«Триває духовна боротьба…» - єпископ Ян Собіло
  • Срд, 08/07/2015 - 22:02

3 липня з нагоди 66-тої річниці Люблінського чуда відбулась урочиста Свята Літургія на катедральній площі цього польського міста. Очолив богослужіння єпископ Ян Собіло з України.

Єрарх розповів, що почувається в Любліні, як вдома, а саме до цієї катедри у 1981 році його привела сестра, щоб довідатись, де знаходиться семінарія. Після молитви біля ніг Матері Божої Плачучої розпочались благословенні роки семінарії і шлях богопосвяченого життя.

Під час проповіді єпископ говорив про сльози Божої Матері, які появились на образі у 1949 році. «Всі ми знаємо сцену, коли Ісус був недалеко Єрусалиму і на вид міста заплакав. Отець позволяє, щоб Марія приходила з неба нам на поміч за допомогою сліз, які подібні до сліз Ісуса. Плачучи, вона пригадує нам, що ми засмучуємо Святого Духа. Наша Мати молиться за нас і підказує нам різними способами, що робити, щоб добре прожити життя. А коли бачить, що ми не слухаємо, починає плакати. Коли людина бачить сльози, то може задумається, може навернеться. Мама плаче також, коли бачить, що її дітям загрожує небезпека чи що відбувається щось погане. Сльози Божої Матері і сьогодні промовляють до нас. Говорять, що морально злі люди взялись за побудову злого світу. Порушені всі зв’язки, родинні стосунки, подружні, на роботі, між людьми»- додав єрарх.

У проповіді йшла мова також про силу молитви на вервиці, але ми часто марнуємо багато годин перед комп’ютером чи телефоном, не маючи на це часу. А Марія ніколи не залишає без відповіді душу, яка молиться на вервиці. Це має відношення  і до ситуації в Україні: «Це дивна війна, якої ніколи не було. Бувають такі ситуації, що двоє братів воюють по різні сторони барикад. У будинку люди бояться говорити між собою, бо не знають, хто що думає. Це замішання, які роблять сили темряви. Триває духовна боротьба, як в колах  політики, так і економіки, також в сім’ї. Це смертельна боротьба між добром і злом. Диявол атакує в дрібних речах. Нам не хочеться клякати до молитви, йти до Церкви, не бачимо потреби йти до сповіді частіше, ніж на свята. Це все духовні змагання, які ми повинні пройти» - підкреслив Ян Собіло.