Папа в Боснії і Герцеговині

  • Четвер, Червень 11, 2015 - 14:01

    В часі недавніх відвідин Святішим Отцем Боснії і Герцеговини, у частині хорватських ЗМІ згадали історичний курйоз: насправді, за монархічним правом, Папа, окрім інших своїх титулів і прав, є носієм королівських прав боснійських середньовічних королів. Оскільки ні Апостольський Престіл, ні жоден Папа особисто ніколи не зрікалися цих прав, з точки зору монархічного права Папа – король Боснії.

  • Понеділок, Червень 8, 2015 - 12:46

    «Не вистачить лише говорити про мир, слід творити мир. А той, хто лише говорить про мир, але не дбає про мир, той суперечить сам собі. А хто говорить про мир, але підтримує війну, наприклад, продаючи зброю, той є лицеміром. Все просто...», – такою була відповідь Папи Франциска на одне із запитань, які прозвучали під час його повернення до Ватикану після завершення Апостольського візиту до Сараєво.

  • Неділя, Червень 7, 2015 - 22:53

    «Ви є повоєнним весняним цвітом: спільно трудіться на користь миру, над тим, щоб це була країна миру!», – з таким побажанням Папа Франциск звернувся до молоді Боснії і Герцеговини. Саме зустріч з юнаками і дівчатами, що відбулася в молодіжному центрі ім. Івана Павла ІІ, стала заключною подією його одноденного Апостольського візиту до Сараєво, здійсненого у суботу, 6 червня 2015 року.

  • Субота, Червень 6, 2015 - 21:34

    «Мир є мрією Бога, Божим задумом для людства, для історії, разом з усім сотвореним світом», – роздуми над цією думкою запропонував Папа Франциск у проповіді під час Святої Меси, яку він очолив на стадіоні міста Сараєво, столиці Боснії та Герцеговини, під час своєї одноденної Апостольської подорожі до цієї країни.

  • Субота, Червень 6, 2015 - 21:01

    Думками про пам’ять, як передумову миру, Святіший Отець Франциск поділився, зустрічаючись з духовенством, чернецтвом і семінаристами Боснії і Герцеговини. Зустріч відбулася в катедральному соборі Сараєво та включала свідчення дієцезального священика, ченця та монахині, які пережили жахіття війни, зокрема, погрози, фальшиві обвинувачення, катування, полон та перебування в концтаборах. Зворушений Наступник святого Петра низько вклонився кожному з промовців, поцілувавши руку похилого віком священика та пригорнув кожного у щирих обіймах.

  • Субота, Червень 6, 2015 - 20:54

    Діалог не може обмежуватися лише провідниками релігійних спільнот, але повинен якнайбільше поширюватися на всіх вірних. Таке ствердження пролунало з уст Глави Католицької Церкви під час міжрелігійної та екуменічної зустрічі, що відбулася в францисканському міжнародному студентському центрі Сараєво. Очевидно, що відвідини такої складної з релігійної та конфесійної точки зору країни, як Боснія та Герцеговина, не могли обійтися без такої зустрічі, яку Папа назвав «знаком спільного прагнення братерства», що свідчить про дружбу, яку будується роками та якою щоденно живеться.

  • Субота, Червень 6, 2015 - 14:52

    Понад 65 тисяч вірних зібрались вранці 6 червня на стадіоні в Сараєво, щоб взяти участь у Святій Месі разом із Папою Франциском. 1977 році на цьому ж стадіоні відправляв Святе Месу святий Папа Іван Павло ІІ під час свого першого Апостольського візиту до Боснії і Герцеговини.

  • Субота, Червень 6, 2015 - 14:51

    Ми потребуємо «відкривати багатства один одного», цінуючи те, що нас єднає та вбачати у відмінностях нагоду до зростання, ми потребуємо «терпеливого і довірливого діалогу», аби спільноти могли «передавати цінності власної культури та приймати добро, що походить з досвіду інших». «Таким чином, також можна буде загоїти важкі рани недавнього минулого та з надією дивитися у майбутнє», – наголосив Папа Франциск у своїй першій промові, виголошеній у Сараєво.

  • Субота, Червень 6, 2015 - 14:48

    О 9-ій годині 6 червня 2015 рокуранку літак італійської авіакомпанії «Alitalia»,  з Папою Франциском та супроводом на борту, приземлився в міжнародному аеропорту Сараєво. Вселенського Архиєрея вітав Драґан Човіч, хорватський представник  триособового Президіуму Боснії і Герцеговини, архиєпископ Сараєво кардинал Вінко Пуліч, що очолює Єпископську Конференцію, Апостольський Нунцій Луїджі Пеццуто.

  • Субота, Червень 6, 2015 - 13:54

    У суботу 6 червня 2015 року о 9:51 часу з римського міжнародного аеропорту Фьюмічіно піднявся в небо Airbus A320 італійської авіакомпанії «Alitalia», на борту якого Папа Франциск та його супровід вирушили до міста Сараєво. Розпочалася перша Апостольська подорож до Боснії і Герцеговини теперішнього Наступника святого Петра, гаслом якої є Ісусові слова: «Мир нехай буде з вами».

  • Субота, Червень 6, 2015 - 12:52

    У четвер 4 червня 2015 року, в урочистість Найсвятіших Тіла і Крові Христових, після завершенні богослуження та традиційного Євхаристійного процесійного похід до базиліки Святої Марії Більшої (Santa Maria Maggiore), Папа Франциск відвідав Папську базиліку, щоб помолитись до Пресвятої Богородиці та віддати під Її покров Апостольські відвідини Сараєво, які відбудуться у суботу 6 червня.

  • Середа, Червень 3, 2015 - 15:32

    В часі свого візиту в Боснію і Герцеговину Святіший Отець не відвідуватиме Меджугор’є. Папа Франциск відвідає 6 червня цього року столицю Боснії і Герцеговини Сараєво. Про це повідомляє CNA. Також не передбачено якогоїсь спеціальної зустрічі з особами, які твердять, що приймають у Меджугор’ї об’явлення від Богородиці. Парафіяльна делегація із Меджугор’я розглядатиметься як й інші парафіяльні делегації.

  • Вівторок, Червень 2, 2015 - 16:29

    «З Божою допомогою, їду до вас, щоби утверджувати у вірі католиків, щоб підтримати екуменічний та міжрелігійний діалог, а насамперед, для того, щоб підтримати мирне співжиття у вашій країні. Заохочую вас приєднатися до моїх молитов за те, щоб ця Апостольська подорож змогла принести сподівані плоди для християнської спільноти та всього суспільства», – цими словами Папа Франциск звернувся за допомогою відеопослання до мешканців Боснії і Герцеговини кілька днів перед початком свої Апостольської подорожі до Сараєво.

  • П'ятниця, Травень 29, 2015 - 13:09

    У четвер, 28 травня 2015 р., у Ватиканському прес-центрі відбувся брифінг, під час якого о. Федеріко Ломбарді, ТІ, представив акредитованим журналістам Апостольську подорож Папи Франциска до Сараєво, столиці Боснії і Герцеговини, яка відбудеться у суботу, 6 червня 2015 р. та буде 8 міжнародною подорожжю цього понтифікату й одинадцятою країною, яку відвідає теперішній Наступник святого Петра. А це тому, що подорож до Святої Землі, що відбулася рік тому, включала три країни, а останній візит до Азії – дві: Шрі-Ланку та Філіппіни.