Трибунал Ватикану готує процес у справі кардинала Беччу та його соратників
  • Птн, 02/10/2020 - 10:31

Трибунал Ватикану готує процес у справі кардинала Анджело Беччу та п’ятьох його найближчих соратників, а також колишнього директора Управління фінансової інформації (AFI) за звинуваченнями у зловживаннях, пов’язаних з інвестиціями в Лондоні кілька років тому. Про це повідомили ватиканські джерела, наголошуючи на важливості дотримання принципу презумпції невинуватості.

Пресслужба Святого Престолу оголосила про призначення нового прокурора – Джанлуки Пероне, діяльність якого має суттєво посилити роботу двох вже призначених Джана П'єро Мілано та Алессандро Дідді. Номінат є юристом, професором комерційного права в Університеті Тор Вергата в Римі. На думку деяких ватиканістів, він ідеально підходить для розплутування міжнародних фінансових махінацій.

Цей процес неминуче наголосить на скандалі, пов’язаному з руйнівними інвестиціями на суму близько 300 млн євро з фонду Державного секретаріату, за які мали побудувати розкішну нерухомість у Лондоні. Однак це єдиний спосіб «очистити свій дім» за допомогою світських установ держави Ватикан: жандармерії, прокуратури і Трибуналу.

Як заступник секретаря Державного секретаріату Святого Престолу, кардинал (тоді ще Архиєпископ) Беччу був «номером три» у Ватикані. Він контролював діяльність усіх департаментів та відділів, розпоряджаючись фондами на суму близько 700 млн євро, серед них ті, що походили з так званого динарія св. Петра.

У минулі століття помилки чи злочини на найвищих посадах Римської курії вирішувались у закритому режимі, без участі поліції, податкової служби чи суддів. Це змінилося 1 жовтня 2019 р., коли жандарми та прокурори ватиканського Трибуналу вперше увійшли до Державного секретаріату для обшуку приміщень чотирьох співробітників кардинала Беччу, звідки вилучили електронні пристрої, а також документи з кабінету директора AFI.

П’ятьох співробітників, один з яких – о. Мауро Карліно, що був особистим секретарем кардинала, – тимчасово відсторонили від посади та усунули з Ватикану, але до цього часу їм офіційно не висували звинувачень і не викликали як свідків.

Офіційне підтвердження нової лінії дій відбулося 15 лютого цього року, коли у своїй промові, відкриваючи новий судовий рік у Трибуналі Ватикану, Папа закликав до енергійного розгляду «підозрілих фінансових операцій, які, незалежно від можливого беззаконня, несумісні з природою та цілями Церкви і викликали занепокоєння серед вірних». Це було пряме посилання на справу колишньої будівлі Гаррода на Sloane Avenue 60 у столиці Англії. Навіть більше, йшлося про систему управління, яка витрачала гроші Ватикану на комісійні для занадто великої кількості італійських посередників, «друзів та друзів друзів».

За три дні після виступу Папи та під час виконання мандата прокурора Ватикану Джана П'єро Мілано жандарми обшукали будинок та новий офіс прелата Альберто Перласкі, який упродовж десяти років відповідав за інвестиції Державного секретаріату, аж до звільнення. За розпорядженням прокуратури жандарми забрали документи та комп’ютери також з дому прелата.

Пресслужба Ватикану заявила, що нова процедура «пов’язується, без шкоди для презумпції невинуватості, з тим, що виявилося під час перших слухань чиновників, яких дослідили та тимчасово відсторонили» в жовтні 2019 р.

Витік інформації щодо процесу розпочався напередодні прибуття інспекторів з Moneyval – інституції Ради Європи з питань прозорості та фінансової цілісності держав-членів. Матеріали попередньої перевірки, проведеної 2017 р., були досить успішними, але наголошували на потребі провести більше правових розслідувань для з'ясування відповідальності.

Кардинал Беччу, який отримав бірет з рук Папи Франциска 2018 р., а 24 вересня цього року його позбавили майже всіх кардинальських прав, на пресконференції наступного дня перед Ватиканом оголосив, що є абсолютно невинним. Він заявив, що з ним не зв’язувались прокурори, але додав, що готовий свідчити та захищати свою невинність перед Трибуналом Ватикану.