніших письменників в історії, автор «Гобіта», «Володаря перснів» і «Сильмариліону», був викладачем англійської філології в Оксфордському університеті. Ще як він був дитиною, незадовго по смерті батька, разом із матір’ю і братом звершив перехід від англіканізму й прийняли хрещення у Римо-Католицькій Церкві. Внаслідок цього кроку від них відвернулася більшість родини, і Толкіни залишилися майже без засобів на прожиток. У цей час вони зв’язалися з середовищем бірмінгемського Ораторію, заснованого блаженним Джоном Генрі Ньюменом. По смерті матері братами Толкінами опікувався о. Френсіс Морган. Позиція матері та набуте від о. Френсіса виховання мали величезний вплив на подальше життя майбутнього творця «Володаря перснів».

Толкін був глибоко віруючим католиком, часто брав участь у св. Месі, не соромився своєї віри у навчальному закладі, прищеплював її своїм дітям (один із синів Толкіна став священиком). Саме він дав безпосередній імпульс для навернення К. С. Льюїса, автора «Хронік Нарнії». Глибокий зв’язок із католицькою духовністю й теологією видно у літературному спадку Професора.

Якби було розпочато беатифікаційний процес, то це був би черговий — після Г. К. Честертона — англійський письменник, який може стати кандидатом на вівтар. У ситуації з Честертоном справу активно підтримує єпископ Пітер Дойл із Нортгемптона.

Джерело: CREDO