Три роки війни в Сирії. Монс. Дзенарі: «Не втрачати надії на мир»
  • Нед, 16/03/2014 - 18:17

Рівно три роки тому почався трагічний конфлікт в Сирії. Вуличні протести 15 березня 2011 проти президента Асада та його уряду швидко переросли в революцію, а потім у справжню війну геополітичних інтересів на регіональному та міжнародному рівнях, катастрофу з драматичними гуманітарними наслідками, з якою міжнародна спільнота не може впоратися вже протягом трьох років.

Трагічні підсумки конфлікту - 146 тисяч загиблих і 9 мільйонів біженців, серед яких більше двох з половиною мільйонів - за межами Сирії. За інформацією Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця понад 9 мільйонів сирійських жителів потребують термінової гуманітарної допомоги, в тому числі шість з половиною мільйонів переміщених осіб на території країни, половина з яких - діти.

В інтерв'ю для Радіо Ватикану апостольський нунцій в Дамаску монс. Маріо Дзенарі сказав, що дивлячись на  весну, яка приходить і мигдалеві дерева в цвіті, всі сирійські громадяни хотіли б нарешті побачити плоди так званої Арабської весни, побачити країну оновленою. На жаль, вже протягом трьох років сирійці бачать лише заморозки, підкріплені жахливою статистикою. Тим не менше, перед лицем такої картини, - зазначив монс. Дзенарі, - не можна втрачати надії, про яку нам постійно говорять і Папа Франциск, і сирійські католицькі єпископи: у цей важкий час потрібно довіритися силі молитви і давати свідчення солідарності між людьми. Багатий, красивий етнічний і релігійний плюралізм довоєнної Сирії, тепер багато в чому порушений через екстремізм, але є велика надія, що не все втрачено, і з часом добре співіснування буде відновлено.

Протягом останніх трьох років християни страждали, як і всі сирійські громадяни, зазначив апостольський нунцій. Вони були під обстрілами, багато з них були змушені покинути рідні домівки, поповнюючи ряди біженців в країні та за її межами. Останній рік війни видався особливо важким, але все ж Церква знову звертається до християн з посланням надії, щоб вони, по мірі можливості, залишалися на своїй власній землі.

Монс. Маріо Дзенарі підкреслив, що християни символізують собою особливу відкритість, можна сказати, «вікно у світ», володіючи почуттям універсальності. Апостольський нунцій розповів про сирійських мусульманських лідерів, які заявили про свій глибокий жаль з приводу жорстоких нападів на християнські громади, засуджуючи при цьому дії екстремістів. Також і послідовники Ісламу бажають, щоб християни залишалися на їх спільній рідній землі.

На закінчення інтерв'ю монс. Маріо Дзенарі зазначив, що не можна залишатися байдужими до поділу країни, що лежить в руїнах і бореться за виживання. «Статистика та кадри військової хроніки вражають. У країні є безліч людей, які не приймать цю ситуацію і обстановку насильства. На даний момент у цієї мовчазної більшості немає шансів проявити себе на всіх суспільно-політичних рівнях, однак, - сказав монс. Дзенарі, - є надія, що вони зможуть вийти з тіні і сказати своє слово».

Текст взято зі сторінки http://ru.radiovaticana.va