Трамп видав директиву про сприяння релігійній свободі
  • Срд, 17/06/2020 - 16:54

Єпископи Близького Сходу та Нігерії подякували Дональду Трампу за прийняття його адміністрацією важливої ​​директиви для підтримки міжнародних зусиль щодо релігійної свободи. Підпис президента був затьмарений протестами, що тривають у США після смерті Джорджа Флойда. Розпорядження передбачає, серед іншого, переказ 50 млн доларів на рік на програми, що збільшують релігійну свободу у світі. Допомога американського уряду має охопити всіх людей, яких переслідують за віру у всьому світі.

Директива, яку 2 червня підписав президент Трамп, надає пріоритет турботі про релігійну свободу у світі в американській зовнішній політиці та міжнародних програмах допомоги. Вона також передбачає розробку рекомендацій щодо відповідного використання економічних інструментів для підтримки релігійної свободи в країнах, що мають особливе значення. Уряд також має проводити навчання з питань релігії для американських дипломатів, які працюють за кордоном, та уповноважувати їх піднімати тему релігійної  свободи в розмовах з представниками закордонних урядів.

Пояснюючи значення нової директиви, Крістіна Аррідж, колишня віцеголова американської Комісії у справах міжнародної релігійної свободи, вказала, що вона однозначно закінчує поширену практику американських дипломатів не торкатися теми релігійної свободи під час двосторонніх та багатосторонніх переговорів, оскільки це є делікатним питанням. «Такі дії були поганими, оскільки могли сигналізувати світові, що США готові стояти поруч із диктаторами», – наголосила Аррідж. Вона зазначила, що вперше в історії США було скликано засідання на рівні міністрів тільки для вирішення питання про релігійну свободу. Підписуючи розпорядження, Трамп наголосив, що «релігійна свобода для всіх людей у ​​всьому світі є пріоритетом зовнішньої політики США», і що вони її «поважатимуть та енергійно підтримуватимуть».

Глибоку вдячність за важливий крок на шляху підтримки релігійної свободи висловив президентові Трампу халдейський Архиєпископ Ірбіля. Він зазначив, що мало хто, як жителі Іраку, де за останні роки загинули  сотні тисяч християн, може оцінити нове розпорядження. Сирійський патріарх Ігнацій Юссіф III Юнан висловив сподівання, що оголошені в директиві «ефективні програми допомоги» забезпечать виживання християн на Близькому Сході та дозволять їм залишатися вкоріненими на батьківщині. «Розпорядження президента ставить боротьбу за релігійну свободу на перший план», – сказав єпископ Метью Хассан Куках з Сокото в Нігерії, де християни перебувають під прицілом ісламських терористів. За підрахунками, з 2015 р. в цій країні вбито щонайменше 6 тис. послідовників Христа. Єрарх зазначив, що директива визначає бажаний напрямок міжнародної взаємодії, особливо в умовах секуляризму, що намагається марґіналізувати релігійну свободу. Патріарх Юнан додав, що пріоритет релігійної свободи для християн Сирії та Іраку є  питанням виживання. Посилаючись на те, що раніше адміністрації США багато обіцяли переслідуваним християнам, патріарх додав, що підписаний указ повинен перейти від слів до конкретних дій. Він також зазначив, що «в питанні, що стосується релігійної свободи, настав час відійти від мови політичної коректності, яка поширилась у західній політиці, ЗМІ та навіть у Церкві».