Топ 6-ти найнезвичніших християнських музеїв світу
  • Нед, 06/12/2015 - 10:30

Відвідуючи цікаві місця за кордоном, - не пропустіть нагоду побувати у найбільш незвичних християнських музеях світу. Ось їх перелік:

Музей лялькових черниць, Мічиган, США

Щороку це місце відвідують понад 300 000 туристів. Музей є притулком для більш ніж 500 ляльок і манекенів, що відображають традиції і звичаї американських релігійних спільнот.

Колекція почала своє існування в 1940-х роках, коли одна жінка, Саллі Рогальські, почала одягати своїх ляльок у чернечі ряси. У 1964 році вона та її чоловік пожертвували 230 ляльок в музей, і з цього часу колекція розрослася. Щороку додаються нові ляльки. Для тих, хто має ширше коло зацікавлень, існує також секція музею, де зображується дієцезіальне духовенство, єпископи і монахи.

У 1998 році Папа Римський Йоан Павло II уділив своє благословення музею і подякував родині Рогальські за їх нелегку працю у справі заохочення покликань.

05f499de8e5828128df661b3d199fc7c

588d64d6210c13bcec4257aeb468578f

nun-dolls-6

tumblr llqdgpVkkV1qckahko1 1280

Халдейський музей, Басра, Ірак

Незвичним, насамперед, є те, що цей музей належить до списку найнебезпечніших католицьких музеїв у світі. У колекції, яка нещодавно відкрилась, є багато артефактів: книг, картин та музичних інструментів. Матеріали збирали з усієї країни для музею, який був заснований на півдні Іраку архієпископом Басри.

Свого часу в Басрі мешкала значна частина християн, однак, їх частка за останні 10 років значно скоротилась;  за оцінками - майже 90% християн змушені були втікати. Цей музей відіграє важливу роль у збереженні історії віри і заохоченні активної ролі католиків у відновленні Іраку.

Basra     muzei Haldejiw

Screen-Shot-2015-12-02-at-11.20.58-784x500

Музей Чистилища, Рим, Італія

Найменший і, мабуть, найдивніший римський музей знаходиться на березі Тибру, в задній частині храму Найсвятішого Серця Ісуса. Музей був заснований понад століття тому Віктором Жуе - французьким місіонером і завзятим колекціонером. Він надихнувся ідеєю створення музею після пожежі, що пошкодила частину храму. Священик побачив на обпаленій стіні зображення сумного людського обличчя. Він зробив висновок, що померлий був приречений на Чистилище і таким чином хотів увійти в контакт з живими.  

Сьогодні у музеї зібрана колекція богослужебних книг, месалів, одягу та інших речей, які нібито були опалені руками душі з Чистилища.

E048 MuseumLg

muzei Chystylyshcha

muzei Chystylyshcha2

muzei Chystylyshcha3

suffragio

Музей архієпископа Шина, Пеорія, Ілліноїс, США

Цей музей містить кілька колекцій, що пов’язані з життям архієпископа Шина. На виставці представлені: одяг, листи, книги, фотографії та особисті речі, які покликані розповісти про життя і служіння архієпикопа. Музей розташований в декількох кварталах від собору Святої Марії, де Фултон Шин був висвячений.

Шин був біритуалістом, що означає, що він міг звершувати Месу в латинському і візантійському обрядах. Це знайшло відображення у візантійській колекції музею. Метою створення музею  є популяризація Шина, причиною -  прагнення, - аби він був широко відомий і його канонізація відбулася якнайшвидше.

20120911cnsbr11867

sheen-987x1024-square

sheen20.jpg

sheen museum welcome-replace drawing

Музей Господа нашого на горищі, Амстердам, Нідерланди

Музей з незвичайною назвою. Насправді це місце, яке надихає багато  кого з тих, хто його відвідує. Претендуючи на місце другого найстарішого музею в місті, він сьогодні привертає багато тисяч відвідувачів щороку.

В музеї зібрано багато релігійних артефактів, включаючи предмети, що відносяться до часу релігійних переслідувань в місті. Головна особливість музею - це прихована каплиця. У 1661 році Ян Хартман перетворив своє горище і прилеглий будинок в каплицю, що пояснює назву музею. Невеликі групи віруючих зустрічалися там таємно для поклоніння.

ons-lieve-heer-op-solder

our-lord-in-the-attic

7125049-Our Lord in the Attic Amsterdam

2006 Aug other PR 04

cross section1 popup

Музей божественних фігур, Лейквуд, Огайо, США

Назва музею говорить сама за себе. Сьогодні в ньому міститься більше 60-ти фігур у натуральну величину, музей знаходиться в будинку колишньої церкви. Більшість фігур були зібрані з американських церков і монастирів, які закрилися.

Багато фігур є знайомі, але також є зразки менш відомих. Різноманітність фігур підкреслює багатонаціональний склад Католицької Церкви в Америці. Директор музею, Лу Маклунг, сподівається, що в інших дієцезіях можна буде отримати додаткові фігури і зображення, аби можна було регулярно змінювати експозицію.

large statues-collection

churchclosingsfinance002

Clevelcom

Francis

musem-of-divine-statues1

The Museum of Divine Statues3

Catholic Herald, переклад Католицький Медіа-Центр