Торгівля новонародженими в Україні знаходить захисників серед місцевих політиків
  • Нед, 17/05/2020 - 15:57

В центрі скандалу опинилася клініка репродуктивних технологій BioTexCom з Києва, яка спеціалізується на комерційному  сурогатному материнстві для іноземних клієнтів. Окрім легального в Україні сурогатства, клініка була звинувачена і в незаконній діяльності.

Про це стало відомо ще в липні 2018 року, коли тодішній Генеральний прокурор України Юрій Луценко та його заступник Анатолій Матіос звинуватили BioTexCom у торгівлі живим товаром. Вони виявили факт злочину, який керівництво київської клініки вчинило у 2011 році. Безплідна  пара з Італії прийшла до агентства і замовила дитину. BioTexCom отримав 32 000 євро за послугу, з яких сурогатна мати отримала 6000. Італійці зареєстрували новонародженого, як свою дитину, та вивезли з України. На основі тестів ДНК, італійська поліція встановила, що дитина була зачата без використання генетичного матеріалу пари. Це означає, що батьками немовля були громадяни України, а італійці забрали новонародженого, порушуючи чинне законодавство. На Апеннінському півострові подружжя звинуватили у фальсифікації документів, а дитину віддали в дитячий будинок.

Генпрокурор заявив, що це не єдиний випадок торгівлі людьми, який стосується BioTexCom. Він виявив, що клініка здійснила близько тисячі операцій, пов’язаних з комерційним сурогатним материнством, і в багатьох із них генетичний матеріал замовника не використовувався для зачаття дитини.

Парламентарі захищають клініку

Кримінальне провадження, однак, не мало наслідків, на які розраховував тодішній Генеральний прокурор, радше зворотні. Незабаром в цю справу втрутилися 43 парламентарі, які захищали клініку, звинувачуючи самого Юрія Луценка в перешкоджанні підприємницькій діяльності. Дійшло до того, що в грудні 2018 року на прохання одного з депутатів з цієї причини розпочалося розслідування проти генпрокурора та його заступника. Через кілька місяців Володимир Зеленський переміг на президентських виборах в Україні, партія Слуга народу сформувала більшість в українському парламенті, Юрія Луценка та Анатолія Матіоса звільнили, а тому справа BioTexCom проти колишнього генпрокурора затихла.

Київська клініка має дивовижну здатність переконувати політиків. Лише кілька днів тому Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова назвала сурогатне материнство серйозною проблемою, яка потребує швидкого реагування. Вона додала, що сурогатство на замовлення з-за кордону може порушити права дітей, а українська держава навіть не в змозі захищати своїх громадян.

Однак, зустрівшись із керівництвом клініки BioTexCom, Денісова змінила тон своєї риторики. Під час брифінгу вона розповіла про діяльність клініки, додала, що розмовляла з власником про необхідність зміни чинного законодавства. Вона заявила просто:

Він також має свої пропозиції. Я думаю, що наступного тижня ми зустрінемося з його ініціативною групою, яка представляє центри репродуктивної медицини, та обговоримо питання. І тоді ми запропонуємо регулюючий законопроєкт.

Факти говорять самі за себе

Про те, хто може бути серед ініціаторів нового законопроєкту, говорить скандал, який стався близько трьох тижнів тому. 25 квітня заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко опублікував у своєму Facebook запис «Бізнес на новонароджених. Або гроші не пахнуть”. Він повідомив, що українська поліція викрила міжнародну кримінальну мережу на чолі з головним лікарем репродуктивної клініки, яка займається наданням послуг у сфері сурогатного материнства. Група продавала немовлят в Китай. Це був – як писав заступник міністра – “свого роду супермаркет, що продає новонароджених”. Геращенко розкрив деталі:

Клієнтів шукали, як правило, серед громадян КНР – самотніх чоловіків певної орієнтації, які бажають народити дитину в Україні методом штучного запліднення за допомогою послуг донора і сурогатної матері.

Після народження дитини сурогатна мати давала згоду на заміну батьків у свідоцтві про народження, в результаті чого батьками дитини ставали громадянин КНР і його фіктивна дружина.

Надалі, громадянин КНР, маючи документи, що підтверджують його батьківство, вивозив дитину за межі України.

В даний час проводяться оперативні заходи щодо перевірки ще 140 громадян КНР на предмет причетності до купівлі новонароджених дітей в Україні з порушенням чинного законодавства.

Реальна кількість народжених в Україні і вивезених за її межі немовлят ще належить встановити.

Геращенко зазначив, що така практика можлива завдяки діючому законодавству в Україні, яке дозволяє комерційне сурогатне материнство на підставі звичайного цивільно-правового договору, навіть без необхідності посвідчувати це у нотаріуса. У зв’язку з цим заступник міністра закликав парламент України врегулювати питання сурогатного материнства раз і назавжди.

Україна не повинна бути напівлегальною територією для торгівлі дітьми – констатував Антон Геращченко.

Якщо творцями нового закону стануть лобісти, що представляють інтереси сурогатних клінік (як повідомляє Людмила Денісова), то сподівання заступника міністра Геращенка виявляться марними, а торгівля живим товаром процвітатиме в Україні і надалі.
Wpolityce

Автор: Grzegorz Górny