Тома, Апостол
  • Срд, 03/07/2013 - 01:20

I століття; оголошений апостолом Індії Папою Пієм VI в 1972 р.

Тома, напевно, народився в Галилеї в скромній сім'ї, але немає відомостей про те, що він був рибалкою. Будучи юдеєм, він став апостолом Христовим, про що не збереглося свідчень. Його ім'я сирійське і означає «близнюк», також його називали Didymus, що з грецької перекладається так само. У Франції його називають Jumeau, що теж означає «близнюк».

Тома згадується в Євангелії, коли він засумнівався в тому, що Христос дійсно воскрес із мертвих, «Якщо не побачу на його руках знаків від цвяхів і не вкладу свого пальця у місце, де були цвяхи, а й руки моєї не вкладу в бік його, - не повірю!» (Ін. 20:25).

Вісім днів по тому Христос прийшов до нього і сказав: «Подай сюди твій палець і глянь на мої руки. І руку твою простягни і вклади її у бік мій. Та й не будь невіруючий, - а віруючий!» І відказав Тома, мовивши до нього: «Господь мій і Бог мій!» І каже йому Ісус: «Побачив мене, то й віруєш. Щасливі ті, які, не бачивши, увірували!»  (Ін. 20:27-29). Цей випадок поклав початок вислову «Тома невіруючий».

Щоб не дорікнути Томі у відсутності віри, згадаймо, що він був людиною, яка невпинно шукала правду. Як цікава дитина, він постійно ставив питання. Раніше, коли Ісус сказав своїм учням, «іду бо напоготовити вам місце. І коли відійду і вам місце споготую, то повернуся і вас до себе візьму, щоб і ви були там, де я», спантеличений Тома сміливо попросив Господа пояснити: «Господи, - каже до нього Тома, - не знаємо, куди ти йдеш. І як нам знати тую путь?» 6 Ісус до нього: «Я - путь, істина і життя! Ніхто не приходить до Отця, як тільки через мене. (Ін. 14:2-7).

Коли стривожені учні не хотіли, щоб Ісус пішов воскрешати Лазаря з мертвих, бо «недавно юдеї тебе каменувати хотіли, а ти знов туди ідеш?» Тома запропонував «Ходімо й ми помремо з ним» (Ін. 11:16).

Відомості про місіонерську діяльність Томи не завжди надійні, але найчастіше вважають, що він проповідував в Індії. У Acta Thomae говориться, що коли апостоли ділили між собою світ для своєї  місіонерської праці, Томі дісталася Індія, але він сказав, що недостатньо здоровий, і що юдей не може вчити індійців, навіть бачення Христа не змогло змусити його передумати.

Потім перед купцем Аббаном з'явився Христос і Тома був проданий в рабство для короля, який правив частиною Індії. Коли Тома побачив це, то сказав, «Як Ти хочеш, Господи, нехай так буде».

При індійському дворі, Томі, як теслі і будівельникові, було наказано побудувати палац. У відсутності короля, однак, Тома нічого не будував, а витратив всі 20 срібних злитків, даних йому королем, на справи милосердя.

Коли король повернувся, то заключив Тому у вʼязницю, маючи намір здерти з нього шкіру. У той момент помер брат короля, і коли йому показали місце на небесах, яке підготував Тома королю своїми добрими справами і дозволили повернутися на землю, то він запропонував королю викупити те місце для себе. Король відмовився, випустив Тому і був ним охрещений.

На березі Малабара є християни, які вважають себе нащадками тих, кого навернув Тома. Вважається, що він побудував тут сім церков, був заколеним списом на «Великому Пагорбі» біля Мадраса і похований у Мілапоре.

Дуже вірогідно, що Тома потрапив до Індії місіонером. Індійські християни, особливо в Керала, часто називають себе «християнами святого Томи», а в церкві Мілапора є хрест VI століття, на якому є напис про нього. В 1522 португальці виявили могилу св.Томи, а частина мощей зараз знаходиться в соборі Святого Томи в Мілапоре.

Велика частина залишків швидше за все були перенесені в VI столітті в Едессу, Месопотамія, про що зазначається в Acta Thomae. Їх перевозили у різні місця, і зрештою їх залишили в Ортон в Абруцці, де мощі перебувають і досі.

У мистецтві святого Тому зазвичай зображують з інструментами теслі. Його також можна побачити з списом, іноді з мечем або кинджалом, вкладаючим пальці в рани Христа, ловлячим пояс, загублений Пресвятою Дівою під час Її Внебовзяття; або виганяючим біса з дочки індійського короля.

Святого Тому вважають апостолом Індії. Він покровитель архітекторів, будівельників, теслярів, мулярів, геометрів, теологів.

Джерело: catholicencyclopedia.in.ua