Третя різдвяна проща українців Італії до Риму
  • Втр, 24/12/2013 - 12:05

У четвер 26 грудня 2013 р., українці Італії здійснять третє різдвяне національне паломництво до архикатедрального собору Римської дієцезії – загально відомої як Папська базиліка св. Івана на Латерані, повна назва якої – базиліка Найсвятішого Спасителя, св. Івана Христителя та святого апостола Івана Євангелиста на Латерані.

Об 11-ій годині римського часу Архиєрейську Божественну Літургію очолить Преосвященніший владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії, у співслужінні з пасторальним координатором душпастирства в Італії о. Марком Ярославом Семегеном та душпастирями УГКЦ в Італії. Після Святої Літургії лунатимуть спільні колядки.

2 роки тому, 26 грудня 2011 р., з нагоди того, що Святіший Отець Венедикт XVI прийняв від України дарунок – різдвяну ялинку, яка на Різдво прикрашала площу святого Петра у Ватикані, українці Італії здійснили свою першу спільну різдвяну прощу. Вона була проведена до базиліки святого Петра у Ватикані. Богослуження очолював владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, у співслужінні з о. Марком Ярославом Семегеном та душпастирями УГКЦ в Італії. Понад 6.000 мирян, тих, що вже давніше або й нещодавно прибули до Італії в пошуках праці, та прочан з різних куточків України, від Закарпаття до Донеччини, прибули того дня до Вічного Міста. Всіх на чужині, біля ватиканського різдвяного вертепу та красуні-ялинки з України єднала колядка й молитва до Дитяти Ісуса: «Глянь оком щирим, о Божий Сину, на нашу землю, на Україну. Зійшли їй з неба дар превеликий, щоб Тебе славили на вічні віки».

Наступного, 2012 року, різдвяна проща громад УГКЦ з різних куточків Італії, 26 грудня була проведена до гробу св. апостола Павла в Папській базиліці святого Павла поза мурами. У паломництві взяло понад 2.000 вірних. Після Святої Літургії, яку очолював Владика Діонісій Ляхович, ЧСВВ, у дворі базиліки проведено театралізоване вертепне дійство та концерт колядок.

2013 року місцем різдвяної прощі українців Італії буде Папська базиліка святого Івана на Латерані – катедральний храм єпископа Риму, яким є Папа. Назва місця походить від імені давніх володарів цих земель. А базиліку – перший і найстарший катедральний собор римо-католицької Церкви – називають «матір’ю і головою всіх церков міста Риму і землі». 324 року базиліка була посвячена Папою Сильвестром І як собор Найсвятішого Спасителя, у ІХ сторіччі Папа Сергій ІІІ присвятив її також і Іванові Христителеві, а у ХІІ сторіччі Папа Лукій ІІ додав ще святого Івана Євангелиста. Протягом декількох сторіч звідси керував Церквою сто шістдесят один Папа і тут відбулося 5 Вселенських соборів. 1377 року Папа Григорій IX переніс свою резиденцію до Ватикану.

Папа Франциск був урочисто введений на римську катедру, тобто на престол базиліки Святого Івана на Латерані, 7 квітня 2013 року.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va