Треба втрутитись у ситуацію в Лівії, але з ініціативи ООН, – кардинал Паролін
  • Срд, 18/02/2015 - 18:18

Ситуація в Лівії дуже серйозна. Потрібне оперативне втручання. Однак будь-яка військова інтервенція повинна здійснюватися з дотриманням норм міжнародного права і, відповідно, з ініціативи Організації Об'єднаних Націй, – сказав держсекретар Ватикану наприкінці ватикансько-італійського саміту. Ця зустріч відбувається щороку в річницю Латеранського договору, у ній беруть участь найвищі представників двох країн, у тому числі президент і прем'єр-міністр Італії.

Цього разу багато уваги присвятили справам безпеки. В цьому контексті згадали про нещодавнє масове вбивство християн-коптів на узбережжі Лівії. Перед стратою бойовики погрожували також Римові. Кардинал Паролін визнав, що ці погрози треба сприймати всерйоз, але без паніки, пам'ятаючи, що ісламісти ведуть ще й інформаційну війну.

Держсекретар Ватикану також підкреслив, що існує ще один аспект цієї події. Багато говорять про жорстокість, бо це, дійсно, було неймовірно жорстоке вбивство. Але, з іншого боку, це також велике свідчення мучеників, що загинули з іменем Христа на вустах. «Я молюся за благодать, щоб ми могли померти так, – сказав кардинал Паролін.

Іншою темою під час саміту було питання іммігрантів, які намагаються втекти через море до Італії, найчастіше якраз з Лівії. У зв'язку з фактичним станом справ у Лівії, італійська служба порятунку бере на себе відповідальність за всю територію Середземного моря між двома країнами. На практиці, мігранти кличуть на допомогу відразу ж після виїзду з Лівії, і майже завжди більшу частину морського шляху до Італії вони долають вже на борту італійських кораблів. Хоча ця практика суперечлива, однак, якщо відмовитись від неї, то це, з певністю, призведе до смерті мігрантів.

Кардинал Паролін нагадав, що надавати їм допомогу  Італію зобов’язують міжнародні конвенції. Церква також бачить у цьому зобов'язання, які виникають з любові до ближнього.