Синод єпископів 2014

  • Вівторок, Квітень 14, 2015 - 01:53

    Найбільш впливовий африканський прелат, задіяний у Синоді про сім’ю, піддав різкій критиці німецького кардинала Вальтера Каспера, котрого вважають лідером ліберального крила на Синоді.

    Кардинал Вільфрід Нап’єр, котрий очолює Архиєпархію Дурбану, Південна Африка, і є одним із чотирьох керівників сесій на Синоді 2015, вважає, що кардинал Каспер не заслуговує на титул «папського теолога», як його називає багато хто, через його зневажливе ставлення до африканців.

  • Четвер, Листопад 20, 2014 - 12:31

    Кардинал Реймонд Берк закликав Папу Франциска зняти з обговорення під час Синоду наступного року питання Причастя для розлучених і поновно одружених, співжиття без шлюбу і одностатевих союзів, повідомляє видання Catholic Herald.

    Звертаючись до понад 300 делегатів на конференції про сімʼю і подружжя, що відбулася 15 листопада в Лімерику, американський кардинал зазначив, що ці питання внесли замішання у праці жовтневої сесії Синоду.

  • Вівторок, Листопад 4, 2014 - 15:57

    Серед журналістів, які висвітлювали засідання Синоду Єпископів про сім'ю, не було нікого з Азії чи Африки. У медійному обслуговуванні Синоду домінували західні журналісти – зазначив кардинал Луїс Антоніо Тагле, пояснюючи таким чином тиск ЗМІ на дві типово західні проблеми, а саме, становище гомосексуалістів і розлучених, які мають нові стосунки.

  • Вівторок, Жовтень 28, 2014 - 00:00

    Церква у Польщі має більше дбати про душпастирство несакраментальних пар – сказав сьогодні у Варшаві Архиєпископ Войцех Полак.

    Водночас, згадуючи Синод Єпископів на тему сім’ї, що закінчився минулого тижня у Ватикані, єрарх наголосив, що жоден Синод не має права змінювати вчення Церкви.

    Під час розмови з журналістами,  митрополит Гнєзно сказав, що особи, які мають несакраментальні стосунки, повинні відчувати, що вони є в Церкві і їм мають надати душпастирську опіку.

  • Неділя, Жовтень 26, 2014 - 12:32

    Кардинал Крістоф Шенборн вважає, що в ході третьої Надзвичайної сесії Синоду Єпископів увага зверталася в більшій мірі на проблеми подружніх пар, а не сімей. "Багато говорилося про пару одружених, але мало про людську, соціальну, культурну реальність сім'ї ... батьків, синів, бабусь і дідусів - всю мережу, складову сім'ї", - сказав він в інтерв'ю інтернет -парталу www.rossoporpora.org.

  • Середа, Жовтень 22, 2014 - 18:12

    Кардинали наполягають на підтвердженні офіційної позиції церкви в захист традиційної сім’ї після завершення Синоду.

    Кінцевий документ Синоду приведений до значно кращого змісту, аніж той, який розглядали єпископи у перший день спільної зустрічі, - переконаний кардинал Реймонд  Берк, який є префектом Трибуналу Апостольської Сигнатури.

  • Середа, Жовтень 22, 2014 - 15:52

    «Маємо плутанину, яку важко контролювати. Слухаємо більше людей, ніж істин віри. Тоді як Церква має переказувати істину, яку отримала з висоти, а не підкорятися громадській думці». Так ситуацію в Церкві після закінчення Синоду Єпископів оцінює кардинал Веласіо де Паоліс. 79-річний єрарх брав участь у різних синодах.

  • Вівторок, Жовтень 21, 2014 - 16:54

    Не можемо зупинитись на місці, синодальний процес необхідно продовжити на місцевому рівні – наголосив кардинал Анджело Скола. На думку митрополита Мілану, необхідно якомога швидше зреагувати на непорозуміння, яке виникло в Церкві впродовж останніх днів, і повернутись до основного питання Синоду – душпастирства  сім’ї.

  • Вівторок, Жовтень 21, 2014 - 16:40

    Кінцевий документ Синоду єпископів містить детальний, хоч і не повний зміст дискусій в синодальному залі і в малих групах – розповів кардинал Реймонд Берк, префект Трибуналу Апостольської Сигнатури. В інтерв’ю для Catholic World Report він зазначив, що в порівнянні з гостро розкритикованим «relatio» в підсумку першого тижня засідань, кінцевий документ було істотно покращено.

  • Вівторок, Жовтень 21, 2014 - 16:18

    Результати обговорень в малих групах і кінцевий документ – це велике досягнення Синоду, вважає кардинал Андре Вен-Труа з Парижу. На його думку, він демонструє те, що серія конфліктів не вдалось зруйнувати єдність Церкви.

  • Неділя, Жовтень 19, 2014 - 14:47

    Архиєпископ Нью-Йорка зазначив, що навіть якщо жоден з нас не «відповідає» ідеалам Церкви, вона все одно приймає нас з відкритими обіймами.

    В інтервʼю для агенції ZENIT кардинал Тімоті Долан, Архиєпископ Нью-Йорку і колишній глава Конференції католицьких єпископів США, поділився думками не лише про Синод, а й про відповідну роль Церкви в сучасному суспільстві.

     

    ZENIT: Якими були Ваші очікування і сподівання від Синоду? Що Ви надієтесь почерпнути з нього?

  • Субота, Жовтень 18, 2014 - 23:39

    У суботу, 18 жовтня 2014 р., під час ранкового, 14го з черги загального зібрання, отці ІІІ Надзвичайної Асамблеї Синоду Єпископів на тему «Виклики душпастирства сім’ї в контексті євангелізації» затвердили Послання Синоду до сімей світу, особливо до тих, «які слідують за Христом – Дорогою, Істиною та Життям», дякуючи їм за щоденне свідчення «вірності, віри, надії і любові».

  • Четвер, Жовтень 16, 2014 - 19:12

    Гарячі суперечки в усьому світі викликала Доповідь після дискусій, зачитана на Синоді Єпископів генеральним доповідачем кардиналом Петером Ерде. Ось як коментує цей текст сам кардинал:

  • Четвер, Жовтень 16, 2014 - 16:19

    Віруючі католики ще недостатньо знають вчення Церкви про сім’ю. Про це в ефірі Радіо Марія сказав єпископ Віталій Скомаровський. «Нам потрібно працювати над нашими родинами. Їх формувати, готувати до шлюбу. І тих, що одружилися, - це теж питання – як їх потім провадити».

    У контексті Синоду про сім’ю, який зараз триває у Ватикані, єпископ Віталій Скомаровський, ординарій Луцької дієцезії, наголосив на тому, що ця інституція лише дорадча.

  • Четвер, Жовтень 16, 2014 - 02:33

    Єпископи Африки проти накидання мешканцям континенту «традицій» Заходу,  а саме легалізації абортів  та гомосексуальних зв’язків, що представляють як права людини. Про це під час засідань Синоду повідомили отці з Чорного Континенту.

  • Четвер, Жовтень 16, 2014 - 02:22

    Про останні події в часі Синоду Єпископів, який зараз відбувається в Римі, розповів о. проф. Тоні Анатрелла, психоаналітик та експерт на Синоді.

    -Якою є атмосфера в малих групах?

    - Ми дуже інтенсивно працюємо. Бо вирішили заново написати підсумковий документ за останній тиждень нарад. А це тому, що більшість кардиналів і єпископів не погоджується з тим текстом. Кажуть, що це думки кількох редакторів, і це не є думка ні єпископів, ні синоду, а вже точно це не позиція Церкви. Тому ми повністю переробляємо цей текст, на це нам йдуть цілі ночі, пишемо цілі параграфи.

  • Четвер, Жовтень 16, 2014 - 00:01

    Після безумних і жвавих дебатів у ЗМІ на тему опублікованого післядебатного звіту Синоду Єпископів, його секретаріат видав заяву, в якій роз’яснив його тимчасовий характер.

  • Середа, Жовтень 15, 2014 - 11:45

    На Синоді триває дискусія в малих групах щодо документу, який підсумовує перший тиждень засідань. Кардинал Бешара Бутрос Раї з Лівану належить до однієї з франкомовних груп. Він не приховує свого розчарування документом, який написали поспіхом, що занадто зосереджений на Європі. Я не знаходжу в ньому себе – сказав «Радіо Ватикану» кардинал Раї.

  • Середа, Жовтень 15, 2014 - 11:04

    На думку кардинала Реймонда Берка, нова модель інформаційної політики Синоду не виправдала себе. На відміну від попередніх зустрічей, вирішили не публікувати виступів отців Синоду. Кардинал Берк вважає, що це призводить до маніпуляції, коли акцентується тільки на одній тезі, замість того, щоб правильно представити різні позиції. У випадку документа, що підсумовує перший тиждень засідань, його вирішили негайно публікувати незважаючи на те, що він підтримує погляди, які багато отців Синоду не схвалюють, і яких, як вірні пастирі стада, не можуть схвалити, – вважає американський кардинал.

  • Середа, Жовтень 15, 2014 - 10:49

    Оголошення підсумку синодального обговорення «Relatio post disceptationem» збурило неоднозначні реакції навіть серед єпископів. У медіях і блогах ватиканістів почали з’являться їхні, часом протилежних настроїв, висловлювання.

    Кардинал Мюллер заявив у ефірі американського телебачення «Catholic TV», що, на його думку, до громадськості потрапляють лише деякі витки інформації. «У християн є право знати, що їхні єпископи говорять на Синоді», – резюмував він.  Чимало медій опублікували думки кардиналів, які не згодні з кардиналом Каспером.

Сторінки