«Торгівля людьми – це не лише злочин, але важкий гріх», – о. Роман Сиротич
  • Пон, 30/07/2018 - 14:27

У 2013 році Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй проголошено 30 липня Всесвітнім днем боротьби з торгівлею людьми, зазначивши, що в цей день необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми та заохочувати людей активно допомогати постраждалим і взагалі протидіяти торгівлі людьми.

 

Так і БФ «Карітас-Київ», як дієвий консультаційний центр з протидії торгівлі людьми, який протягом останніх двох років надав допомогу 48 постраждалим від торгівлі людьми,  не залишився осторонь та долучився до Всесвітньої поінформованості людства про це ганебне явище «торгівля людьми».

Торгівля людьми – це злочин, жертвами якого можуть виявитися чоловіки, жінки, діти як з метою примусової праці, сексуальної експлуатації (використання в порноіндустрії), примусового жебрацтва примусового вилучення органів, продаж дітей з метою наживи, сурогатного материнства, примусове втягнення у злочинну діяльність або збройні конфлікти. Маніпулюючи бажанням та намірами людей, їх ошукують та експлуатують. Постраждалим від торгівлі людьми може стати будь-хто, незалежно від віку, статті, національності, віросповідання, соціального чи економічного становища.

За даними Міністерства соціальної політики України, який є Національним координатором в сфері протидії торгівлі людьми,  лише протягом І півріччя 2018 року  112 громадянам України встановлено статуси постраждалих від торгівлі людьми, що в порівнянні з попереднім роком збільшилося вдвічі.

За оцінкою Міжнародної організації з міграції з 1991 року більше  230 000 українців постраждали від торгівлі людьми.

Урядові та неурядові організації, в тому числі БФ «Карітас-Київ»,  здійснюють значну кількість інформаціно-просвітницьких заходів серед населення, серед груп ризику, як в засобах масової інформації, так і під час проведення безпосередніх акцій, тренінгів, семінарів. Проте, багато людей, потрапляють в торгівлю людьми, а ще більша кіль кількість несвідомі того, що те, що з ними трапилося – є торгівлею людьми, що вони потрапили у ситуацію, коли шляхом обману, шантажу, шахрайства або погроз були експлуатовані.

Також Карітасом  здійснюються не лише превентивні заходи. Значну увагу  фахівці консультаційного центру приділяють людям, які вважають себе постраждалими від торгівлі людьми. Так ключовим завданням є реінтеграція постраждалої людини. А саме надання безоплатної інформаційної, консультаційної, психологічної, юридичної, соціально-економічної допомоги, а також сприяння у отриманні іншої безоплатної допомоги особі, яка постраждала від торгівлі людьми.

«Вагомим показником роботи консультаційного центру з протидії торгівлі людьми БФ «Карітас-Київ» стало запобігання, не потрапляння в торгівлю людьми двох юних дівчат. Вчасне виявлення та ідентифікація людини, яка може потрапити в торгівлю людьми – це є врятоване життя цієї людини. Тож добра співпраця фахівців Карітасу з правоохоронними органами дала можливість не вивезти двох красунь за кордон. Лише після проведення ряд заходів задля недопущення вивезення дівчат за кордон, вони усвідомили, що їм запропонували нелегальну роботу за кордоном, із завищеною заробітною платою,  але з вимогами наявності цнотливості, та ще й із забороною повідомляти будь-кого з рідних», – говорить юрист Ірина Бойко, керівник консультаційного центру Карітас Київ.

Проте, таких історій з позитивний завершенням, занадто мало.

Все частіше звертаються люди, які були експлуатовані: примушені жебракувати та віддавати зароблені кошти малознайомим людям; примушені надавати сексуальні послуги; введені в боргову кабалу та змушені безоплатно працювати; примушені продати власні внутрішні органи (нирки, печінку…).

Щороку лише збільшується кількість жертв торгівлі людьми, а злочинні угрупування все більше зростають, збагачуються експлуатуючи людей.

Тож, БФ «Карітас-Київ» своєю діяльністю, створеними інформаційними матеріалами, проведенням різних заходів  намагається донеси до громадян, що проблема торгівлі людьми актуальна, особливо в цей нелегкий період для України.

Торгівля людьми не є проблемою лише жертви, яка вже потрапила в тенета торгівців людьми, але й кожного громадянина з метою подолання цього ганебного явища.

 

Телефон для довідок, консультацій, отримання допомоги:

Консультаційний центр з питань протидії торгівлі людьми БФ «Карітас-Київ»

телефони: 067 0090101 або 097 4433692

адреса: м. Київ, вул. І. Микитенка, 7-Б,

електронна адреса: irina.v.boiko@ukr.net

фейсбук: https://www.facebook.com/Caritas.in.Kyiv/