Відставка і вибори Папи

  • Середа, Березень 13, 2013 - 16:06

    У середу, 13 березня 2013 р., відбувся черговий брифінг Директора Ватиканського прес-центру, який відбувся в приміщенні медіа-центру, відкритому в залі Павла VI саме з нагоди Конклаву.

  • Середа, Березень 13, 2013 - 14:44

    Пропонуємо до вашої уваги коротку хронологію Конклавів, що відбувалися впродовж останніх століть, а також цікаві факти з їхнього проведення.

    Найдовший Конклав в історії Церкви, що стартував в італійському місті Вітербо у 1268 році та закінчився обранням Григорія Х, тривав більше двох років. Саме після цього затяжного голосування встановили процедури обрання Папи, які діють і дотепер.

  • Середа, Березень 13, 2013 - 14:30

    Зречення Бенедикта XVI, яке змусило весь світ згадати історію та звернутися до подій 600-річної давності, породило і спекуляції на тему того, що зречення Понтифіка може виявитися не єдиним сюрпризом. У Колегії кардиналів є всі можливості повернути Католицьку Церкву в ще більш далеке минуле, обравши Папою не кардинала. Відомо, що приналежність до Колегії аж ніяк не є умовою для обрання; Папою може стати будь-який хрещений католик чоловічої статі.

  • Середа, Березень 13, 2013 - 14:07

    Зі 115 кардиналів-виборців, у Сикстинську Каплицю для вибору Папи Римського, увійшли 60 представників європейських країн, 33 кардинали з Американських континентів, з Африки 11, з Азії 10 та з Океанії один.

  • Середа, Березень 13, 2013 - 12:39

    Чорний дим з ватиканського димаря о 12.39 за київським часом сповістив, що Наступника Святого Петра все ще не обрали.

    Конклав продовжить свою роботу, а про результати наступного голосування кардиналів буде відомо о 18.30-19.30 за київським часом.

    Нагадуємо, що за подіями у Ватикані ви можете спостерігати і на нашому сайті.

  • Вівторок, Березень 12, 2013 - 23:24

    Ввечері на площі святого Петра зібрались тисячі вірних в очікуванні на дим, який має сповістити про результати першого голосування. Для більшої зручності на площі встановлено великий екран, який показує великим планом димар на Сікстинській капелі.

    О 8.57 год. за київським часом з димаря пішов чорний дим, що сповістив про продовження конклаву, оскільки Наступника Святого Петра ще не обрано.

    На ватиканській сторінці в youtube можна разом з зібраними на площі чекати результатів.

  • Вівторок, Березень 12, 2013 - 17:42

    Ваше Блаженство, після відставки Святішого Отця Бенедикта ХVІ багато йшлося про його понтифікат, однак в Україні мало відомо про взаємовідносини теперішнього Папи-емерита і нашої Церкви. Яким, на вашу думку, є значення понтифікату Бенедикта ХVІ для УГКЦ?

    Впевнений, щоб глибоко і докладно дати відповідь на це питання, потрібен час, щоби всі ті моменти спілкування і опіки над нашою Церквою з боку Бенедикта ХVІ глибоко зрозуміти і пов’язати. Докладніше можу говорити про кілька таких моментів, які я сам особисто досвідчив і пережив.

  • Вівторок, Березень 12, 2013 - 13:29

    Сьогодні вранці, у перший день конклаву, Глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук) очолив Божественну Літургію в українському храмі св. Сергія та Вакха в Римі "pro eligendo Romano Pontifice" (за обрання нового Папи Римського). Йому співслужили Митрополит Івано-франківський Володимир (Війтишин), ректор УКУ та єпарх Паризької єпархії св. Володимира Борис (Ґудзяк), адміністратор парафії св. Сергія і Вакха о. Іван Кулик та Пасторальний координатор для українців греко-католиків Італії о. Марко Семеген.

  • Вівторок, Березень 12, 2013 - 12:59

    В ранні часи Церкви, перші Папи зберігали імена, дані їм при хрещенні. Але Іван ІІ, котрий був Папою у 533-535 рр. першим змінив своє ім’я – Меркурій, щоб не носити імені поганського божества.

  • Вівторок, Березень 12, 2013 - 10:11

    На відміну від політичних виборів, вибори Папи «суто літургійна подія». Підкреслив кардинал Крістоф Шенборн, спілкуючись зі ЗМІ після Святої Меси в храмі Gesù Divino Lavoratore 10 березня.

    «Місце обрання Папи – Сікстинська капела – це не конференц-зал, там не проводяться переговори,» - сказав голова конференції єпископів Австрії.

    Літургійні шати кардиналів підкреслюють літургічність акту обрання Папи. Кардинали-електори моляться під час конклаву, віддаючи свої голоси, і прикликають у свідки Ісуса Христа.

  • Понеділок, Березень 11, 2013 - 23:45

    Ватикан вже давно не переживав такого наїзду журналістів. Зречення Бенедикта XVI, період sede vacante та майбутній конклав викликали величезне зацікавлення медіа з цілого світу.

    У Прес-службі Святого Престолу вже акредитувалось понад 4800 журналістів, для них влаштували спеціальний прес-центр у частині залу Павла VI. Площу святого Петра і прилеглі території заставлено величезними платформами для телекамер, а дахи і тераси навколишніх будинків заставлені палатками із кочуючими журналістами та їх технікою.

  • Понеділок, Березень 11, 2013 - 16:56

    Новий Президент Чехії Мілош Земан в інтерв'ю одному з місцевих телеканалів визнав важливість постаті Івана Павла II в контексті Оксамитової революції в 1989 році.

    Політик відзначив сучасну роль папства, говорячи про майбутній конклав. "Папське служіння дає шанс, як глобальний моральний і політичний авторитет. Тут все залежить від особи", - сказав Президент.

  • Понеділок, Березень 11, 2013 - 16:51

    11 березня присягу про збереження в таємниці інформації, пов'язаної з обранням Папи, приймуть священики, а також персонал, який буде допомагати кардиналам під час конклаву. Церемонія відбудеться у каплиці св. Павла в Апостольському палаці, звідки 12 березня розпочнеться процесія кардиналів до Сікстинської капели.

  • Понеділок, Березень 11, 2013 - 16:46

    Він був одним з останніх, хто прибули до Риму. Але він відразу приступив до роботи. Кардинал Бешара Бутрос ель-Раї, патріарх Антіохійський Маронітської Церкви роздав кардиналам інформаційне досьє про умови проживання християн на Близькому Сході. «Вселенська Церква та майбутній Папа ніколи не повинні забувати про те, що християнство зародилось на Близькому Сході. Вони повинні враховувати те, що відбувається з християнськими громадами на Близькому Сході. Про ці пріоритети забувати не можна», - заявив ліванський єпископ Vatican Insider.

  • Понеділок, Березень 11, 2013 - 15:16

    В десятому, останньому перед початком Конклаву, загальному зібранні Кардинальської Колегії взяли участь 152 кардинали. Про це розповів під час брифінгу Директор Ватиканського прес-центру о. Федеріко Ломбарді, ТІ. Він повідомив, що на початку відбулося жеребкування членів окремих зібрань, які оновлюються кожних три дні, і повноваження яких стосується менш важливих поточних справ. Від трьох кардинальських чинів обрані кардинали Наґіб, Уелле та Монтерізі. Протягом зібрання взяли слово28 кардиналів, а загалом відбувся 161 такий виступ.

  • Понеділок, Березень 11, 2013 - 11:56

    В дні, що настали після зречення Папи Бенедикта XVI, чекаючи на обрання його наступника, часто чуємо про обов’язки, про відповідальність тих чи інших людей в Церкві, як от кардиналів-виборців, камерленга, Кардинальської Колегії, тощо. Ці різні обов’язки, як вже неодноразово згадувалося, описані в Апостольській Конституції блаженного Папи Івана Павла ІІ Uniiversi Dominici Gregis, якою регулюється життя Церкви в період Sede Vacante.

  • Понеділок, Березень 11, 2013 - 11:55

    В очікуванні на початок, а особливо, на завершення Конклаву, який обере нового Папу, своїми думками про значення цієї події зі слухачами Папської радіостанції ділиться Генеральний Директор о. Федеріко Ломбарді:

  • Понеділок, Березень 11, 2013 - 09:47

    «Коли з димаря на Сікстинській капелі піде білий дим, ти про це дізнаєшся одним із перших», – таку ініціативу організували американські католики. З допомогою сучасних засобів комунікації вони повідомлять усіх бажаючих про обрання нового Понтифіка.

  • Неділя, Березень 10, 2013 - 14:57

     Для забезпечення секретності виборів у Сикстинській капелі, де відбуватиметься конклав, і Домі св. Марти, місці проживання кардиналів-виборців, буде вжито заходів особливого контролю.

    Для цього застосують металодетектори і спеціальну систему, котра перешкоджатиме будь-яким видам електронної комунікації. У той час, як в Синодальній залі, де відбуваються загальні конгрегації, кардинали користуються електронними пультами для голосування, в Сикстинській капелі в їхньому розпорядженні залишаться тільки папір і ручки.

  • Субота, Березень 9, 2013 - 17:58

    Обряди, пов’язані з Конклавом, тобто таємним голосуванням кардиналів для обрання нового Папи Римського, розпочнуться Святою Месою "Pro eligendo Pontifice", яку вранці, 12 березня 2013 р, в базиліці Святого Петра очолить Декан Колегії Кардиналів кардинал Анджело Содано. Раніше цю літургію служили лише кардинали-виборці, а після неї процесійно входили до Сикстинської каплиці – місця проведення Конклаву.

Сторінки