Тридентська Літургія тільки за спеціальним дозволом
  • Срд, 31/07/2013 - 20:44

Святий Престіл постановив призначити Згромадженню Францисканців Непорочної (Італія) комісара, а також наказав, щоби відтепер там служили Літургії відповідно до звичайної форми латинського обряду – тобто національними мовами, натомість, для служіння Тридентської Літургії обов’язково потрібен дозвіл компетентних органів.

Рішення Конгрегації інститутів богопосвяченого життя і товариств апостольського життя від 11 липня затвердив Папа Франциск. Після Апостольського візиту вирішено, що згромадженням як комісар куруватиме від імені Святого Престолу капуцин о. Фідензіо Волпі. Його завданням буде піклуватися про єдність внутрішніх релігійних установ і відповідне формування до богопосвяченого життя, організацію апостольської діяльності та належне управління мирськими благами.

Декрет інформує, що Папа Франциск постановив, щоби брати цього Згромадження служили Літургію тільки за звичайним обрядом – тобто відповідно до післясоборних реформ, натомість, щоби служити Тридентську Літургію обов’язковою є згода компетентного органу для кожного монаха чи спільноти, які звернуться з письмовим проханням. Як відомо, в «Motu Proprio Summorum Pontificum»  Папа Бенедикт XVI не вимагав такої згоди. Свого часу Брати Францисканці Непорочної вирішили прийняти дособорову форму латинського обряду як домінуючу.

Згромадження Францисканців Непорочної затвердив Святий Престіл 1990 року. 31 грудня 2010 року до цього Згромадження належало 352 братів, серед них майже 200 священиків, у 55 будинках. 24 з них розташовані в Італії, 5 в інших частинах Європи, 6 на Філіппінах, 1 в Індії, 2 в Казахстані, 5 у США, 2 у Бразилії, 2 в Аргентині, 2 в Австралії, 2 в Беніні, 2 в Нігерії 1в Камеруні та 1в Чаді.

За матеріалами: wiara.pl