Папа на Кубі і в США

  • Середа, Вересень 30, 2015 - 09:46

    В рамках візиту Папи Франциска у США відбулась історична подія - понтифік виступив у Конгресі. Пропонуємо повний текст промови.

    Пане віце-президент,

    Пане Спікер,

    Шановні члени Конґресу,

    Дорогі друзі,

    Я дуже вдячний за запрошення звернутися до цієї спільної сесії Конґресу в "країні вільних і домівці хоробрих" [стрічка з гімну Сполучених Штатів — прим. пер.]. Я хотів би думати, що причина цього в тому, що я теж син цього великого континенту, від якого всі ми прийняли так багато, і відносно якого ми поділяємо спільну відповідальність.

  • Вівторок, Вересень 29, 2015 - 01:37

    Текст прес-конференції Папи під час польоту зі США.
    Нижче наводиться текст із Радіо Ватикану прес-конференції з Франциском і журналістів на борту літака, що виконував зворотний рейс зі Сполучених Штатів.

    Франциск: Добрий вечір всім і спасибі за роботу, тому що ви ходили з одного місця в інше, а я був у машині, але ви ... дякую.

  • Вівторок, Вересень 29, 2015 - 01:34

    Папа Франциск відмовився від заздалегідь підготовленого звернення на Всесвітній зустрічі сімей — «Фестивалі Родин», яке він мав виголосити 26 вересня 2015 р. на бульварі Бенджаміна Франкліна у Філадельфії.

    Нижче представлено повний текст звернення, яке він не зачитав.

    Любі брати і сестри, любі родини!

  • Понеділок, Вересень 28, 2015 - 16:42

    Папа Франциск прибув на римський аеропорт Чампіно вранці у понеділок 28 вересня 2015р., завершивши свою Х Апостольську подорож на Кубу та до США.

    З аеропорту Святіший Отець насамперед відвідав римську базиліку Santa Maria Maggiore, щоб подякувати Пресвятій Богородиці за успішний візит та помолитись на самоті у тиші біля чудотворної ікони Богородиці «Salus Populi Romani», тобто «Спасіння Римського люду».

  • Понеділок, Вересень 28, 2015 - 16:40

    Завершилась Х міжнародна Апостольська подорож Вселенського Архиєрея Франциска, яка тривала від п’ятниці 19 вересня 2015 року. В понеділок 28 вересня о 10-ій годині римського часу Святіший Отець повернувся до Риму, за вісім годин подолавши понад сім тисяч кілометрів.

  • Понеділок, Вересень 28, 2015 - 16:37

    «Бог прагне, щоб усі Його діти були співучасниками у бенкеті благовісті», – наголосив Папа Франциск у проповіді під час Святої Меси з нагоди закриття Всесвітньої зустрічі Родин у Філадельфії, США, у неділю, 27 вересня 2015 року, заохотив вірних звернути увагу на сильні мовні алегорії біблійних текстів, що були прочитані під час богослужіння. Згідно з оцінкою місцевої влади, на Бенджамін Франклін Авенью та довколишніх вулицях та площах зібралося коло 2 мільйонів вірних.

  • Неділя, Вересень 27, 2015 - 18:04

    «Найнебезпечніша людина в світі», - так назвав папу Франциска Грег Гутфілд, коментатор північноамериканської телевізійної мережі Фокс Ньюз в бесіді про візит понтифіка до країни Північної Америки.

  • Неділя, Вересень 27, 2015 - 13:45

    Дбаймо про сім’ю та захищаймо її. З таким закликом Папа Франциск звернувся до учасників великого свята родин, яке відбулося в передостанній день VIII Всесвітньої зустрічі сімей, яка відбувається в місті Філадельфії в США. Беручи участь у молитовному чуванні в суботу, 26 вересня 2015 р., вислухавши свідчення з різних континентів, між якими була розповідь української мами з Івано-Франківщини, Папа Франциск відклав заздалегідь приготований текст та промовляв експромтом.

  • Неділя, Вересень 27, 2015 - 10:20

    «Пам’ять про минуле всім приносить користь. Народ, який пам’ятає, не повторює помилок минулого, а навпаки, з вірою дивиться на виклики сучасного й майбутнього», – сказав Папа Франциск, зустрічаючись у суботу, 26 вересня 2015 р., з іспаномовною спільнотою США та представниками інших іммігрантських спільнот. Зустріч відбулася у пам’ятному для цієї країни місці – Парку Незалежності, який був свідком важливих подій, пов’язаних із боротьбою за незалежність та її проголошенням. У цьому контексті зустріч була присвячена темі релігійної свободи.

  • Субота, Вересень 26, 2015 - 18:42

    «А ти що готовий зробити?». У світлі життєвої історії святої Кетрін Дрексель Папа Франциск пригадав духовним особам Пенсильванії про те, що одним із великих викликів, які стоять сьогодні перед Церквою, є пробудити в усіх вірних «почуття особистої відповідальності в місії Церкви». Свята Меса з єпископатом, духовенством та чернецтвом в катедральному соборі святих Петра і Павла у Філадельфії у суботу, 26 вересня 2015 р., була першою подією після його прильоту до цього міста, яке є завершальним етапом його 10-ї Апостольської Подорожі.

  • Субота, Вересень 26, 2015 - 18:42

    В Нью-Йорку, за словами американських мас-медіа,  панує справжня «ПАПАманія». В такий спосіб вони окреслюють клімат, який панує у місті. Святіший Отець насправді завоював серця мешканців цього міста. Очевидно, не всіх, адже Нью-Йорк є містом перетину різних культур, народів та релігій. Однак, сотні тисяч прагнули виявити Папі свою симпатію, побачити його на власні очі.

  • Субота, Вересень 26, 2015 - 18:41

    Знати, що Ісус й надалі ходить вулицями наших міст, наповняє нас надією, яка визволяє від замкненості у собі та байдужості до життя інших. На це звернув увагу Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він очолив 25 вересня 2015 р. у спорткомплексі «Медісон-Сквер-Ґарден», що була останньою подією другого дня його перебування у Нью-Йорку.

  • Субота, Вересень 26, 2015 - 18:32

    «Знаю, як нелегко, коли доводиться переїжджати, знайти нову домівку, нових сусідів і друзів, але це приносить також і користь», – сказав Папа Франциск під час зустрічі з родинами сучасних іммігрантів та найменшим поколінням – школярами початкових та середніх класів – що відбулась 25 вересня у католицькій школі «Пресвятої Богородиці Цариці Ангелів» в Брукліні, одному з нью-йоркських округів, де понад 37% населення становлять мігранти. Святішого Отця супроводив архиєпископ-митрополит Нью-Йорку кардинал Тімоті Долан.

  • П'ятниця, Вересень 25, 2015 - 22:54

    Архієпископ Філадельфії Чарльз Чапут, якій буде приймати Папу Франциска 26-27 вересня на VIII Світовій Зустрічі Родин, яка буде відбуватися в його дієцезії, застеріг перед можливими «розчаруваннями» папськими промовами у США.

    Те, що чують люди від Франциска є в іншому тоні, але зміст залишається незмінним. Різниця є важливою, але не через ті причини, які б деякі хотіли – підкреслив архієпископ в інтерв’ю для британської газети "The Guardian".

  • П'ятниця, Вересень 25, 2015 - 22:46

    У свідомості сучасної людини 11 вересня назавжди пов’язане зі словами «теракт», «Всесвітній торговий центр», «вежі-близнюки». Внаслідок теракту Всесвітній торговий центр був зруйнований. Місце трагедії отримало назву – Ґраунд Зіро – Нульовий Рівень. Меморіал і музей пам’яті 2896 жертв теракту – це два величезні басейни серед дубового парку, які своєю формою точно повторюють основи зруйнованих веж-близнюків. До них спливають штучні водоспади. Імена жертв викарбувані на бронзових пластинах, прикріплених до парапету басейнів.

  • П'ятниця, Вересень 25, 2015 - 19:41

    «Не лише у випадках переслідувань з причини релігії або культури, але в кожній ситуації конфлікту, як от в Україні, Сирії, Іраку, Лівії, Південному Судані та в регіоні Великих Озер, перш, ніж з інтересами якоїсь сторони, навіть законними, мається справу з конкретними обличчями. У війнах та конфліктах саме люди, наші брати й сестри, чоловіки й жінки, молодь і похилі віком, діти плачуть, страждають та вмирають.

  • П'ятниця, Вересень 25, 2015 - 19:28

    У четвер 23 вересня 2015 р., завершився перший етап  візиту Папи Франциска до США, а саме його перебування у столиці Вашингтоні, і розпочався другий етап – Нью-Йорк. Коротко пригадаємо важливі події того дня.

  • П'ятниця, Вересень 25, 2015 - 19:27

    «Два почуття переповнюють мене сьогодні щодо моїх братів мусульман. Насамперед, це мій привіт, адже сьогодні вони відзначають день жертвоприношення. Я би бажав, щоб моє вітання було якнайтеплішим. І друге почуття – це близькість з причини трагедії, яку пережив їхній народ сьогодні у Мецці.

  • Четвер, Вересень 24, 2015 - 22:59

    «Не існує жодного суспільного, морального чи іншого виправдання, щоб погодитися на факт браку житла. Це несправедливі ситуації, але знаємо, що Бог страждає разом з нами», – сказав Папа Франциск, зустрічаючись з безпритульними, які знаходять підтримку при вашингтонській парафії святого Патрика. Відвідини цієї парафії, що відбулися після виступу в Конгресі 24 вересня 2015 р., були останньою подією його перебування у Вашингтоні.

  • Четвер, Вересень 24, 2015 - 22:57

    Націю можна вважати великою, якщо вона захищає свободу, поширює культуру, яка дає змогу мріяти про повноцінні права всіх співгромадян, змагається за справедливість, захищаючи пригноблених та сіє мир. Про це, у світлі доробку деяких видатних постатей історії США, говорив Папа Франциск, виступаючи під час зведеного урочистого засідання двох палат Парламенту США.

Сторінки