Сирійський конфлікт

  • Середа, Липень 30, 2014 - 11:29

    Минув рік з моменту викрадення о. Паоло Даль’Оліо. Італійський єзуїт викрадений у Сирії ймовірніше ісламістськими екстремістами, однак з 29 липня 2013 р. про нього немає жодної інформації. Навіть невідомо чи він досі живий.

    О. Паоло Даль’Оліо заснував у Сирії чернечу спільноту Mar Musa. Його високо цінували за його діяльність на користь миру і співпрацю між мусульманами і християнами.

  • Вівторок, Липень 1, 2014 - 13:04

    Сирійські митрополити, викрадені 14 місяців тому, живі і, можливо, незабаром будуть звільнені. Таку інформацію опублікував йорданський католицький сайт abouna.org з посиланням на представника ліванських спецслужб.

    Православний митрополит Алеппський Павло Язіджі - рідний брат Антіохійського Патріарха Іоанна Х - і сиро-яковитский митрополит цього ж міста Юханна Ібрагім були викрадені в Сирії в квітні минулого року.

  • Вівторок, Червень 10, 2014 - 00:47

    Викрадені більше року тому на території Сирії християнські єрархи живі, повідомила ліванська газета «Al-Akhbar». За даними цього близького до сирійського уряду ЗМІ, викрадені митрополит Алеппський (Антіохійська патріархія) Павло та сиро-яковитський митрополит Алеппський Іоанн Ібрагім знаходяться «в доброму здоров'ї». Їх утримують недалеко від кордону з Туреччиною. Про це повідомляє 8 червня Радіо Ватикану.

  • Середа, Квітень 30, 2014 - 22:44

    Джихадисти з т.зв. «Ісламської держави Іраку і Леванту» (ISIL) оголосили, що 29 квітня стратили сімох ув'язнених у північно-східній Сирії християн, двох з них - розп'яли на хресті, передає агентство AFP.

    Ісламісти сказали, що вважають сімох страчених відповідальними за напад із застосуванням гранат на одного з бойовиків на початку місяця в місті Рака в долині Євфрату, де ісламісти встановили свій жорсткий режим.

  • Середа, Квітень 23, 2014 - 16:56

    Досі нічого невідомо про двох митрополитів, яких викрали рівно рік тому в Сирії. Незважаючи на плин часу, жодна з отриманої інформації про їхню долю не підтвердилася фактами. Також немає гарантій, що полонені живі.

  • Понеділок, Квітень 21, 2014 - 10:08

    Для сирійських християн це ще один воєнний Великдень. У багатьох місцях не має навіть святкової Літургії, тому що існуючі церкви зруйнували. Багато сімей відзначають Великдень у підвалах, які впродовж кількох місяців стали їхнім притулком.

  • Неділя, Квітень 20, 2014 - 20:51

    Драма муки і смерті Христа відновлюється не тільки в Літургії, але і в житті тисяч його послідовників.
    Кожен десятий християнин у сучасному світі може заплатити найвищу ціну за приналежність до Христа. Іноді їхнє мучеництво нічим не відрізняється за жорстокістю від муки Ісуса. Прикладом є свідчення, яке подала «Радіо Ватикану» с. Раджіда Аль Хурі, колишній директор католицької школи в Дамаску.

  • Четвер, Квітень 17, 2014 - 01:44

    Міністерство закордонних справ Вірменії підтвердило повідомлення ряду ЗМІ про ракетний обстріл Вірменської католицької школи в Дамаску.

    За попередніми даними, загинула одна людина, отримали поранення близько 60 осіб. Інформація уточнюється, йдеться в розміщеному на сайті Facebook повідомленні МЗС.

    За повідомленням вірменських ЗМІ, загиблим є дев'ятирічна дитина. Серед поранених шестеро дітей.

    Інформаційне Агентство CNL- NEWS

  • Вівторок, Квітень 8, 2014 - 10:05

    До будинку священика, який понад 50 років працює у Сирії, увірвалися невідомі, вивели на вулицю і застрелили.

    У місті Хомс, яке знаходиться в облозі сирійських військ і яке контролюють повстанці, сьогодні був застрелений голландський єзуїт о. Франс ван дер Люгт (Frans van der Lugt) – повідомляє Al-Mayadeen TV. Це підтвердила агенція АР.

    Як повідомляє lenta.ru, очевидці розповідають, що у будинок Люгта, який розташований на околиці Хомса, увірвалися озброєні люди. Священика вивели на вулицю і застрелили. Вбивцю й досі не затримано.

  • Понеділок, Березень 31, 2014 - 12:38

    У Вірменську Католицьку Церкву Святої Трійці в Алеппо вцілила ракета під час Літургії. Вона знищила купол храму і вітражі. На щастя, жоден з присутніх на Літургії не постраждав. «Наступного дня, під час Літургії, було набагато більше вірян, ніж звичайно», – сказав парафіяльний священик о. Джозеф Базузу. Він визнав, проте, що «після стількох років насильства страх став почуттям, яке переживають щодня. Люди живуть у страсі».

  • Четвер, Березень 27, 2014 - 13:10

    Жителі ще одного християнського міста в Сирії стали жертвами повстанців.

    Keсаб населяють переважно вірмени-християни. До цього часу у цій місцевості не було війни. Але 21 березня, на світанку, в місто увірвалися ісламісти, пов'язані з Аль-Каїдою. Вони прийшли з території Туреччини і були добре озброєні. Ісламісти осквернили церкви, а  вірмен вигнали з їхніх будинків.

  • Четвер, Січень 30, 2014 - 17:12

    Минуло шість місяців з моменту викрадання в Сирії італійського місіонера о. Паоло Даль’Оліо, який був викрадений 29 липня минулого року в місті Ар-Ракка, контрольованому крайнім угрупуванням під назвою Ісламська держава Іраку і Леванту.

    З цього часу не має про нього жодної достовірної інформації. У намірі захопленого єзуїта у багатьох місцях на Близькому Сході відбуваються спеціальні молитви. Водночас згадується невідома доля багатьох інших осіб, що зникли в сирійській війні.

  • Середа, Січень 22, 2014 - 01:31

    Християнські селища на лівано-сирійському кордоні посилюють заходи безпеки на військовому і цивільному рівні. Це пов'язано з регулярними погрозами, які надходять від груп ісламістів, які влаштувалися в сусідніх горах, пише AINA.

    За даними джерела в міністерстві оборони, в Аль-Каа і Рас Баальбеку місцеві жителі організовують патрулі для захисту кордонів. Їх дії частково скоординовані з муніципалітетом Бекаа.

    Війна в Сирії триває вже майже три роки, за даними ООН, в результаті бойових дій і терактів загинуло вже бл. 100 000 чоловік.

  • Субота, Січень 18, 2014 - 11:58

    П'ять озброєних джихадистів стратили сирійського християнина після того, як побачили, що він носив хрест на шиї, повідомляє "Седмица.Ру" з посиланням на інформаційне агентство "Fides" 17 січня.

    Про інцидент, який стався 8 січня, стало відомо тільки зараз, коли інформацію про вбивство передав священик з єпархії Хомса.

  • Неділя, Січень 12, 2014 - 14:52

    Ватиканський кардинал зустрінеться з сирійськими біженцями в Лівані. Префект Конгрегації у справах Східних Церков, кардинал Леонардо Сандрі, відправився 10 січня 2013р. з 4-денним візитом в цю близькосхідну країну.

    Він передасть біженцям матеріальні засоби, які мають на меті покращити умови їх перебування в Лівані.

  • П'ятниця, Січень 10, 2014 - 13:33

    Ісламісти «DAASH» («Ісламської держави Іраку та Великої Сирії») обезголовили затриманих ними двох християн, вірмен з села Дейр-Хассан (Дана, Ідліб). Про це повідомляє MCN з посиланням на курдів, що потрапили в руки ісламістів разом з вірменами, але зуміли втекти.

  • Четвер, Січень 2, 2014 - 10:53

    Папська Академія наук збирає експертів у сфері політики, культури, економіки, науки і дипломатії, щоб спільно проаналізувати і обговорити драматичну ситуацію в Сирії, а також громадянську війну, яка триває в цій країні вже більше двох років, забираючи життя в переважно мирного населення, в першу чергу дітей, жінок і старшого покоління.

  • Неділя, Грудень 29, 2013 - 20:40

    Держсекретар монс. П`єтро Паролін та секретар зі зв`язків з державами монс. Домінік Мамберті прийняли 27 грудня делегацію сирійського уряду, повідомляє сайт Радіо Ватикану.

    У її складі міністр Йозеф Свеіда, віце-міністр, глава департаменту по Європі при міністерстві закордонних справ Хуссама Еддіна Аала, колишній посол Сирії при Святому Престолі.

    Про це повідомив директор ватиканського прес-центру о. Федеріко Ломбарді.

    Делегація привезла Папі Франциску послання від президента Асада і виклала позицію уряду у зв`язку зі становищем у країні.

  • Понеділок, Грудень 23, 2013 - 13:48

    Бойовики збройної опозиції обстріляли в суботу з мінометів старовинну церкву в місті Дераа, за 110 км на південь від Дамаска. Як повідомило інформаційне агентство Сурія аль-Ен, вогонь був відкритий у момент, коли біля храму видавалася продовольча допомога потребуючим сім'ям. У результаті розриву снарядів загинули 12 людей, десятки поранені, повідомляє ІТАР-ТАСС.

  • Субота, Грудень 21, 2013 - 09:52

    Вже кілька днів поспіль авіація сирійського режиму завдає ударів в житлових районах Алеппо, великого міста на півночі країни. Про це повідомляють численні свідки руйнувань. Про точну кількість жертв наразі невідомо: за останні дні в результаті нападів загинули принаймні 100 осіб, серед них близько тридцяти дітей. Мелькитський архиєпископ Алеппо монс. Жан-Клеман Жанбар повідомив в інтерв'ю кореспонденту Радіо Ватикану:

Сторінки