Три мільйони осіб молилися разом з Папою
  • Нед, 28/07/2013 - 14:09

Майже три мільйони молодих людей зібралися на побережжі Копакабана в Ріо-де-Жанейро на молитовне чування – одну з основних подій Всесвітнього Дня Молоді, яку в суботу, 27 липня 2013 р., ввечері очолив Папа Франциск. Перед тим, як зійти на приготований поміст, він проїхав між рядами паломників панорамним автомобілем, неодноразово зупиняючись та сходячи, щоб обійняти хворих та потиснути руки зібраним.

 

В очікуванні на Святішого Отця, учасники зустрічі молилися на вервиці, відправляли Літургію Годин. Зазначимо, що до місця чування потрібно було пройти майже пішки10 кілометрів. Чування складалося з Літургії Слова, яка розпочалася діалогом Папи з молоддю, а завершилася адорацією Найсвятіших Тайн.

Зустріч розпочав бразилійський актор Тоні Рамос, який зазначив, що любов є єдиним почуттям, здатним подолати зло у світі, який потребує «революції любові». Він також додав, що сила віри зібраної тут молоді походить з того, що юнаки і дівчати ввірили своє життя Христові.

Навпереміну зі свідченнями на сцені відбувалася постановка символічного спорудження храму. Першим про переміну, яку в його житті довершила зустріч з Христом, розповів Карлос з парафії Матері Божої Цариці Миру в Копакабані, який колись був втягнений у торгівлю наркотиками у фавелах. Священик Флавіо Матіас, який є місіонером, розповів про своє покликання. «Я зрозумів, ще неможливо бути пастирем, якщо не бути поруч з вівцями. Не вистачить вказати їм дорогу, потрібно йти поруч із ними», – сказав він. Досвідом переживання віри серед труднощів поділився Феліпе Пассос, прикутий до інвалідного візка. Анна Віторія Феррейра Відал розповіла про те, як внутрішнє прагнення до святості перемогло погані звички, засвоєні з дитинства, а навернення відбулося завдяки радіо, в якому почула церковну музику.

Коли на символічному храмі було встановлено хрест, до присутніх промовив Святіший Отець, неодноразово вступаючи з молоддю у діалог, запрошуючи повторювати сказане, або ж ставлячи запитання. Після проповіді молодь гаряче вітала Папу, вимахуючи прапорами та вигукуючи: «Ми – молодь Папи!».

Наступна частина чування мала молитовний характер. Святіший Отець одягнув літургійні шати і розпочалася процесія з Найсвятішими Тайнами, після якої – Євхаристійна адорація. Прозвучала пісня медитативного характеру, після чого трьохмільйонний збір молоді занурився у неймовірно зворушливу тишу. У багатьох на очах виступили сльози.

Далі прозвучали молитовні прохання італійською, польською, іспанською, німецькою, французькою, португальською і англійською мовами, які чергувалися з хвилинами тиші та адораційними піснями. А тоді Папа Франциск поблагословив молодь Найсвятішими Тайнами. Адорація завершилася молитовною піснею до Пресвятої Богородиці «Salve Regina» (Радуйся, Царице), під час якої Святіший Отець став перед статуєю Божої Матері з Апаресіди та поцілував її.

Папа Франциск від’їхав на нічліг до резиденції в Сумаре, а молодь продовжувала молитися. Частина учасників розійшлася на нічліг до родин та шкіл, які їх приймають, а інша залишилася на місці богослуження на цілу ніч, очікуючи повернення Святішого Отця та на головне Євхаристйне богослуження XXVIII Всесвітнього Дня Молоді.

Перед приїздом Папи на вечірнє чування, молодь провела тренування флеш-мобу, яким привітала його наступного дня вранці. Ведучі запросили також і єпископів, що на сцені очікували прибуття Святішого Отця, щоб і вони затанцювали. Коло сотні ієрархів відгукнулася на запрошення, повторюючи рухи танцю посередині подіуму.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va