Тридцять п’ять років тому народилося Ватиканське телебачення
  • Втр, 23/10/2018 - 09:50

22 жовтня 1983 р. святий Папа Іван Павло ІІ створив Ватиканський Телевізійний Центр, що сьогодні діє як один з підрозділів «Vatican Media» Дикастерії в справах комунікації

Тридцять п’ять років тому, 22 жовтня 1983 р., за бажанням святого Папи Івана Павла ІІ, було відкрито Ватиканський Телевізійний Центр. З цього часу, як підкреслював Папа Франциск, приймаючи його працівників і співробітників у жовтні 2013 року, «пройдено неабиякий шлях», який супроводжувався відповіддю на «важливі технологічні виклики» та через два роки привів до створення нової комунікаційної системи Апостольської Столиці.

Від щоденної діяльності Папи до міжнародних подорожей

Ватиканський Телецентр, сьогодні, після влиття в Дикастерію в справах комунікацій, відомий як «Vatican Media», займається трансляціями в прямому ефірі подій, пов’язаних з діяльністю Папи, як от недільна молитва «Ангел Господній», загальні аудієнції, публічні зустрічі й богослужіння, до яких додаються подорожі в Італії та по всьому світі.

Крім того, оператори щоденно проводять зйомки робочих зустрічей Святішого Отця та основних подій, що відбуваються в рамках діяльності Апостольської Столиці. Телецентр також займається розповсюдженням відео серед інформагентств і телебачень, які звертаються з відповідними запитами, та управляє відеоархівом, зібраним від 80-х років минулого століття. В співпраці з іншими мультимедійними компаніями останніми роками було знято кілька фільмів, що здобули міжнародне визнання.

Епохальний архів

Неоціненним скарбом є архів, в якому зібрано аудіовізуальні матеріали про 35 років служіння папства. Ввесь матеріал, і той, що був оприлюднений, і той, що носить застережений характер, переведено на сучасні системи цифрового архівування з метою передати його майбутнім поколінням у найкращій якості. Таким чином, майбутні історики досліджуватимуть діяльність папства не лише на основі книг і документів, але й за допомогою відео та аудіо матеріалів.