ТОП-10 святих з числа Римських Пап
  • Срд, 07/05/2014 - 18:22

Від святого Петра до папи Франциска в історії католицької Церкви було 266 пап, 78 з них були канонізовані. Після канонізації двох пап 27 квітня їх стало вже 80.

Перші понтифіки були мучениками за віру, їх Католицька Церква вважає прикладом для святості.

Ось короткий огляд «найцікавіших» пап з історії життя ранньої Церкви:

1.Святий Петро був першим, хто назвав Ісуса Сином Живого Бога. Він вважається першим Папою Римським, який був поставлений «пасти овець» Христа. Святий Петро був розіп’ятий за віру у підніжжя Ватиканського пагорба в середині 60-х років за часів імператора Нерона.

2.Святий Сотер був єпископом Риму близько 167 року. Прийнято вважати, що саме він запровадив щорічне святкування Пасхи.

3.Святий Фабіан (236-250 рр.) відомий своїм чудесним обранням. Кажуть, що голуб сів йому на голову і таким чином Святий Дух обрав наступного понтифіка.

4.Святий Дамазій (366-384 рр.) народився у Римі. За його часів у 380 році християнство стало офіційною релігією Римської імперії, також він був прихильником верховенства Римського Папи над іншими ієрархами, як єпископа Риму і прямого спадкоємця святого Петра.

5. Святий Лев І Великий (440-461 рр.) затвердив позицію Церкви про втілення Христа – Його подвійну природу: божественну і людську. Також він переконав Атілу, вождя гунів, припинити своє вторгнення в Італію.

6. Святий Григорій Великий (590-604 рр.) був монахом і не хотів служити у якості Папи після свого обрання. Він робив великий натиск на життя у простоті і займався благодійністю, жертвував їжу для бідних Риму і щодня запрошував їх до свого столу. Матір і дві тітки святого Григорія також були канонізовані.

7.Святий Миколай Великий (858-867 рр.) піклувався про зміцнення папської влади, захищав інститут шлюбу і наполягав на обов’язку єпископів відлучати від Церкви католиків королівської крові, якщо вони розлучаються, щоб одружитись з іншою.

8. Святий Григорій VII (1073-1085 рр.) провів багато реформ і досяг повного контролю Папи Римського над церковними справами всього заходу. Він вимагав від єпископів і священиків вести праведне життя, боровся проти торгівлі церковними посадами і духовним саном, узаконив целібат для священиків і призначив 1 листопада Днем усіх святих.

9.Святий Целестин був монахом-відлюдником із ордену Бенедектинців. Він подав у відставку кілька місяців після обрання у 129 році, щоб повернутись до монаршого життя. Він видав папську буллу, якою встановив можливість Папи подати у відставку.

10.Святий Пій Х (1903-1914 рр.) сприяв підвищенню рівня благочестя серед вірних, наголошуючи на важливості частого покаяння і участі в Євхаристії, наполягав на дотримання належного ритуалу і звичаю під час звершення Літургії. Він відмітив красу і доцільність Григоріанського хоралу і перестерігав перед використанням сучасної музики під час богослужінь. Він реорганізував Римську Курію і встановив конгрегацію кардиналів, систематизуючи Канонічне Право.

Джерело: www.catholic-media.org