Травнева “Кана” про те, що дітей виховує НЕ ТІЛЬКИ МАМА
  • Птн, 25/04/2014 - 16:33

У травні так багато чуємо про роль мами у вихованні дітей. Але чи тільки мама виховує та й чи мама є тільки... мамою? У цьому номері “Кани” – історії чудових татів та мамів, які поділилися своїм досвідом батьківства і які є справжніми героями у своїх непростих, але щасливих батьківських ролях.

 “До сьогодні в родинах спрацьовують стійкі стереотипні сімейні сценарії: традиційна роль жінки – виховувати дитину, а чоловіка – здобувати, завойовувати. Тому батько краще чи гірше уявляє собі, як заробляти гроші, але не знає, як дати раду з немовлятком”, - говорить в одній зі статей сімейний психолог Мар`яна Миколайчук. Але вона також каже, що разом із тим, часто трапляється, що жінки не вміють допомогти чоловікові, передати ініціативу в його руки, аби він проявив себе батьком. І тоді все, що пов’язане з дитиною, здебільшого лягає на плечі мами.

Але сьогодні вже є чимало добрих прикладів татів, котрі успішно справляються із своєю роллю батька. “Виховання — це насамперед боротьба зі самим собою. Як даєш собі раду сказати: “Ні, цього разу не комп`ютер, цього разу піду з сином надвір бавитися” - лише тоді буде успіх”, - так говорить Андрій Курочка, батько чотирьох дітей.

Буває так, що після народження дитини жінка, яка досі вела активне професійне і соціальне життя, раптом немовби опиняється в ізоляції. Цю тему розкриває постійний автор “Кани” психолог В`ячеслав Халанський. Він каже, що на жаль, сьогодні в суспільстві побутує переконання, згідно з яким виховання дитини не є соціально значущою дією. Тож він дає поради жінкам, як не потрапити в пастку знецінення своєї особистості лише тому, що вона “просто мама”.

У травневій “Кані” є інтерв`ю із родиною Михайла та Оленки Сало, котрі мають четверо синів (наймолодший народиться у травні) і практикують фінансове планування сімейного бюджету.  Прочитаєте також, як поводитися християнинові під час виборів, познайомитеся з Іваном Гречком, який присвятив своє життя колекціонуванню гуцульських ікон, дізнаєтеся цікаві факти з життя Папи Івана XXIII та Папи Івана Павла II. А ще – інтерв'ю з всесвітньовідомим дитячим письменником Джеремі Стронгом та розповідь про Тбілісі. І, як завжди, в “Кані” є  свідчення, блоги, корисні рецепти, кінорецензії та інше.

Деталі придбання журналу - на сайті видавництва “Свічадо”. Про “життя” “Кани” читайте на її сторінці у Фейсбуці.