Три історичних факти про воскресіння
  • Пон, 09/04/2018 - 19:03

«А як Христос не воскрес, то марна віра ваша, - ви ще у гріхах ваших; отже, ті, що й померли у Христі, загинули. Коли ми надіємося на Христа лише в цьому житті, то ми - найнещасніші з усіх людей»

Християнство – це не просто філософія чи моральна система; повнота християнської віри полягає на певних історичних фактах. Якщо певні речі насправді не відбулись, тоді уся ця релігія не має сенсу.

Одним із найважливіших фактів є реальне, тілесне воскресіння з мертвих Ісуса Христа. Воскресіння Христа підтвердило ідентичність Христа як Сина Божого, а також Його перемогу над Сатаною, гріхом і смертю. Усе пов’язане з цим чудом.

Тож, чи відбулось воно насправді? Ми пропонуємо три історичних факти про воскресіння, з якими повинні погодитись усі скептики:

1) Тіла ніде не знайшли

Найпростішим способом для людини 1-го століття (і навіть сьогодні) доказати, що Ісус не воскрес із мертвих, було просто віднайти Його тіло.

Після смерті на хресті тіло Ісуса поклали до гробу, вхід до нього заклали величезним каменем, камінь запечатали, а біля входу поставили римських воїнів, щоб вони охороняли його. І, незважаючи на це, тіло зникло без сліду.

2) Були сотні наочних свідків Воскреслого Ісуса

Християни не вірять у воскресіння Ісуса лише через те, що Його тіло зникло. Ні, воскреслий Ісус насправді з’явився перед людьми. І не йдеться лише про вузьке коло Його оточення – апостолів, котрих можна було б назвати Його «фанатиками» - йдеться про сотні інших людей.

Св. Павло пише в Першому посланні до Коринтян:

«Він воскрес третього дня за Писанням; з'явився Кифі, потім дванадцятьом; опісля ж з'явився він більш, як п'ятистам братів разом, більшість яких живе й досі, деякі ж померли. Опісля з'явився Якову, згодом усім апостолам. А наостанку всіх, немов якомусь недоносові, з'явивсь і мені;» (1Кор. 15,4-8).

Науковці вважають, що св. Павло писав свого листа близько 54 р.по Хр., що пояснює, чому він пише «більшість з яких живі до сьогодні». Іншими словами, якщо він не казав правду, можна було б легко довести його неправоту.

3) Ці свідки були готові померти жахливою смертю за те, що вони знали, що є правдою

Деякі скептики припускають, що Ісусові послідовники якимось чином вкрали Його тіло, а потім збрехали про те, що бачили воскреслого Христа. Але якщо це так, то для чого вони покидали свої релігійні спільноти, сім’ї, друзів, маєтки, а в багатьох випадках віддали своє життя в жорстокий спосіб – усе заради брехні?

Відповідь – звичайно, що ні. Вони насправді бачили воскреслого Христа, і вони розуміли, що це все змінило – настільки, що вони хотіли покинути усе заради Нього.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Переклад: "Католицький оглядач" за матеріалами СhurchРop