Папа в Швеції

  • Середа, Листопад 2, 2016 - 14:41

    На зворотному шляху в Рим після апостольської поїздки до Швеції Святіший Отець відповів на питання журналістів, які супроводжували його на борту літака.

  • Середа, Листопад 2, 2016 - 09:35

    Святою Месою для католицької громади Швеції на стадіоні «Swedbank» в Мальме закінчилась коротка подорож Папи Франциска до Швеції на запрошення Лютеранської Церкви взяти участь в екуменічних відзначеннях 500-річчя Реформації.

  • Вівторок, Листопад 1, 2016 - 19:46

    Добіг до кінця візит Папи Франциска до Швеції з нагоди екуменічних лютерансько-католицьких відзначень 500-річчя Реформації. Він тривав від 1 до 2 листопада 2016 року.

    О 15:11 римського часу літак із Святішим Отцем та супроводом на борту приземлився в римському аеропорту Чіампіно, подолавши 1540 кілометрів повітряного шляху.

  • Вівторок, Листопад 1, 2016 - 14:07

    «Разом з усією Церквою сьогодні святкуємо урочистість Всіх Святих. Згадуємо не лише тих, які були проголошені святими протягом історії, але також багатьох наших братів і сестер, які прожили своє християнське життя в повноті віри і любові, живучи просто й непомітно. Без сумніву, між ними є чимало наших родичів, друзів та знайомих», – цими словами Папа Франциск розпочав проповідь, яку він виголосив під час Святої Меси на «Svedbank» стадіоні в Мальме у вівторок, 1 листопада 2016 р., в урочистість всіх святих.

  • Вівторок, Листопад 1, 2016 - 14:07

    Євхаристійне богослуження з нагоди урочистості Всіх Святих, яке Папа Франциск 1 листопада 2016 р. очолив у шведському місті Мальме, завершилося проказуванням молитви «Ангел Господній» й урочистим Апостольським благословенням. Але перед тим Святіший Отець звернувся до присутніх з кількома словами. Оскільки це була його остання промова на шведській землі, вона також мала подячний характер.

  • Вівторок, Листопад 1, 2016 - 08:42

    Наприкінці екуменічного богослуження, що відбулося 31 жовтня 2016 р. в лютеранському катедральному соборі в Лунді, Швеція, Папа Франциск та єпископ Муніб Юнан, Президент Всесвітньої Лютеранської Федерації, підписали наступну спільну декларацію:

    СПІЛЬНА ДЕКЛАРАЦІЯ
    з нагоди спільного католицько-лютеранського спогадування Реформації
    Лунд, 31 жовтня 2016

  • Вівторок, Листопад 1, 2016 - 08:41

    Шлях, на який ми ступили для досягнення єдності, «вже є великим даром», даним нам Господом Богом. Цим ствердженням, склавши подяку Господеві за нагоду цієї зустрічі, Папа Франциск розпочав слово, виголошене під час екуменічного заходу на «Арені Мальме», що відбувся ввечері, 31 жовтня 2016 р., в рамках спільного католицько-лютеранського спогадування 500-річчя Реформації.

  • Вівторок, Листопад 1, 2016 - 08:40

    Вранці 31 жовтня 2016 року Папа Франциск розпочав 17-ту Апостольську подорож, приурочену спільному лютерансько-католицькому спогадуванню 500-річчя Реформації Мартіна Лютера.

    Офіційна зустріч у міжнародному аеропорту міста Мальме, візит ввічливості до королівської родини, участь в екуменічній молитві в лютеранському катедральному соборі в Лунді, участь в екуменічному заході на стадіоні Мальме, зустріч з екуменічними делегаціями – таким був перший день візиту Папи Франциска до Швеції.

  • Понеділок, Жовтень 31, 2016 - 18:50

    Цією молитовною зустріччю ми хочемо висловити наше спільне прагнення залишатися в єдності з Христом, щоб мати життя. Так Папа Франциск прокоментував євангельський уривок, прочитаний під час екуменічної молитви в лютеранській катедрі Лунду, в якому прозвучав заклик Ісуса під час Тайної вечері, щоб учні перебували в Ньому, аби мати життя і принести плід. Він зазначив, що ці слова, сказані під час прощання з учнями, дають змогу «примкнути до Ісусового серця короткий час перед тим, як Він остаточно приніс Себе в дарі на хресті».

  • Понеділок, Жовтень 31, 2016 - 16:29

    Логотип візиту Папи Франциска до Швеції – хрест з Ісусом у центрі всього, створив молодий сальвадорієць Крістіан Чаваррія Аяла.

    На барвистому, яскравому хресті бачимо триєдиного Бога, що творить і примирює. В основі хреста зображені Божі руки, Які тримають все сотворене і Своєю смертю та воскресінням оновлюють життя людини. Ісус Христос, Боже Слово, присутній у Пресвятій Євхаристії, є вершиною всього життя. Виноградна лоза і китиці винограду символізують Христа і Божий люд.

  • Понеділок, Жовтень 31, 2016 - 16:27

    «Ще ніколи у Швеції не говорили так багато про католицьку Церкву, як цими днями», – розповіла Карлотта Смідс, керівник скандинавської секції Радіо Ватикану, яка висвітлює подорож Папи Франциска до Швеції. Не тільки газети, радіо, тележурнали, але також і показ документальних фільмів про католицизм. Несподівано цей новий вимір завоював ЗМІ.

  • Понеділок, Жовтень 31, 2016 - 14:01

    Перед 11:00 місцевого (12:00 - київського), в міжнародному аеропорту Мальме приземлився літак з Папою Франциском на борту, який вирушив у свою 17-ту Апостольську подорож. Цей візит приурочений спільному лютерансько-католицькому спогадуванню 500-річчя реформації.

    Біля трапу літака Папу Франциска зустрів Прем’єр-міністр Швеції Стефан Льовен і Міністр Культури й Демократії Аліс Баг Кунке. В церемонії в аеропорту взяли участь також представники Всесвітньої Лютеранської Федерації, місцевої католицької та лютеранської ієрархії.

  • Неділя, Жовтень 30, 2016 - 09:30

    Залишається кілька днів до початку дводенної Апостольської подорожі Папи до Швеції. Воно буде проходити з 31 жовтня по 1 листопада 2016 р. Йдеться про 26-у країну, яку відвідає Франциск.

    Паломництво є результатом розвитку діалогу між Папською радою зі сприяння християнській єдності і Всесвітньою лютеранською федерацією.

  • Субота, Жовтень 29, 2016 - 20:16

    «Неможливо бути, одночасно, католиком і сектантом. Слід намагатися бути разом з іншими». На цьому наголосив Папа Франциск під час довгого ексклюзивного інтерв’ю, присвяченого поїздці до Швеції з метою участі в екуменічному спогадуванні 500-річчя реформації, яке він дав о. Ульфу Джонсону, Директорові часопису шведських єзуїтів «Signum». Під час розмови, що тривала понад годину, Святіший Отець говорив про свою дружбу з лютеранами, про заслуги Мартіна Лютера, про екуменізм «спільного діяння», про виклики, які стоять перед «постарілими» Церквами.