Томас Мор - покровитель тих, хто при державній владі і політиків
  • Срд, 22/06/2022 - 11:50

Томас Мор (1478–1535) народився в заможній лондонській сім’ї. Отримав добру освіту, навчався в Оксфорді, однак за наполегливістю батька мусив полишити свої вподобання і розпочати вивчаення права. Добре знав грецьку мову та підтримував стосунки з визначними людьми свого часу, особливо з Еразмом Ротердамським. Скуштував монашого життя у картузів, відкрив покликання, як світської людини, але приєднався до світських францисканців. В 1505 році одружився, мав чотири доньки, однак в 1511 році дружина померла. Томас одружився вдруге, був чутливим і добрим батьком, виховував дітей в здоровому релігійному дусі, щоденно брав участь в Святій Месі та збирав родину на молитву і розважання над Божим Словом, гостював в домі подорожуючих і тих, хто шукав свого покликання, потайки чинив покутні практики.

Кар'єру почав будувати від адвоката, згодом став членом парламенту, а з 1510 року виконував функції дипломатичного посла короля Генриха VIII. Інтелектуально обдарований Томас піклувався і про моральний бік своїх думок і поводження, через що був вельми шанований серед оточення короля. Генрих VIII в 1529 році назначив Томаса канцлером королівства. У складний час - через економічну і політичну кризу - святий боровся за справедливість, не давав сильнішіим наживатися на добрах слабкіших, обороняв вбогих.

В 1532 році виступив проти намірам короля взяти Церкву в Англії під свій контроль, тому покинув службу, залишившись з родиною без статків на проживання. Мусив зносити бідність та зраду багатьох приятелів, які виявились фальшивими. Не бажаючи складати присягу королю, як голові Церкви (що означало би зраду Апостольському Престолу), в 1534 році Томас був ув'язнений, терпів психологічний натиск, а згодом проголошений зрадником короля і стятий. Канонізований в 1935 році.

Зображується в світському вбранні свого часу, часто як лорд. Атрибути - череп, хрест, ланцюги.

Покровитель тих, хто при державній владі і політиків.

 

Джерело: Католицький медіа-центр