Третій день Апостольського візиту Папи Франциска на Кубу: Ольґін і Сантяґо-де-Куба
  • Втр, 22/09/2015 - 10:32

Приблизно 7 годин  призначено на Апостольський візит Папи Франциска до міста Ольґін, що відбувся у понеділок 21 вересня 2015 року.

Від столиці Гавани, розташованої у північно-західній частині Куби до міста Ольґін, що на сході острова, простягається 700 кілометрів повітряного шляху. Святіший Отець прибув до адміністративного центру однойменної провінції вранці третього дня перебування на Кубі. Досі це місто ще не відвідували Вселенські Архиєреї.

Місто Ольґін, засноване 1525 року іспанським капітаном Ґарсія Ольґіном, називають «містом парків» задля численних площ та тінистих вулиць. Саме в Ольґіні у ХVІІ сторіччі знайшли в морській воді статуйку Матері Божої з Дитятком Ісусом, яку потім перевезли в гірниче місто Ель-Кобре. У цій частині Куби католики становлять тільки 27 % населення, в той час як в країні – понад 60%.

О 10:30 місцевого часу, коли в Україні вже 17:30, Вселенський Архиєрей очолив Святу Месу на центральній площі міста. Свою проповідь він розгорнув, спираючись на читання, які римо-католицька Церква пропонувала на цей день, а саме на покликання святого апостола Матея, наголошуючи як милосердний погляд Ісуса перетворює історію.

Після богослуження й короткого відпочинку в єпископській резиденції, перед від’їздом на аеропорт, Святіший Отець поблагословить місто Ольґін з «Пагорба хреста». 

З Ольґіну Єпископ Риму відлетить до Сантьяґо-де-Куба, де в місцевій семінарії зустрінеться з кубинським єпископатом, а на завершення дня Папа разом з кубинськими єпископами  молитиметься до Богородиці Милосердя перед її чудотворною статуєю в санктуарії Пресвятої Богородиці Милосердя дель-Кобре, спорудженому 1927 року – відпустовому місці кубинського народу.

Своїм коріння почитання Пресвятої Богородиці Милосердя дель-Кобре сягає початку ХVІІ сторіччя, коли два місцеві жителі, разом 10-річним хлопчиком-невільником, знайшли у морській воді невелику, заввишки коло 50 сантиметрів, дерев’яну статую Божої Матері з Дитятком Ісусом. Їх дуже здивувало, що незважаючи на шторм, статуя та одяг Пресвятої Богородиці не були мокрими. Статуя була перенесена в Ель-Кобре (в перекладі з іспанської мови – «мідь»), де розроблялися численні мідні родовища. 1684 року там споруджено перший храм.

Опісля, коли в Україні буде вже приблизно третя година після півночі, Папа Франциск від’їде  на відпочинок до семінарії святого Василія Великого, заснованої ще 1772 року, що потім стала колегією Братів Християнських Шкіл, яка була націоналізована у 1961 році і перетворена на державну школу. 1997 року семінарію повернуто Церкві і тепер вона є вищим богословським закладом.